Słoiki, nakrętki i resztki przetworów - sprawdź, do którego kosza wyrzucić

Segregacja odpadów to jeden z najważniejszych elementów dbania o środowisko. Temat wydaje się oczywisty, jednak wciąż mamy problemy z poprawnym porządkowaniem niektórych z nich. Jednym z najczęstszych dylematów są słoiki ze starymi przetworami – takimi, których zawartość się zepsuła lub nie nadaje się do spożycia. Co z nimi zrobić? Wyjaśniamy.
- Brudne słoiki – czy można je segregować? Co zrobić z zakrętką?
- Dlaczego prawidłowa segregacja słoików ma znaczenie?
- W jaki sposób uprościć sobie segregację odpadów?
Brudne słoiki – czy można je segregować? Co zrobić z zakrętką?
Jeśli pozbędziesz się resztek przetworów ze środka słoika, wówczas powinien on trafić do pojemnika przeznaczonego na szkło. To najkorzystniejsze rozwiązanie, ponieważ słoik pójdzie wówczas do dalszego recyklingu. Problem pojawia się jednak, gdy zawartość jest trudna do usunięcia (np. spleśniały sos przywarł do ścianek słoika). W takiej sytuacji wyrzuca się go z całą zawartością do pojemnika na odpady zmieszane.
Czy można segregować brudne słoiki? Wbrew pozorom wcale nie trzeba ich porządnie szorować – wystarczy opróżnić słoje z resztek. Dokładnie to samo dotyczy słoików po opróżnieniu zawartości majonezu czy sosu. Jeśli nie masz czasu wynieść go od razu, przepłucz słoik wodą, aby uniknąć wydobywania się z niego przykrych zapachów. W ten sposób recykling będzie efektywniejszy, a w domu zapanuje czystość.
Z pewnością wiesz, że szklane opakowania wyrzuca się do zielonego pojemnika. Jednak co zrobić z nakrętką? Zarówno metalowe, jak i plastikowe powinny trafić do żółtego kontenera na metale i tworzywa sztuczne. Rozdzielanie tych elementów jest bardzo ważne, aby jak najlepiej wykorzystać potencjał recyklingu.
Uwaga! W przypadku starych owoców czy warzyw, które znajdowały się w przetworach, umieść je w brązowym kontenerze na bioodpady.
Przeczytaj też: Wyrzucasz kości do bio? Popełniasz kosztowny błąd!
Dlaczego prawidłowa segregacja słoików ma znaczenie?
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że szkło jest jednym z najbardziej wartościowych surowców wtórnych. Przetwarzać je można praktycznie w nieskończoność, bez utraty jakości. Co ciekawe, słoik, który dziś wyrzucisz, za kilka miesięcy może wrócić do ciebie w postaci… nowego opakowania.
Oczywiście, wszystko to możliwe jest dzięki prawidłowej segregacji odpadów. Jeśli wyrzucisz słoik pełen spleśniałych przetworów do kontenera na szkło, cała partia surowca może zostać zanieczyszczona i straci na jakości. Właśnie dlatego dobrym pomysłem jest umieszczenie brudnego opakowania do pojemnika na odpady zmieszane. Wydaje ci się to marnotrawieniem surowców? W rzeczywistości takie działanie ochroni i usprawni proces recyklingu.
Kolejna kwestia to bezpieczeństwo sanitarne. Stare, zwłaszcza spleśniałe przetwory mogą być źródłem bakterii i grzybów. Jeśli nie zadbamy o prawidłową segregację, odpady tego typu będą zagrażać czystości pozostałych surowców.

W jaki sposób uprościć sobie segregację odpadów?
Warto wyrobić w sobie nawyk oddzielania elementów od razu – czyli separowania słoików od zakrętek i resztek jedzenia. Dzięki temu nie trzeba się później zastanawiać się, co gdzie wyrzucić. Dobrym pomysłem jest również wyposażenie się w mały pojemnik na bioodpady do kuchni. Znacznie uprości to wyrzucanie resztek owoców czy warzyw ze słoików do właściwego miejsca.
Uwaga! Pamiętaj, że do pojemnika na szkło nie powinny trafiać m.in. ceramika, lustra, szkło żaroodporne, żarówki i szkło kryształowe. Te odpady należy segregować w inny sposób.
Sprawdź również: Stara patelnia – kosz, PSZOK czy recykling? Oto właściwe rozwiązanie