Stary, ale skuteczny trik na marchew. Dzięki niemu nie zwiędnie aż do wiosny!

Marchew to jedno z najchętniej kupowanych warzyw w Polsce. Doskonale nadaje się zarówno do zup, jak i surówek lub soków. Służy też jako zdrowa przekąska. Aby przez całą zimę cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi, warto wiedzieć, jak prawidłowo ją przechowywać. To klucz do sukcesu – zachowania jędrności i koloru aż do wiosny. Sprawdź, jak to zrobić bez użycia konserwantów czy korzystania z chłodni.
- Jak przygotować i przechowywać marchew?
- Czego nie robić podczas przechowywania marchwi?
- Zabezpieczenie marchwi – o czym trzeba pamiętać?
Jak przygotować i przechowywać marchew?
Zanim schowasz marchew do piwnicy lub skrzynek, zadbaj o jej dokładne przygotowanie.
- Wybieraj wyłącznie zdrowe, twarde egzemplarze – czyli bez pęknięć, śladów chorób czy nadgniłych miejsc.
- Najlepiej wykop marchew w suchy dzień, gdy ziemia nie jest mokra. Po wykopaniu delikatnie oczyść korzenie z resztek ziemi, ale nie myj wodą – to wróg trwałości marchwi.
- Jeśli marchew ma nać, usuń ją, zostawiając ok. 1 cm zielonej części. Dzięki temu warzywo nie będzie tracić wilgoci.
- Rozdziel marchew według wielkości, pamiętając, że większe sztuki przechowują się krócej niż drobniejsze.
Jedną z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania marchwi jest przesypywanie jej suchymi trocinami lub piaskiem. Wystarczy, że przygotujesz do tego drewnianą lub plastikową skrzynię, a następnie ułożysz w niej warzywa w jednej warstwie. Trzeba je później zasypać suchym materiałem i kolejno układać warstwy marchwi, aż skrzynia się zapełni.
Trociny lub piasek są izolatorem warzyw – utrzymują stałą wilgotność i zapobiegają rozwojowi pleśni. Dodatkowo chronią marchew przed uszkodzeniami mechanicznymi. Pamiętaj, aby skrzynię ustawić w możliwie chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy lub garażu, gdzie temperatura utrzymuje się w granicach 0-4°C.
Przechowywana w ten sposób marchew zachowa jędrność, kolor i smak nawet przez kilka miesięcy. Co ważne, nie straci witamin.
Sprawdź też: Ten jeden błąd w segregacji robi większość Polaków
Czego nie robić podczas przechowywania marchwi?
Nie każdy ma dostęp do chłodnych pomieszczeń. W takiej sytuacji sprawdzi się lodówka lub balkon. Marchew możesz umieścić np. w szufladzie na warzywa – najlepiej w perforowanym woreczku, który zapewni dostęp powietrza. Zbyt szczelne opakowanie doprowadzić może do kondensacji wilgoci, a to krótka droga do zgnicia marchewek.
W przypadku większych ilości warzyw możesz przechowywać je na balkonie. Wystarczy umieścić marchew w skrzynce i przesypać trocinami lub piaskiem, a następnie przykryć starym kocem, aby zabezpieczyć warzywa przed mrozem. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby temperatura nie spadała poniżej zera – przemrożone warzywa mogą bowiem po rozmrożeniu stracić jędrność.
Czego nie robić podczas przechowywania marchwi? Na pewno nie trzymaj warzyw w foliowych workach bez dopływu powietrza, ponieważ mogą spleśnieć. Niewskazane jest również trzymanie marchwi z owocami, zwłaszcza jabłkami i gruszkami. Wydzielają bowiem etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie i psucie warzyw.
Nie zaleca się także zbyt częstego przesypywania marchwi – każde dotykanie korzeni zwiększa ryzyko mikrouszkodzeń prowadzących do gnicia. Warto raz na jakiś czas skontrolować stan marchewek i usunąć te, które robią się miękkie.

Zabezpieczenie marchwi – o czym trzeba pamiętać?
Aby jeszcze lepiej zabezpieczyć marchew, dodaj do trocin nieco… popiołu drzewnego. Wykazuje on właściwości antybakteryjne i pomaga zapobiegać pleśnieniu. Dobrym rozwiązaniem może być też przechowywanie marchwi w siatkach jutowych lub płóciennych woreczkach, które przepuszczają powietrze.
Ciekawą metodą jest kiszenie marchewki w solance – dzięki niej zachowuje większość wartości odżywczych. W dodatku ukiszona marchew może stać się znakomitym dodatkiem do zimowych dań. Warto też część marchwi pokroić i zamrozić. W takiej formie warzywo idealnie sprawdzi się do zup czy dań jednogarnkowych.
Dobrze przygotowana marchew, potrafi zachować świeżość nawet do wiosny. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Dzięki którym nie tylko oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnowanie żywności, ale też będziesz przez całą zimę cieszyć się smakiem domowych warzyw.
Przeczytaj również: Sprawdzone triki na łatwiejszą segregację odpadów