Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Ciekawostki
        • Najlepszy sposób na domowe frytki

        Ten prosty trik z mąką sprawi, że twoje frytki już nigdy nie będą tłuste

        Chrupiące frytki
        Ten jeden trik sprawi, że już zawsze będziesz tak przyrządzać frytki w domu, fot. Fischer Food Design
        Opublikowano: 23.10.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Zrobienie domowych frytek potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Czasami zamiast apetycznych, złocistych i chrupiących słupków wychodzą tłuste i gumowate. Na szczęście wystarczy jeden prosty trik z dodaniem mąki, który całkowicie odmieni ich konsystencję. Sprawdź, jak usmażyć frytki, aby były chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku.

        1. Dlaczego mąka tak dobrze działa na frytki?
        2. Jak krok po kroku usmażyć idealne frytki?
        3. Doskonałe frytki domowe – tajemnice, które warto znać

        Dlaczego mąka tak dobrze działa na frytki?

        Skrobia zawarta w mące w momencie kontaktu z gorącym tłuszczem zaczyna pęcznieć. Białka natomiast ulegają niemal natychmiastowemu ścięciu. Na powierzchni oleju tworzy się cienka warstwa, która oblepia frytki – właśnie dzięki temu tłuszcz nie wnika głęboko w strukturę ziemniaka, a ciepło rozprowadza się równomiernie.

        Co otrzymujemy w efekcie połączenia mąki z olejem? Idealnie złociste frytki, które są lekkie i jednocześnie nienasiąknięte tłuszczem. Dodatkowo szybciej zachodzi proces tzw. reakcji Maillarda, który odpowiada za apetyczny kolor i aromat produktów podczas obróbki termicznej. Smażenie trwa krócej, a smak frytek staje się intensywniejszy.

        Trik sprawdzi się zarówno, jeśli smażysz frytki w klasycznym garnku, jak i w głębokiej patelni. Co więcej, nie zmieni smaku ziemniaków – nie musisz więc obawiać się, że frytki będą smakowały jak… panierka.

        Jak krok po kroku usmażyć idealne frytki?

        W jaki sposób przygotować domowe frytki, używając mąki? Postępuj według poniższej instrukcji:

        1. Ziemniaki obierz i pokrój w równe, cienkie słupki, aby równomiernie się smażyły.
        2. Wypłucz je w zimnej wodzie, żeby zlikwidować nadmiar skrobi – dzięki temu frytki nie będą się kleić.
        3. Dokładnie osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym, bo woda może obniżyć temperaturę oleju.
        4. Rozgrzej tłuszcz do ok. 175°C.
        5. Dodaj łyżeczkę mąki, zamieszaj i odczekaj kilka sekund.
        6. Wrzucaj ziemniaki partiami – zbyt duża ilość na raz sprawi, że temperatura spadnie i frytki będą chłonąć tłuszcz.
        7. Smaż przez ok. 4-5 minut, aż frytki zyskają złoty kolor.
        8. Odsącz na ręczniku papierowym i posól tuż przed podaniem.

        Zawsze możesz też zastosować metodę podwójnego smażenia dla wzmocnienia efektu. Najpierw ziemniaki smaży się przez 3 minuty w 150°C, a następnie wyjmuje, ostudza i smaży ponownie – tym razem w temperaturze do 190°C. Na koniec dodaje się odrobinę mąki i smaży ponownie, aby frytki były idealnie chrupiące.

        Usmażone frytki
        Frytki po wyjęciu z oleju nie powinny długo leżeć, fot. Gresei

        Doskonałe frytki domowe – tajemnice, które warto znać

        Aby frytki były jeszcze smaczniejsze, wykorzystaj kilka prostych sztuczek:

        • Dodaj do mąki przyprawy, np. paprykę, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie. Dzięki nim w trakcie smażenia frytki nabiorą niesamowitego aromatu.
        • Używaj ziemniaków bogatych w skrobię – mają mniej wody, dzięki czemu lepiej się rumienią.
        • Zamrożone frytki zawsze rozmrażaj przed smażeniem – inaczej mogą pęknąć lub wchłonąć tłuszcz.
        • Nigdy nie dodawaj soli do frytek przed smażeniem – sól wyciąga wodę z ziemniaków i może sprawić, że olej zacznie pryskać.

        Pamiętaj również o tym, że frytki po wyjęciu z oleju nie powinny długo leżeć. Zdecydowanie najlepiej smakują tuż po usmażeniu, kiedy są gorące i delikatnie chrupiące.

        Jeśli mimo wszystko frytki wchłonęły nieco za dużo oleju, możesz je szybko uratować. Przełóż frytki na ruszt, a następnie wstaw na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Nadmiar tłuszczu odparuje, natomiast frytki odzyskają sprężystość i chrupkość.

        Przeczytaj również: Twoje frytki nigdy nie były tak chrupiące! Sprawdź trik kucharzy

        Czytaj także:
        • Nie popełniaj tego błędu – zatyczka z butelki oleju może ci się przydać!
        • Nie używaj octu! Ten specyfik rozpuszcza tłuszcz na okapie jak masło
        • Nie wyrzucaj skórek po bananach! Włóż je do zamrażarki i zobacz, co się stanie
        • Masz w kuchni tę przyprawę? Użyj jej, a myszy i szczury znikną raz na zawsze
        • Nie wyrzucaj porysowanych talerzy – zrób pastę, która przywróci im blask
        • Domowy nawóz ze skorupek jaj – naturalny sposób na odżywienie ogrodu bez chemii
        • Stary, ale skuteczny trik na marchew. Dzięki niemu nie zwiędnie aż do wiosny!
        • Zrób to przed gotowaniem mleka – unikniesz kipienia i przypaleń
        • Ceramika to nie szkło! Ten częsty błąd w segregacji ma poważne skutki
        • Nie potrzebujesz szklanki z wodą! Tak sprawdzisz świeżość jajka w kilka sekund
        • Łuskanie orzechów laskowych bez wysiłku – ten trik cię zaskoczy!

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.