Unikaj tych gatunków drewna! Mogą zniszczyć twój piec i komin!

Najpóźniej, gdy liście na drzewach zaczynają przybierać jesienne kolory, pojawia się pytanie, które drewno najlepiej nadaje się do pieca lub kominka. Chociaż ludzie używają drewna do palenia od kilku tysięcy lat, technologia grzewcza uległa ewolucji, co wpłynęło na wymagania dotyczące opału. Wysoka jakość drewna opałowego ma wpływ zarówno na efektywność ogrzewania, jak i na trwałość oraz niezawodność urządzeń grzewczych.
- Drewno opałowe: ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie
- Skuteczne spalanie drewna w kominku
- Zalety twardych gatunków drewna opałowego
Drewno opałowe: ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie
Paląc drewno w klasycznym kominku, piecu kaflowym czy innych urządzeniach grzewczych, uzyskujemy znaczącą przewagę nad paliwami kopalnymi, jak gaz ziemny czy ropa naftowa. Podczas spalania drewno wydziela jedynie dwutlenek węgla, który zostało zaabsorbowane przez drzewo podczas jego wzrostu, co sprawia, że proces ten jest ekologicznie neutralny. Dodatkowo, jest to rozwiązanie o wiele bardziej ekonomiczne niż gaz bądź olej opałowy.
Opał z drewna ma także kilka wad, z którymi można się jednak szybko pogodzić: Podczas gdy ogrzewanie gazowe czy olejowe dostarcza ciepło do domu bez konieczności Twojego udziału, przy urządzeniach na drewno konieczne jest regularne dokładanie oraz usuwanie popiołu. Ponadto wymagane jest odpowiednie miejsce do przechowywania zapasu drewna.
Skuteczne spalanie drewna w kominku
To, jak długo, jak efektywnie, a także jak widowiskowo będzie płonął ogień w Twoim kominku, w dużej mierze zależy od rodzaju drewna opałowego, które zostanie wybrane. Przy wyborze odpowiedniego drewna oraz sposobu jego przechowywania, warto kierować się sprawdzonymi poradami:
- Odpowiednie sezonowanie drewna
Tylko dobrze wysuszone drewno pali się efektywnie – czasem konieczne jest cierpliwe czekanie dwa lata lub więcej, aż wilgotność kawałków opału spadnie poniżej 20%. Zbyt wilgotne drewno daje mało ciepła, za to dużo dymu i sadzy.
- Przechowywanie drewna w suchym i przewiewnym miejscu
Rozłupane kawałki drewna do kominka czy pieca powinny być zawsze przechowywane w suchych warunkach z zapewnioną cyrkulacją powietrza. Najlepiej w zadaszonym pomieszczeniu, dobrze chronionym przed opadami; ułożone w sposób umożliwiający przepływ powietrza między stosem a ścianami. Piwnice nie są odpowiednie do przechowywania opału.
- Spalanie wyłącznie suchego drewna
Odpowiedni opał charakteryzuje się wilgotnością poniżej 20%. Taki poziom osiąga się poprzez odpowiednio długie sezonowanie – od kilku miesięcy do nawet dwóch lat lub dłużej. Użycie wilgotnego drewna prowadzi do kondensacji pary wodnej i może uszkodzić kominek lub piec. Co więcej, dostarcza mało ciepła, ponieważ odparowanie dużej ilości wody pochłania większość energii cieplnej, wytworzonej podczas spalania.
- Zakup drewna opałowego od zaufanych dostawców
Drewno kominkowe zazwyczaj sprzedawane jest w postaci pociętych i rozłupanych szczap o odpowiedniej wilgotności. Znacznie tańsze, ale wymagające własnego nakładu pracy, jest kupno drewna bezpośrednio w leśnictwie.
- Wykorzystanie lokalnych źródeł drewna opałowego
Ceny drewna do kominka różnią się w zależności od pory roku i lokalnej dostępności. Z zakupem opału nie warto czekać do późnej jesieni, lecz lepiej zaopatrywać skład, korzystając z obniżek cen. Porównując ceny, warto zwracać uwagę na jednostki miary podawane przez sprzedawcę – najbardziej wiarygodne są metry sześcienne litego drewna, ponieważ metry przestrzenne i nasypowe obejmują również puste przestrzenie wokół szczap drewna.
- Spalanie wyłącznie odpowiedniego drewna
Spalanie w kominku lub piecu drewna lakierowanego, laminowanego, z dodatkami kleju, impregnatu i innych substancji chemicznych, nie tylko zanieczyszcza środowisko szkodliwymi związkami chemicznymi, ale także może zniszczyć urządzenie grzewcze, a nawet spowodować pożar.

Zalety twardych gatunków drewna opałowego
Na rynku można znaleźć różne rodzaje drewna opałowego, które zasadniczo można podzielić na drewno twarde i miękkie. W rzeczywistości każde suche drewno nadaje się do palenia i każde ma swoje korzyści, które można wykorzystać, ale szczególnie polecane są twarde gatunki, takie jak:
- Brzoza
Wysoka zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozowym sprawia, że cały dom napełnia się przyjemnym zapachem. Pomimo swojej dużej gęstości, brzoza łatwo się pali i szybko wytwarza ciepło. Bardzo ładnie wygląda niebieskawy blask płomieni, przy czym niemal nie powstają iskry. Pewnym minusem jest stosunkowo długi czas sezonowania.
- Buk
Drzewo bukowe to klasyk wśród gatunków drewna kominkowego. Posiada wysoką wartość energetyczną przy minimalnej zawartości żywicy. Pali się równomiernie, dostarczając dużo ciepła bez iskier i trzasków w palenisku. Dodatkowym atutem jest łatwość rozłupywania nawet grubych kawałków buku, a wadą – długi czas sezonowania.
- Jesion
Charakteryzujące się doskonałą wartością opałową, drewno jesionowe pali się wspaniale spokojnie i równomiernie, bez strzelania iskier. Jest odpowiednie również do kominków z otwartym paleniskiem. Wadą jest stosunkowo trudne łupanie twardego jesionu oraz długi czas suszenia.
- Dąb
Posiada równie doskonałe właściwości jak drewno bukowe. Schnie jednak trudniej niż inne rodzaje drewna i jest przy tym odporne na wpływy atmosferyczne. Podczas spalania tworzy dużo żaru bez trzasków i iskier. Wymaga odpowiedniego przepływu powietrza, ponieważ wysoka zawartość garbników w drewnie może powodować odkładanie się sadzy i osadów w przewodzie kominowym i na ściankach kominka.
