Zobacz, co może się stać, jeśli za rzadko będziesz myć lodówkę
Lodówka to jedno z najważniejszych urządzeń w każdym mieszkaniu. Właśnie w niej przechowujemy żywność w odpowiednich warunkach termicznych, żeby na dłuższy czas zachować jej świeżość. Aby lodówka spełniała swoje funkcje, musi być regularnie czyszczona. Zaniedbanie urządzenia może doprowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak skażenie żywności. Sprawdź, jak dbać o higienę lodówki.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym grozi brudna lodówka?
Brud w lodówce może doprowadzić do przykrych konsekwencji. Główne zagrożenia wynikające z braku dbania o higienę urządzenia to m.in.:
- Rozwój bakterii i pleśni – brak systematycznego czyszczenia lodówki sprzyja rozwojowi bakterii, takich jak Salmonella czy Escherichia coli (pałeczka okrężnicy). Te patogeny namnażają się na brudnych powierzchniach – zwłaszcza gdy w lodówce pozostają resztki jedzenia. W wilgotnym środowisku urządzenia nietrudno o rozwój pleśni, która wpływa na m.in. jakość powietrza i zatruwa przechowywane w lodówce produkty.
- Nieprzyjemne zapachy – mogą je generować np. stare produkty pozostawione w lodówce lub rozkładające się resztki jedzenia. Nieprzyjemna woń z lodówki wpływa na komfort domowników. Może również doprowadzić do skażenia powietrza i innych produktów w lodówce.
- Zanieczyszczenia krzyżowe żywności – doprowadzić może do tego brak higieny wewnątrz lodówki (np. gdy sok z surowego mięsa zetknie się z leżącymi obok warzywami). Doprowadzać to pomoże do przenoszenia się chorobotwórczych mikroorganizmów.
- Zmiana smaku i zapachu jedzenia – w brudnej lodówce przenikają przez siebie różne aromaty (np. owoce pachną mięsem lub serem). Doprowadzić to może do zmiany walorów smakowych przechowywanej żywności.
Jak czyszczenie lodówki wpływa na żywność wewnątrz?
Regularne czyszczenie lodówki, zwłaszcza jej wnętrza, pozwala usunąć bakterie i zarodniki pleśni przed ich rozmnożeniem. Warto używać delikatnych środków czyszczących lub naturalnych detergentów. Wspaniale spisują się domowe preparaty, np. roztwór wody z octem – skutecznie dezynfekuje lodówkę. Dzięki czystości urządzenia będziesz cieszyć się świeżymi produktami o niezmienionych walorach smakowych.
Kluczowe znaczenie ma regularne mycie półek, szuflad i uszczelek drzwiowych – to tam mogą gromadzić się zanieczyszczenia. W czystej lodówce żywność pozostaje dłużej świeża, ponieważ nie jest narażona na bezpośredni kontakt z zanieczyszczeniami i patogenami. Regularne porządki pomagają utrzymać optymalną temperaturę lodówki, a to kluczowe dla prawidłowego przechowywania żywności.
Czyszczenie lodówki – praktyczne porady
Czystość lodówki odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Regularne i dokładne jej czyszczenie poprawi smak i jakość przechowywanych produktów, ale też pozwoli chronić drowie całej rodziny przed infekcjami.
O czym warto pamiętać podczas czyszczenia lodówki?
- Planuj regularne sprzątanie – gruntowne czyszczenie lodówki powinno się przeprowadzać przynajmniej raz w miesiącu. Jeśli w urządzeniu nie masz funkcji rozmrażania lub posiadasz starszy model, należy rozmrażać lodówkę co dwa miesiące. W ten sposób zapobiegniesz gromadzeniu się szronu.
- Wyłącz lodówkę na czas sprzątania – dzięki temu unikniesz strat energii, a więc większego rachunku za prąd.
- Stosuj bezpieczne środki czyszczące – unikaj agresywnych detergentów, które mogą wpływać na żywność przechowywaną w lodówce.
- Pamiętaj o uszczelkach – w uszczelkach drzwiowych często gromadzi się brud i pleśń, w związku z czym warto je systematycznie przecierać. Nie doprowadzaj też do osiadania wilgoci w uszczelkach.
Jak doradza Onet, aby zminimalizować ryzyko krzyżowego zanieczyszczenia żywności, warto przechowywać produkty w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Możesz posegregować je np. według kategorii.