Opublikowano: 28.08.2024 r., 12:52
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce nie jest tylko kwestią wygody. Chodzi również o zdrowie i oszczędności, jakie dzięki temu można zyskać. Odpowiednie zorganizowanie produktów pozwoli zachować świeżość jedzenia na dłużej. Minimalizuje też ryzyko jego marnowania. Sprawdź, co trzymać na której półce w lodówce.
Dolna półka w lodówce jest najzimniejsza, co sprawia, że jest doskonałym miejscem do przechowywania m.in. drobiu, ryb i mięsa. Wszystkie produkty powinny być zapakowane w szczelne pojemniki – tak, aby nie dotykały innych artykułów spożywczych. Trzymanie mięsa na dolnej półce zmniejsza ryzyko, że wypływające z niego soki spłyną na inne produkty.
Na środkowej półce w lodówce powinno się przechowywać produkty mleczne, np. jogurty, sery, mleko i śmietanę. Umiarkowana temperatura sprawia, że te artykuły spożywcze mogą na dłużej zachować świeżość. Warto przechowywać na środkowych półkach również gotowe posiłki i resztki jedzenia, które spożyjesz w ciągu kilku dni. Resztki pożywienia powinny zostać zamknięte w szczelnych pojemnikach.
Górna półka jest najcieplejsza, więc idealna do przechowywania produktów niewymagających intensywnego chłodzenia. Możesz ustawić na niej np. gotowe sosy i dżemy, ale też napoje. Produkty z górnej półki powinno się spożywać w miarę szybko, gdyż są narażone na częstsze zmiany temperatury w związku z otwieraniem lodówki.
Szuflady w dolnej części lodówki są najlepszym miejscem do przechowywania owoców i warzyw. Większość modeli lodówek ma szuflady z regulacją wilgotności. Dzięki nim można dłużej zachować świeżość produktów. Wyższej wilgotności wymagają np. marchew i sałata, a niższej gruszki i jabłka. Warto oddzielać owoce od warzyw, gdyż niektóre owoce wydzielają etylen przyspieszający psucie się warzyw.
Najcieplejszym miejscem w całej lodówce są jej drzwi. Właśnie dlatego w tym miejscu powinno się przechowywać produkty z długim terminem przydatności do spożycia. Świetnie nadadzą się tam m.in. sosy, majonez, musztarda i ketchup. W drzwiach mogą stać też napoje będące niewrażliwe na zmiany temperatury.
Pamiętaj, żeby unikać nadmiernego zapełniania lodówki. Może to bowiem doprowadzić do nierównomiernego rozkładu temperatury. Jeśli urządzenie będzie przepełnione, powietrze nie będzie mogło swobodnie cyrkulować. Niektóre produkty mogą nie zostać przez to odpowiednio schłodzone, a więc skróci się ich trwałość. Żeby uniknąć takiej sytuacji, systematycznie przeglądaj zawartość lodówki i usuwaj z niej wszystkie przeterminowane produkty.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że codzienne nawyki doprowadzić mogą do nieświadomego marnowania jedzenia. Właśnie takim nawykiem jest wkładanie do lodówki gorących dań. Gorące jedzenie podnosi temperaturę w lodówce, co może znacząco obniżyć jakość przechowywanych w niej produktów. Zanim schowasz potrawę, daj jej wystygnąć. O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli chodzi o odpowiednią organizację lodówki?
- Nie powinno się zostawiać pieczywa w lodówce. Szybciej zrobi się tam czerstwe niż świeże. Pieczywo najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Dla przechowywania żywności kluczowe jest ustawienie odpowiedniej temperatury. Optymalna wynosi 1-5 st. C. Zbyt wysoka sprzyja rozwojowi bakterii, przez co jedzenie może się zepsuć. Za niska może źle wpłynąć na konsystencję np. warzyw i owoców.
- Jednym z najprostszych sposobów na przedłużenie świeżości jedzenia w lodówce jest przechowywanie go w zamkniętych pojemnikach.
Odpowiednia organizacja lodówki to klucz do dłuższego przechowywania żywności i jej niemarnowania. Pamiętaj, że dbanie o właściwe warunki przetrzymywania jedzenia to nie tylko kwestia oszczędności. Dzięki odpowiedniej organizacji zadbasz również o swoje zdrowie i środowisko.