Kawa to napój, który dodaje energii rano i pobudza do działania. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka lub filiżanki aromatycznej kawy. W chłodne dni ten pyszny napój może również pełnić funkcję rozgrzewającą ciało. Aby nadać kawie dodatkowego aromatu i smaku, warto dodać do niej odpowiednie przyprawy. Sprawdź, które z nich porządnie ogrzeją cię w chłodne dni.
To jedna z najpopularniejszych przypraw dodawanych do kawy. Charakterystyczny, korzenny słodki smak cynamonu świetnie podbija gorzkość napoju i nadaje mu głębi. Cynamon wykazuje też mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga na przykład regulować poziom cukru we krwi, wspiera układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Jego działanie rozgrzewające jest nieocenione w chłodne dni.
Prosty przepis na kawę z cynamonem
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 filiżanka zaparzonej kawy
mleko 3,2%
miód (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
Zaparz kawę, tak jak lubisz. Dodaj szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszaj. Następnie dolej odrobinę mleka i łyżeczkę miodu, aby zbalansować smak. Kawa z cynamonem nie tylko cię rozgrzeje, ale też skutecznie wprawi w dobry humor.
Imbir na rozgrzanie
Przyprawa charakteryzująca się właściwościami rozgrzewającymi i antybakteryjnymi. Działa jako naturalny środek przeciwzapalny – głównie dzięki zawartości gingerolu. Dodanie imbiru do kawy nada jej wyrazistości i pomoże w walce z grypą i przeziębieniem.
Prosty przepis na kawę z imbirem
½ łyżeczki świeżo startego imbiru (może być też ¼ suszonego)
1 filiżanka zaparzonej kawy
miód lub syrop z agawy (opcjonalnie)
Imbirwystarczy dodać do ulubionej gorącej kawy, a na koniec podkręcić smak miodem lub syropem z agawy. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, przygotuj napar imbirowy i połącz go z kawą. Dzięki temu kawa stanie się nie tylko delikatniejsza, ale też bardziej aromatyczna. W obu wersjach świetnie rozgrzeje cię w jesienno-zimowe miesiące.
Nutka orientu - kardamon
Jedna z najstarszych przypraw świata, pochodząca z Indii. Wyróżnia się delikatnie cytrusowym smakiem i doskonale komponuje z kawą. Przyprawa nie tylko działa rozgrzewająco, ale też wspomaga trawienie i ma silne właściwości antybakteryjne. Dodanie kardamonu do kawy wzmocni odporność i wspaniale urozmaici jej smak.
Prosty przepis na kawę z kardamonem
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
1 filiżanka zaparzonej kawy
mleko 3,2%
1 łyżeczka brązowego cukru
Kardamon zaparz razem z ulubionymi ziarnami kawy. Możesz też dodać go bezpośrednio do zaparzonej już kawy. Jeśli wolisz bardziej kremowy napój, dodaj odrobinę mleka 3,2%. Dzięki temu kardamon będzie subtelniejszy w smaku.
Dobrze znane goździki
Przyprawa o wyrazistym zapachu, której często używa się w okresie świątecznym. Ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Można więc używać goździków walce z przeziębieniem jesienią i zimą. Goździki dodane do kawy nadają jej głębi i sprawiają, że napój wspaniale rozgrzewa.
Prosty przepis na kawę z goździkami
2-3 szt. goździków
1 filiżanka zaparzonej kawy
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Dodaj do kawy goździki w całości – możesz je również zmielić. Zaparz następnie kawę z przyprawą, żeby nią przeszła. Jeśli chcesz złagodzić smak, dodaj łyżeczkę miodu i oprósz kawę szczyptą cynamonu. Tak przygotowany napój silnie cię rozgrzeje i pobudzi do działania.
A może gałka muszkatołowa?
Ma intensywny, korzenny smak, który świetnie komponuje się z kawą. Warto dodać go do napoju, aby porządnie ogrzać się z chłodne dni. Gałka muszkatołowa nie tylko działa silnie rozgrzewająco, ale też poprawia krążenie i wspiera układ odpornościowy. Wystarczy niewielka ilość, aby nadać kawie fantastyczny smak – lepiej więc uważać z jej dozowaniem.
Prosty przepis na kawę z gałką muszkatołową
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 filiżanka zaparzonej kawy
1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
Posyp zaparzoną kawę świeżo startą gałką muszkatołową, następnie porządnie wymieszaj. To wspaniały zwłaszcza napój w mroźne poranki, gdy potrzebujesz solidnego pobudzenia i rozgrzania. Mimo intensywnego aromatu przyprawa działa również relaksująco.
Kawa z przyprawami to fantastyczny napój na chłodne, jesienno-zimowe dni. Każda wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Każda doskonale też rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem. Kawa wzbogacona przyprawami wzmocni organizm – doda energii i doładuje energią potrzebną z samego rana.
Dla mnie kawa może nie istnieć. Obym miała zapas butelkowej cisowianki i herbaty. Na chłodne wieczory piję herbatę z goździakami, imbirem, sokiem malinowym, pomarańczą. Jest mega!
ocena: 5głosowało: 1
Załóż kontoużytkownika
Komentuj pod własnym nickiem
Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze