Domowe triki na drylowanie czereśni lub wiśni - bez robienia bałaganu w kuchni

Sezon na czereśnie i wiśnie trwa bardzo krótko. Wiele osób jednak nie korzysta z niego w pełni, ponieważ nie ma odpowiednich narzędzi do drylowania. Przygotowanie wiśniowych ciast, lodów czy soków wymaga oddzielenia pestek. Jak więc to zrobić, jeśli w domu nie mamy drylownicy? Istnieją sprytne domowe triki, dzięki którym zrobisz to bez niej.
- Nietypowe sposoby na drylowanie wiśni i czereśni
- Usuwanie pestek z owoców, krok po kroku
- Trik na wydobycie pestki, którego możesz nie znać
Nietypowe sposoby na drylowanie wiśni i czereśni
Do wydobywania pestek z wiśni czy czereśni wcale nie potrzebujesz mieć drylownicy. Jednym z popularniejszych trików jest wykorzystanie zwykłej… słomki. Najlepiej sprawdza się metalowa lub z twardszego plastiku. Wystarczy, że ułożysz owoc trzonkiem do góry i wbijesz w niego słomkę od przeciwnej strony. Pestka zostanie wypchnięta, a czereśnia zachowa swój kształt. Ten sposób idealnie sprawdza się przy dekorowaniu deserów lub gotowaniu kompotów.
Kolejnym ciekawym trikiem na usunięcie pestek jest użycie spinacza biurowego. Jeśli odpowiednio rozegniesz końcówkę, można przekształcić ją w haczyk. Za jego pomocą łatwo można uchwycić i wyjąć pestkę. Pomysł sprawdzi się, jeśli do wydrylowania masz dojrzałe, miękkie wiśnie, których środek zbyt mocno nie przylega do miąższu.
Świetnym pomysłem jest też trik z butelką i pałeczką do sushi. Owoce wiśni i czereśni należy ustawić na szyjce butelki i lekko nacisnąć od góry pałeczką lub końcem drewnianej łyżki. W ten sposób pestka wleci do środka butelki, a ty będziesz mieć czyste dłonie i blat. To doskonały sposób – zwłaszcza przy dużej ilości owoców.
Usuwanie pestek z owoców, krok po kroku
Jeśli chcesz, możesz wykorzystać również tradycyjną metodę drylowania, czyli rozciąć owoc na pół i usunąć środek ręcznie. Nie zachowasz w ten sposób pełnego kształtu czereśni lub wiśni, ale to niezawodny patent – zwłaszcza gdy chcesz zrobić z owoców np. mus lub dżem. Przy tych przetworach wygląd nie ma bowiem większego znaczenia.
Zależy ci na wygodzie i szybkości? Możesz wykorzystać zwykłą plastikową nakrętkę i patyczek do szaszłyków. Nakrętkę połóż na płaskiej, stabilnej powierzchni. Ułóż na niej owoc i energicznie przebijaj go patyczkiem. Pestka bez problemu wydobędzie się ze środka wiśni lub czereśni. Ten sposób nie dość, że jest szybki, to w dodatku bardzo precyzyjny. Jest wręcz doskonały, jeśli masz do obrobienia większą partię owoców.
Drylowanie domowymi sposobami może wydawać się pracochłonne. Jak widzisz, wystarczy jednak znajomość kilku prostych trików, aby usprawnić cały proces.

Trik na wydobycie pestki, którego możesz nie znać
Ostatnią ciekawą metodą na wydostanie pestki z wiśni lub czereśni jest użycie… końcówki od ołówka. Możesz też wykorzystać długopis – najlepiej bez wkładu. Przy zachowaniu odpowiedniego kąta i pewnego nacisku, pestka bez trudu wyjdzie z miąższu, a owoc zostanie w miarę nienaruszony. To metoda polecana zwłaszcza tym, którzy chcą zachować owoce w całości (np. do domowej nalewki lub konfitury).
Drylowanie owoców bez drylownicy wcale nie musi być uciążliwe. Odpowiednio dobrane narzędzia i znajomość kilku sprawdzonych trików pozwoli ci cieszyć się sezonowymi owocami bez niepotrzebnych nerwów.
Przeczytaj też: Kiedy pryskać czereśnie? Przybliżamy terminy