Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Porady
        • Sposób na goryczkę orzechów włoskich

        Jak pozbyć się goryczki z orzechów włoskich? Moja babcia zna skuteczny sposób

        Zbieranie orzechów
        Orzechy uchodzą za smaczne i zdrowe, jednak czasami mogą być bardzo gorzkie w smaku, fot. medialne-centrum.pl
        Opublikowano: 20.09.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Czy zdarzyło ci się piec pyszne ciasto lub przyrządzać krem do tortu, a po dorzuceniu porcji orzechów włoskich twój przysmak nagle zrobił się gorzki? Niestety, to dość powszechne. Mimo że orzechy uchodzą za pyszne i są pełne cennych wartości odżywczych, potrafią rozczarować gorzkim posmakiem. Na szczęście istnieje domowy sposób na ten problem, który zasłyszałam od mojej babci. Sprawdź, jak w kilka minut uratować danie od gorzkiego smaku orzechów.

        1. Gorycz w orzechach włoskich - skąd się bierze?
        2. Co zrobić, aby pozbyć się goryczki z orzechów włoskich?
        3. Gorzkie orzechy włoskie – jak jeszcze pozbyć się tego posmaku?

        Gorycz w orzechach włoskich - skąd się bierze?

        Orzechy włoskie to cenne źródło m.in. magnezu i witamin. Niestety, w smaku czasami potrafią być gorzkie. Winna takiego posmaku jest przede wszystkim brązowa, cienka skórka pokrywająca wnętrze orzechów. Znajdują się w niej taniny, czyli naturalne związki roślinne o cierpkim, gorzkim smaku. Naturalnie mają za zadanie chronić owoce przed owadami. Jednak w kuchni mogą skutecznie zepsuć smak każdego dania – od wypieków aż po desery.

        To nie jedyny powód gorzkiego smaku orzechów włoskich. Winowajcą bywa też proces jełczenia tłuszczu. Orzechy zawierają bowiem dużo olejów, które źle znoszą długie przechowywanie – zwłaszcza w cieple i bez dostępu do świeżego powietrza. Nawet gdy orzechy pozornie wyglądają dobrze, ich smak szybko zdradza, że nie nadają się do jedzenia. Dlatego za każdym razem przed dodaniem do potrawy sprawdzaj, czy za ich gorzki smak odpowiedzialna jest tylko skórka, czy może jednak orzechy są zepsute.

        Co zrobić, aby pozbyć się goryczki z orzechów włoskich?

        Aby przywrócić orzechom przyjemny smak, sięgam po prosty trik mojej babci. Chcesz z niego skorzystać? W takim razie przygotuj plastikową miskę i gorącą wodę.

        1. Zalej orzechy w misce gorącą wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
        2. Odstaw miskę z orzechami na 2-3 minuty. Skórka zmięknie i straci część goryczki.
        3. Obierz orzechy albo odcedź, po czym przepłucz zimną wodą i dobrze wysusz.
        4. Jeśli wciąż czujesz gorzki posmak orzechów, powtórz proces.

        W ten prosty sposób w zaledwie kilka minut nadasz orzechom włoskim łagodniejszy, bardziej słodkawy smak. Babciny trik świetnie sprawdza się w przypadku świeżo łuskanych orzechów – dzięki temu nie zepsują smaku domowych wypieków. Co więcej, krótkie „parzenie” ułatwia dalszą obróbkę – orzechy mniej się kleją, dzięki czemu łatwiej można je zmielić.

        Orzechy włoskie w misce
        Jeśli orzechy są już zjełczałe, żadna metoda nie przywróci im świeżości, fot. Tymoteusz

        Gorzkie orzechy włoskie – jak jeszcze pozbyć się tego posmaku?

        Oprócz sposobu babci istnieje kilka innych metod, dzięki którym można szybko poprawić smak orzechów włoskich.

        • Krótkie prażenie na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do około 160°C znacznie zmniejszy gorzki posmak orzechów. W dodatku zyskają też intensywniejszy aromat. Należy jednak uważać, aby nie przypalić orzechów, bo przejdą spalenizną.
        • Dzięki zostawieniu orzechów na kilkanaście minut w mleku można wyciągnąć z nich część cierpkiego posmaku. Następnie należy je osuszyć i od razu zużyć np. do ciasta.
        • Namoczenie orzechów w lekko osolonej wodzie zneutralizuje część tanin, dodatkowo wydobywając ich naturalną słodycz. Po odcedzeniu i podsuszeniu orzechy będą gotowe do wykorzystania np. jako przekąska do serialu.
        • Orzechy można też wymieszać z odrobiną miodu i na chwilę zostawić. Słodycz miodu doskonale zamaskuje gorycz orzechów, tworząc jednocześnie pyszną przekąskę.

        Każda z metod ma swoje zalety. Warto je wypróbować, zanim uznasz, że orzechy nadają się do wyrzucenia. Dzięki temu unikniesz marnowania jedzenia i w pełni wykorzystasz wartości odżywcze orzechów włoskich.

        Sprawdź też: 4 sprawdzone i naturalne metody na ból żołądka

        Czytaj także:
        • Twoje ubrania pachną piwnicą? Zrób to z kawą i… problem zniknie!
        • Wyrzucasz kości do bio? Popełniasz kosztowny błąd!
        • Ta domowa maseczka przyniesie ci niesamowitą ulgę - daje rezultaty jak drogie kosmetyki!
        • Brak magnezu i witaminy B6 – czym grozi?

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.