Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Porady
        • Przechowywanie placków ziemniaczanych

        Jak przechowywać placki ziemniaczane, aby były chrupiące nawet po 3 dniach?

        Placki ziemniaczane smażą się na patelni
        Jeśli planujesz zjeść placki w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni, najlepiej włożyć je do lodówki, fot. Grafik-Komputerowy
        Opublikowano: 28.10.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Przygotowanie placków ziemniaczanych to zawsze sporo pracy. Nic więc dziwnego, że wiele osób od razu smaży ich więcej, żeby następnego dnia nie powtarzać całego procesu. Problemem jest jednak, że po kilku godzinach placki tracą chrupkość, aromat i smak. Na szczęście istnieje sposób, aby zachować ich świeżość na dłużej, nawet do trzech dni. Przeczytaj.

        1. Jak zachować świeżość placków ziemniaczanych?
        2. Zamrażanie i odgrzewanie placków ziemniaczanych, krok po kroku
        3. Placki ziemniaczane – świeżość, chrupkość i… resztki

        Jak zachować świeżość placków ziemniaczanych?

        Chcesz, żeby twoje placki ziemniaczane po usmażeniu były długo świeże? W takim razie najważniejsze, aby nie chować gorących do lodówki. Wysoka temperatura spowoduje, że w zamkniętym pojemniku z plackami zbierze się para wodna – sprawi ona, że ciasto zmięknie i straci swoją chrupiącą strukturę.

        Odczekaj lepiej, aż placki ostygną do temperatury pokojowej. Dopiero wówczas możesz je ułożyć warstwowo w pojemniku, przekładając każdą warstwę ręcznikiem papierowym. Taki sposób przechowywania zapobiega sklejaniu się i pochłanianiu wilgoci.

        Planujesz zjeść placki w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni? Włóż je do lodówki. Schowaj placki ziemniaczane do szczelnego pojemnika, aby nie chłonęły zapachów z innych potraw. Możesz też wykorzystać woreczki strunowe, które zapewnią im odpowiednią szczelność. W ten sposób usmażone placki zachowają smak, a ich zapach nie przeniknie do innych produktów.

        Przeczytaj też: Nie popełniaj tego błędu – zatyczka z butelki oleju może ci się przydać!

        Zamrażanie i odgrzewanie placków ziemniaczanych, krok po kroku

        Placki ziemniaczane doskonale nadają się do mrożenia. Wystarczy położyć je pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Gdy będą już twarde, należy przełożyć placki do szczelnych woreczków lub pojemników. Tak zabezpieczone mogą leżeć w zamrażarce nawet trzy miesiące.

        Uwaga! Nigdy nie zamrażaj placków, które są przypalone lub tłuste. Po rozmrożeniu ich smak może być co najmniej... nieprzyjemny.

        Jak odgrzewać placki ziemniaczane, aby znów były chrupiące jak tuż po usmażeniu? Odgrzewanie ich w kuchence mikrofalowej nie jest dobrym pomysłem, ponieważ placki robią się wówczas gumowate. Znacznie lepiej podsmażyć je ponownie na patelni lub upiec w piekarniku.

        • Na patelni – wystarczy rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażać placki z obu stron przez kilka minut, aż staną się złociste i chrupiące.
        • W piekarniku – należy podgrzewać je ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Można też dodatkowo posmarować je delikatnie olejem, dzięki czemu będą smakować jak świeżo usmażone.

        Placki ziemniaczane – świeżość, chrupkość i… resztki

        Dobrym sposobem na zachowanie smaku placków jest dodanie do masy odrobiny mąki ziemniaczanej. Właśnie dzięki temu trikowi po ponownym podgrzaniu placki pozostaną bardziej zwarte i mniej nasiąkną tłuszczem.

        Wolisz delikatniejsze placki? Zawsze możesz dodać do nich łyżkę śmietany – dzięki temu po odgrzaniu będą miękkie w środku, ale nadal złociste z zewnątrz. A może chcesz, aby gotowe placki nie traciły aromatu? W takim razie po usmażeniu odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i dopiero potem wystudź. Tłuszcz, który zostanie na powierzchni, przyspieszy jełczenie i sprawi, że placki szybciej się zepsują.

        Co zrobić, aby po ponownym podgrzaniu placki nadal przyjemnie chrupały? Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem lub grill. Wystarczy kilka minut, aby skórka placków znów stała się złocista, a środek miękki i pachnący. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać odrobinę masła na wierzch placków ziemniaczanych – nada im piękny kolor i apetyczny aromat.

        Co zrobić z resztkami? Jeśli po kilku dniach zostanie ci kilka placków, wykorzystaj je na nowe danie. Wystarczy pokroić placki na kawałki i zapiec w sosie np. pomidorowym z warzywami. Możesz też zrobić z nich zapiekankę z serem lub dodać do jajecznicy. Dzięki tym znakomitym trikom nic się nie zmarnuje.

        Sprawdź również: Ten prosty trik z mąką sprawi, że twoje frytki już nigdy nie będą tłuste

        Czytaj także:
        • Przez ten błąd mąka traci świeżość. Zobacz, gdzie naprawdę powinna stać
        • Ten prosty trik sprawi, że olej nie będzie pryskał przy smażeniu ryby!
        • Wrzucasz folię po parówkach do żółtego kosza? To duży błąd!
        • Nie do papieru! Sprawdź, gdzie naprawdę wyrzucić opakowania po przyprawach
        • Papier po maśle to nie papier! Zobacz, do jakiego pojemnika wrzucać go naprawdę
        • Nie używaj octu! Ten specyfik rozpuszcza tłuszcz na okapie jak masło
        • Nie wyrzucaj skórek po bananach! Włóż je do zamrażarki i zobacz, co się stanie
        • Masz w kuchni tę przyprawę? Użyj jej, a myszy i szczury znikną raz na zawsze

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.