Nie popełniaj tego błędu – zatyczka z butelki oleju może ci się przydać!

W kuchni często używamy oleju do smażenia różnych potraw. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że nawet opakowanie po oleju ma świetnie przemyślane inne zastosowanie niż bycie po prostu... opakowaniem. Gdy otwieramy butelkę, zwykle zdejmujemy plastikową zawleczkę i wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że to właśnie ona może stanowić przydatny gadżet w kuchni – mianowicie stać się dozownikiem. Przeczytaj.
- Ukryty dozownik w zatyczce od oleju – jak go zrobić?
- Dlaczego nie warto wyrzucać zatyczki po oleju?
- O tych trikach z kuchennymi opakowaniami możesz nie wiedzieć!
Ukryty dozownik w zatyczce od oleju – jak go zrobić?
Niewielka plastikowa zawleczka z butelki po oleju wcale nie musi być jednorazowym zabezpieczeniem. Jej kształt i elastyczność mają swoje ciekawe zastosowanie. Wystarczy ją odwrócić, a następnie ponownie włożyć w szyjkę butelki, aby stała się improwizowanym dozownikiem. Dzięki niej można wylewać olej cienkim, kontrolowanym strumieniem i ułatwić sobie przyrządzanie różnych potraw.
Ten trik jest szczególnie popularny wśród doświadczonych kucharzy. Dzięki takiemu dozownikowi można dokładniej odmierzać tłuszcz. Sprawia to, że potrawy są zdrowsze, a butelka oleju wystarcza na dłużej.
Jak krok po kroku zrobić praktyczny dozownik z zawleczki butelki po oleju?
- Otwórz butelkę i usuń folię zabezpieczającą.
- Nie wyrzucaj plastikowej zawleczki – zamiast tego odwróć ją do góry nogami.
- Włóż ją delikatnie w otwór butelki, tak aby zatyczka szczelnie przylegała.
- Nalewaj olej powoli, cienką strużką – jak z profesjonalnego dozownika.
W ten prosty sposób nie tylko zaoszczędzisz produkt, ale też zapobiegniesz jego rozchlapywaniu. Olej nie będzie spływać po butelce, a blat pozostanie czysty.
Przeczytaj też: Ten jeden błąd w segregacji robi większość Polaków
Dlaczego nie warto wyrzucać zatyczki po oleju?
Ograniczając ilość wylewanego tłuszczu za pomocą dozownika z zatyczki, zaczniesz zużywać mniej oleju. W dodatku pozornie niepotrzebna zawleczka działa tak samo, jak lejek, zapobiegając kapaniu i brudzeniu butelki. Możesz więc ochronić swoją kuchnię przed brudem i zanieczyszczeniami z oleju.
Zwróć też uwagę na aspekt zdrowotny. Mniejsza ilość oleju dodawanego do potraw oznacza mniej kalorii i tłuszczów nasyconych. W dodatku im dłużej służy ci jedna butelka, tym mniej odpadów trafia do środowiska. Jak widzisz, wyrzucanie zatyczki po oleju nie ma sensu. Pozbywając się jej, tracisz szansę na prosty patent ułatwiający codzienne gotowanie.

O tych trikach z kuchennymi opakowaniami możesz nie wiedzieć!
Zatyczka od oleju to tylko jeden z wielu przykładów na to, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Mnóstwo sklepowych produktów mieści się w opakowaniach, które mogą dostać od nas drugie życie:
- Zakrętki od napojów gazowanych – można z nich zrobić małe miarki do przypraw.
- Wieczka od jogurtów – świetne do przykrywania misek z resztkami jedzenia.
- Opakowania po przyprawach – po umyciu świetnie sprawdzają się do przechowywania domowych mieszanek ziół.
Dzięki podwójnemu wykorzystaniu opakowań możesz nie tylko zaoszczędzić, ale też ograniczyć ilość odpadów w swoim domu. Czasami wystarczy zmienić jedno przyzwyczajenie, aby przekonać się, że wiele rzeczy w kuchni można wykorzystać lepiej, sprytniej i z większym pożytkiem.
Sprawdź również: Został ci korek po winie? Teraz nigdy więcej go nie wyrzucisz!