Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Porady
        • Naturalny nawóz ze skórek bananowych

        Nie wyrzucaj skórek po bananach! Włóż je do zamrażarki i zobacz, co się stanie

        Skórki po bananie
        Zamrożone skórki bananów można przechowywać przez kilka miesięcy, fot. Focalfinder
        Opublikowano: 19.10.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Większość z nas po zjedzeniu banana wyrzuca skórkę. Zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to niezwykle wartościowy surowiec. Wystarczy wrzucić skórkę do zamrażarki, aby zyskać darmowe źródło cennych składników odżywczych. To prosty, a jednocześnie skuteczny sposób na domowy nawóz, który potrafi zdziałać cuda w doniczkach. Przeczytaj.

        1. Mrożenie skórek bananów, krok po kroku
        2. Zastosowanie skórek po bananach w ogrodzie i domu
        3. Jakie jeszcze korzyści daje zamrażanie skórek bananów?

        Mrożenie skórek bananów, krok po kroku

        Zamrożone skórki bananów okazują się bardzo cenne. Głównie dlatego, że zachowują większość minerałów, w tym potas, wapń i magnez – pierwiastki niezbędne dla prawidłowego wzrostu i kwitnienia roślin. Gdy skórka zamarznie, robi się krucha. Po rozmrożeniu można ją łatwo rozdrobnić i szybko wykorzystać do przygotowania nawozu. Można też dodać skruszoną skórkę bananową bezpośrednio do ziemi.

        W połączeniu z fusami po kawie czy pokruszonymi skorupkami jaj skórka po bananach może stworzyć mieszankę zasilającą podłoże. Co więcej, wewnętrzna część skórki doskonale sprawdza się również jako środek do… nabłyszczania liści roślin doniczkowych. Wystarczy po prostu przetrzeć nią liście, aby odzyskały blask i świeży wygląd.

        Jak krok po kroku mrozić skórki bananów?

        1. Dokładnie umyj skórki w ciepłej wodzie z odrobiną środka myjącego, aby usunąć resztki pestycydów.
        2. Osusz skórki ręcznikiem papierowym i lekko ugnieć, aby zmiękczyć miąższ.
        3. Pokrój na mniejsze kawałki – najlepiej w paski o długości 2-3 cm.
        4. Włóż skórki do torebki strunowej, usuń powietrze i szczelnie zamknij.
        5. Umieść w zamrażarce, koniecznie w najchłodniejszej części.

        Zamrożone w ten sposób skórki bananowe możesz przechowywać przez kilka miesięcy. Dzięki temu, gdy nadejdzie sezon przesadzania lub nawożenia roślin, zawsze będziesz mieć pod ręką gotowy materiał do wykorzystania.

        Zastosowanie skórek po bananach w ogrodzie i domu

        Po rozmrożeniu skórki będą rozkładać się znacznie szybciej niż świeże. Właśnie dlatego błyskawicznie uwolnić mogą cenne minerały wspomagające fotosyntezę i intensywne kwitnienie. Wystarczy, że zalejesz kilka skórek litrem gorącej wody, pozostawisz na 24 godziny i odcedzisz. Powstały płyn będzie naturalnym eliksirem dla roślin, który możesz stosować jako nawóz. Możesz też wykorzystać go do podlewania.

        Warto również używać rozmrożonych skórek do tzw. metody suchej w doniczkach. W tym celu wsyp pod wierzchnią warstwę ziemi niewielką ilość rozdrobnionej skórki bananowej. W ten sposób rośliny zyskają stały dopływ cennych mikroelementów – zauważysz to po intensywniejszej zieleni liści i szybszym wzroście.

        Obrane banany
        Wystarczy wrzucić skórkę po bananie do zamrażarki, aby zyskać darmowe źródło witamin, fot. Juver

        Jakie jeszcze korzyści daje zamrażanie skórek bananów?

        Poza możliwością pobudzenia roślin do wzrostu mrożenie skórek bananów to ograniczanie marnowania jedzenia. Każdą część banana można bowiem ponownie wykorzystać. Poza tym skórki doskonale radzą sobie również w innych domowych „sprawunkach”, np. jako:

        • Środek do odstraszania mszyc i przędziorków – aromat zamrożonych skórek bananowych, zwłaszcza uwalniany po rozmrożeniu i wymieszaniu z wodą, zniechęca szkodniki do żerów.
        • Kompostownik – skórki do niego dodane przyspieszają proces rozkładu i wzbogacają masę o potas. Jeśli masz ogród warzywny, zakop je płytko w ziemi w pobliżu korzeni pomidorów, papryk lub róż – właśnie te rośliny najbardziej lubią nawozy potasowe.
        • Środek do pielęgnacji skóry – zawarte w skórkach antyoksydanty pomagają łagodzić podrażnienia i wspierają regenerację naskórka. To kolejny dowód na to, że bananowy „odpad” może mieć drugie życie.

        Jak widzisz, zamrażanie skórek bananów to prosty, tani i ekologiczny patent. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby zrobić z nich użytek na co dzień.

        Przeczytaj również: Jakie witaminy mają banany?

        Czytaj także:
        • Nie popełniaj tego błędu – zatyczka z butelki oleju może ci się przydać!
        • Nie do papieru! Sprawdź, gdzie naprawdę wyrzucić opakowania po przyprawach
        • Ten prosty trik z mąką sprawi, że twoje frytki już nigdy nie będą tłuste
        • Nie używaj octu! Ten specyfik rozpuszcza tłuszcz na okapie jak masło
        • Masz w kuchni tę przyprawę? Użyj jej, a myszy i szczury znikną raz na zawsze
        • Nie wyrzucaj porysowanych talerzy – zrób pastę, która przywróci im blask
        • Domowy nawóz ze skorupek jaj – naturalny sposób na odżywienie ogrodu bez chemii
        • Stary, ale skuteczny trik na marchew. Dzięki niemu nie zwiędnie aż do wiosny!
        • Zrób to przed gotowaniem mleka – unikniesz kipienia i przypaleń
        • Ceramika to nie szkło! Ten częsty błąd w segregacji ma poważne skutki
        • Nie potrzebujesz szklanki z wodą! Tak sprawdzisz świeżość jajka w kilka sekund
        • Czy twój miód na pewno jest naturalny? Ten prosty trik pozwoli ci to sprawdzić!

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.