Nigdy więcej do kosza! Oto, co możesz zrobić ze spleśniałym pieczywem

Wyrzucanie spleśniałego pieczywa nie jest czymś niecodziennym. Gdy chleb nie nadaje się do spożycia, właśnie w taki sposób najczęściej się go pozbywamy. Wielu z nas jednak zupełnie nie zastanawia się nad tym, co dzieje się z takim chlebem po wrzuceniu go do kosza. Z pozoru to drobnostka. W rzeczywistości ma niezwykle istotne znaczenie zarówno dla środowiska, jak i… naszego zdrowia.
- Jak pozbyć się spleśniałego chleba?
- Przechowywanie pieczywa – tak unikniesz pleśni
- Co zrobić z pieczywem, aby nie trafiło do kosza?
Jak pozbyć się spleśniałego chleba?
Chleb z pleśnią nie powinien być wykorzystywany w kuchni – to fakt, który raczej nie budzi wątpliwości. Jednak bywa, że ludzie próbują ratować czerstwy bochenek, na przykład poprzez odkrojenie części z nalotem. To duży błąd! Poza widoczną pleśnią jest jeszcze zupełnie niewidoczna część grzybni. Niestety, rozprzestrzenia się ona poza spleśniały obszar, a więc w środku całego pieczywa – to poważne zagrożenie dla zdrowia. Spożycie tak zanieczyszczonego chleba wiąże się z ryzykiem zatrucia. Z kolei u osób wrażliwych nasilić się mogą objawy alergiczne.
Jak prawidłowo pozbyć się spleśniałego chleba? Wielu z nas wrzuca spleśniałe pieczywo do pojemnika na odpady zmieszane. Tymczasem wcale nie tam powinno być jego miejsce! Spleśniałe pieczywo powinno wylądować w brązowym kontenerze przeznaczonym na bioresztki. Tylko wtedy można przetworzyć je na użyteczne surowce wtórne.
Pieczywo, podobnie jak resztki owoców i warzyw, może trafić do kompostowni lub biogazowni – właśnie tam przekształcić je będzie można w nawóz lub energię. Wrzucone do śmieci zmieszanych trafi na wysypisko, a jego potencjał zostanie zmarnowany.
Przechowywanie pieczywa – tak unikniesz pleśni
Warto nauczyć się świadomego przechowywania żywności – dzięki temu będzie można dłużej cieszyć się jego świeżością. Pieczywo przechowywane w plastikowych opakowaniach, zwłaszcza w ciepłych i wilgotnych warunkach, szybko zaczyna pleśnieć. Aby zachować je dłużej w dobrej kondycji, staraj się chować chleb do papierowej torby. Warto też przechowywać pieczywo w przewiewnym lnianym worku lub w specjalnym chlebaku.
Uwaga! Unikaj wkładania świeżego chleba do lodówki! Niska temperatura nie zabezpiecza go przed rozwojem pleśni, a jedynie przyspiesza wysychanie.
Zanim pieczywo zacznie się psuć lub stwardnieje, wykorzystaj je w kuchni. Czerstwe kromki możesz pokroić i upiec chrupiące grzanki. Wysuszony chleb możesz zmielić na domową bułkę tartą. Możesz także wykorzystać suche pieczywo do przygotowania zapiekanek lub kotletów. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie jedzenia, ale też wzbogacisz dania o pyszny, wysokiej jakości składnik.

Co zrobić z pieczywem, aby nie trafiło do kosza?
Zbliża się termin końca przydatności chleba? Wcale nie musisz spisywać go na straty! Jeśli tylko nie ma oznak zepsucia, postaraj się go zamrozić – najlepiej w porcjach, które później łatwo rozmrozić i wykorzystać. Mrożenie nie wpływa specjalnie na smak, a znacznie przedłuża trwałość pieczywa.
Warto też wysuszyć kromki chleba w piekarniku – będą idealne do domowych krakersów. Nadmiarem pieczywa możesz się też… podzielić. W wielu miejscach znajdują się specjalne punkty, w których możesz zostawić jedzenie dla potrzebujących.
Świadome gospodarowanie żywnością, nawet tak codzienną, jak chleb, ma realny wpływ na domowy budżet i zasoby naszej planety. Następnym razem pomyśl więc, zanim wrzucisz czerstwe pieczywo do kosza.
Przeczytaj też: Jesz pieczywo z Biedronki? Takie omijaj szerokim łukiem!