Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Porady
        • Gdzie wyrzucać spleśniały chleb

        Nigdy więcej do kosza! Oto, co możesz zrobić ze spleśniałym pieczywem

        Pleśń na chlebie
        Niektórzy próbują ratować bochenek, odkrawając... fragment z nalotem, fot. Olga
        Opublikowano: 03.07.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Wyrzucanie spleśniałego pieczywa nie jest czymś niecodziennym. Gdy chleb nie nadaje się do spożycia, właśnie w taki sposób najczęściej się go pozbywamy. Wielu z nas jednak zupełnie nie zastanawia się nad tym, co dzieje się z takim chlebem po wrzuceniu go do kosza. Z pozoru to drobnostka. W rzeczywistości ma niezwykle istotne znaczenie zarówno dla środowiska, jak i… naszego zdrowia.

        1. Jak pozbyć się spleśniałego chleba?
        2. Przechowywanie pieczywa – tak unikniesz pleśni
        3. Co zrobić z pieczywem, aby nie trafiło do kosza?

        Jak pozbyć się spleśniałego chleba?

        Chleb z pleśnią nie powinien być wykorzystywany w kuchni – to fakt, który raczej nie budzi wątpliwości. Jednak bywa, że ludzie próbują ratować czerstwy bochenek, na przykład poprzez odkrojenie części z nalotem. To duży błąd! Poza widoczną pleśnią jest jeszcze zupełnie niewidoczna część grzybni. Niestety, rozprzestrzenia się ona poza spleśniały obszar, a więc w środku całego pieczywa – to poważne zagrożenie dla zdrowia. Spożycie tak zanieczyszczonego chleba wiąże się z ryzykiem zatrucia. Z kolei u osób wrażliwych nasilić się mogą objawy alergiczne.

        Jak prawidłowo pozbyć się spleśniałego chleba? Wielu z nas wrzuca spleśniałe pieczywo do pojemnika na odpady zmieszane. Tymczasem wcale nie tam powinno być jego miejsce! Spleśniałe pieczywo powinno wylądować w brązowym kontenerze przeznaczonym na bioresztki. Tylko wtedy można przetworzyć je na użyteczne surowce wtórne.

        Pieczywo, podobnie jak resztki owoców i warzyw, może trafić do kompostowni lub biogazowni – właśnie tam przekształcić je będzie można w nawóz lub energię. Wrzucone do śmieci zmieszanych trafi na wysypisko, a jego potencjał zostanie zmarnowany.

        Przechowywanie pieczywa – tak unikniesz pleśni

        Warto nauczyć się świadomego przechowywania żywności – dzięki temu będzie można dłużej cieszyć się jego świeżością. Pieczywo przechowywane w plastikowych opakowaniach, zwłaszcza w ciepłych i wilgotnych warunkach, szybko zaczyna pleśnieć. Aby zachować je dłużej w dobrej kondycji, staraj się chować chleb do papierowej torby. Warto też przechowywać pieczywo w przewiewnym lnianym worku lub w specjalnym chlebaku.

        Uwaga! Unikaj wkładania świeżego chleba do lodówki! Niska temperatura nie zabezpiecza go przed rozwojem pleśni, a jedynie przyspiesza wysychanie.

        Zanim pieczywo zacznie się psuć lub stwardnieje, wykorzystaj je w kuchni. Czerstwe kromki możesz pokroić i upiec chrupiące grzanki. Wysuszony chleb możesz zmielić na domową bułkę tartą. Możesz także wykorzystać suche pieczywo do przygotowania zapiekanek lub kotletów. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie jedzenia, ale też wzbogacisz dania o pyszny, wysokiej jakości składnik.

        Spleśniały chleb
        Niska temperatura przyspiesza wysychanie pieczywa, fot. JRJfin

        Co zrobić z pieczywem, aby nie trafiło do kosza?

        Zbliża się termin końca przydatności chleba? Wcale nie musisz spisywać go na straty! Jeśli tylko nie ma oznak zepsucia, postaraj się go zamrozić – najlepiej w porcjach, które później łatwo rozmrozić i wykorzystać. Mrożenie nie wpływa specjalnie na smak, a znacznie przedłuża trwałość pieczywa.

        Warto też wysuszyć kromki chleba w piekarniku – będą idealne do domowych krakersów. Nadmiarem pieczywa możesz się też… podzielić. W wielu miejscach znajdują się specjalne punkty, w których możesz zostawić jedzenie dla potrzebujących.

        Świadome gospodarowanie żywnością, nawet tak codzienną, jak chleb, ma realny wpływ na domowy budżet i zasoby naszej planety. Następnym razem pomyśl więc, zanim wrzucisz czerstwe pieczywo do kosza.

        Przeczytaj też: Jesz pieczywo z Biedronki? Takie omijaj szerokim łukiem!

        Czytaj także:
        • Jak w prosty sposób pozbyć się złogów w jelitach?
        • Dlaczego nie warto wylewać wody po ziemniakach do zlewu?
        • Nietypowe zastosowanie skórek od banana. Niektóre bardzo cię zaskoczą
        • Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Mają szerokie zastosowanie

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.