Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Aktualności
        • Porady
        • Prawidłowe przechowywanie mąki

        Przez ten błąd mąka traci świeżość. Zobacz, gdzie naprawdę powinna stać

        Przesypywanie mąki
        Kluczowym aspektem jest miejsce, w którym przechowujemy mąkę, fot. Ladanifer
        Opublikowano: 08.11.2025Autor: Paulina SurowiecUdostępnij

        Większość z nas trzyma mąkę tam, gdzie najwygodniej – w zasięgu ręki, czyli w szafce nad kuchenką lub na blacie. Niestety, te miejsca sprzyjają psuciu się mąki i pojawianiu moli kuchennych. Mąka, mimo że wydaje się sucha i trwała, to produkt bardzo wrażliwy na wilgoć, temperaturę i zapachy. Wystarczy kilka tygodni w nieodpowiednich warunkach, aby mąka straciła świeżość, smak i właściwości. Sprawdź, gdzie naprawdę powinna stać.

        1. Jak prawidłowo przechowywać mąkę?
        2. Gdzie trzymać mąkę, aby na długo zachowała świeżość?
        3. Po czym rozpoznać, że mąka się zepsuła? Triki na dłuższą świeżość

        Jak prawidłowo przechowywać mąkę?

        Mąka to jeden z podstawowych składników w kuchni. Nie tylko piecze się z niej chleb czy ciasta, ale też przygotowuje na jej bazie sosy, naleśniki czy panierkę do kotletów. Nawet jeśli nie korzystasz z mąki codziennie, z pewnością masz w domu przynajmniej jedno opakowanie. Musisz wiedzieć, że sposób przechowywania mąki przekłada się na jej trwałość i jakość.

        Najczęstszym błędem jest zostawianie mąki w oryginalnym, papierowym opakowaniu. Taka torebka łatwo chłonie wilgoć z powietrza, co doprowadza do zbrylenia się mąki i szybszego rozwoju w niej bakterii oraz szkodników. Otwarte opakowanie kusi mole spożywcze, które w ciągu kilku dni potrafią zniszczyć zapasy. Dlatego lepszym pomysłem jest przesypanie mąki do szczelnie zamykanego pojemnika:

        • szklanego,
        • metalowego,
        • plastikowego.

        W ten sposób można ochronić mąkę przed wilgocią, powietrzem i owadami. Kolejny aspekt to miejsce przechowywania mąki. Wbrew pozorom, szafka nad kuchenką to najgorszy możliwy wybór. Ciepło unoszące się z garnków i piekarnika powoduje, że temperatura w tym miejscu stale się zmienia. Natomiast wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi mikroorganizmów i przyspiesza proces jełczenia – zwłaszcza mąki pełnoziarnistej.

        Gdzie trzymać mąkę, aby na długo zachowała świeżość?

        Wybieraj suche, chłodne i zacienione miejsca, takie jak:

        • dolna szafka,
        • spiżarnia,
        • zamknięty pojemnik w piwnicy.

        Mąka nie powinna mieć kontaktu ze słońcem lub źródłami ciepła, takim jak kaloryfer czy piekarnik. Jeśli kupujesz mąkę na zapas, możesz przechowywać ją np. w lodówce lub zamrażarce. Niska temperatura spowalnia procesy utleniania tłuszczów i zabezpiecza przed insektami. Pamiętaj, aby przed użyciem wyjąć mąkę na kilka godzin z lodówki. Musi osiągnąć temperaturę pokojową, żeby nie zbiła się w grudki.

        Uwaga! Mąka pełnoziarnista psuje się szybciej niż biała, ponieważ zawiera tłuszcze z m.in. otrębów. Właśnie dlatego najlepiej spożyć ją w ciągu 4-6 miesięcy od zakupu i przechowywać w chłodzie, w szczelnie zamkniętym naczyniu.

        Łyżka w mące
        Mąka pełnoziarnista psuje się szybciej niż biała, fot. Julia

        Po czym rozpoznać, że mąka się zepsuła? Triki na dłuższą świeżość

        Nieświeżą mąkę poznasz po tym, że zmienia zapach i strukturę. Jeśli wyczuwasz kwaśną lub zjełczałą nutę, a między ziarnami pojawiły się drobne pajęczynki, mąka nie nadaje się do spożycia. Nic nie da przesiewanie – pozostaje wyrzucić całą zawartość pojemnika.

        Aby zapobiec pojawieniu się moli kuchennych w mące, warto profilaktycznie przecierać środek szafek roztworem octu lub olejkami eterycznymi, np. z lawendy lub liścia laurowego. Naturalne zapachy skutecznie odstraszają owady, nie wpływając na aromat produktów spożywczych.

        Na dłuższą świeżość mąki pomoże również kilka sprawdzonych trików:

        • Liść laurowy lub ziarna ryżu dodane do pojemnika z mąką pomogą wchłonąć nadmiar wilgoci i odstraszyć szkodniki.
        • Regularne kontrolowanie daty przydatności to konieczność, bo nawet najlepiej przechowywana mąka ma ograniczony czas świeżości.
        • Warto podpisywać pojemniki i np. zapisać rodzaj mąki oraz datę otwarcia, zwłaszcza gdy używasz kilku typów.
        • Nie zaleca się też mieszać nowej i starej mąki, bo nawet niewielka ilość zanieczyszczonego produktu zepsuje cały zapas.

        Pamiętaj, że dobrze zabezpieczona mąka zachowa świeżość przez wiele miesięcy, a wypieki zawsze będą udane i pachnące.

        Sprawdź też: Jak wyparzyć słoiki? TOP 5 sposobów 

        Czytaj także:
        • Ten prosty trik sprawi, że olej nie będzie pryskał przy smażeniu ryby!
        • Nie wyrzucaj tubki po paście w ciemno! Oto, gdzie powinna trafić naprawdę
        • Jak przechowywać placki ziemniaczane, aby były chrupiące nawet po 3 dniach?
        • Ten prosty trik z mąką sprawi, że twoje frytki już nigdy nie będą tłuste
        • Jak przechowywać zimowe ciuchy, żeby się nie niszczyły? Mamy super patenty!

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.