Triki na czysty piekarnik - wszystkie potrzebne produkty na pewno masz w kuchni

Piekarnik to zdecydowanie jeden z najczęściej używanych sprzętów w każdej kuchni. Jest to jednocześnie jedno z najtrudniejszych urządzeń do utrzymania w czystości. Jego czyszczenie zwykle sprawia każdemu problem, zwłaszcza z uwagi na osadzający się podczas pieczenia tłuszcz, resztki przypalonego jedzenia i osad. Właśnie to sprawia, że czyszczenie piekarnika często stanowi wielkie wyzwanie. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, dzięki którym można uporać się z nawet największym brudem. Sprawdź nasze cztery triki na czysty piekarnik.
Z tego artykułu dowiesz się:
Szorowanie piekarnika z pomocą sody oczyszczonej i octu
Soda oczyszczona to naturalny środek czyszczący, który może doskonale poradzić sobie z tłuszczem oraz przypalonymi resztkami jedzenia. Aby wyczyścić piekarnik z pomocą sody oczyszczonej, postępuj zgodnie z następującymi wskazówkami:
- Wymieszaj pół szklanki sody oczyszczonej z wodą – dzięki temu uzyskasz gęstą pastę.
- Nałóż pastę na zabrudzoną powierzchnię piekarnika i pozostaw na kilka godzin. Jeszcze lepiej, gdy zostawisz pastę na całą noc.
- Rano przetrzyj środek piekarnika wilgotną ściereczką.
- Aby wzmocnić efekt, spryskaj powierzchnię piekarnika octem. Dzięki reakcji chemicznej, która zajdzie po użyciu octu, powinieneś szybko pozbyć się zanieczyszczeń.
- Na koniec dokładnie przetrzyj piekarnik czystą wodą.
Jak skutecznie wyczyścić piekarnik za pomocą pary?
Nie możesz poradzić sobie z brudem i tłuszczem przyczepionymi do różnych części piekarnika? Jeśli chcesz zrobić to możliwie szybko, spróbuj przeprowadzić czyszczenie z użyciem pary wodnej.
- Wlej gorącą wodę do naczynia żaroodpornego i dodaj kilka łyżek octu.
- Wstaw na ok. 30 minut naczynie do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
- Po ostudzeniu piekarnika przetrzyj wnętrze urządzenia wilgotną gąbką lub ściereczką.

Czyszczenie piekarnika cytryną krok po kroku
Po produkty do czyszczenia piekarnika często nie trzeba jechać specjalnie do sklepu. Wystarczy sięgnąć po te, które najprawdopodobniej masz w domu – takie jak cytryna. Nie dość, że owoc ten ma świetne właściwości czyszczące, to w dodatku fantastycznie pochłania zapachy.
Jak radzi Onet.pl, w celu uzyskania świeżego zapachu piekarnika wystarczy umieścić w nim naczynie z wodą i plasterkami cytryny – najlepiej po tym, gdy wyczyścisz urządzenie innym sposobem. Następnie włącz piekarnik na ok. 100-120 st. C i poczekaj, aż woda zacznie parować. Wyłącz piekarnik po ok. 30 minutach i uchyl drzwiczki po ostygnięciu piekarnika. Zapach będzie cudownie odświeżający.
Czyszczenie piekarnika za pomocą cytryny przeprowadza się w podobny sposób.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Wlej do naczynia żaroodpornego ok. 500 ml wody i wciśnij do niej sok z jednej dużej cytryny.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
- Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż przestygnie. Następnie przystąp do czyszczenia urządzenia za pomocą delikatnej gąbeczki lub ściereczki z mikrofibry.
Jak widzisz, cytryna ma dwukierunkowe działanie – rozpuszcza zaschnięty tłuszcz i pochłania nieprzyjemne zapachy. Dzięki temu piekarnik może na długi czas pozostać czysty oraz pachnący świeżością.
W jaki sposób wyczyścić piekarnik folią aluminiową?
To jeden z najskuteczniejszych sposobów na wyczyszczenie piekarnika z trudnych zabrudzeń. Folia aluminiowa potrafi zdziałać cuda – jest delikatniejsza niż zmywarka czy gąbka, ponieważ nie rysuje powierzchni piekarnika. Wystarczy zgnieść kawałek folii, uformować w kulkę i polać np. mleczkiem czyszczącym. Następnie można wyszorować wnętrze urządzenia.
Jak dostać się do trudniej dostępnych miejsc? Możesz dodatkowo użyć np. szczoteczki do mycia zębów lub drewnianej pałeczki do sushi – zadziała zupełnie jak gumka do ścierania.
Przeczytaj też: Co oznaczają symbole na piekarniku?