Twoja oliwa pachnie stęchlizną? Włosi zdradzają, jak tego uniknąć

Oliwa z oliwek od dawna stanowi klucz śródziemnomorskiej kuchni. We Włoszech jest absolutnie podstawowym produktem. Oliwy używa się codziennie nie tylko do sałatek, ale również do makaronów, pieczywa czy marynat. Mieszkańcy słonecznej Italii doskonale wiedzą, że to wyjątkowo wrażliwy tłuszcz, który wymaga odpowiedniego traktowania. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać oliwę z oliwek, aby zawsze dobrze pachniała i smakowała.
- W czym najlepiej przechowywać oliwę z oliwek?
- Przechowywanie oliwy a wysokość temperatury
- Włosi tak robią – oliwa zawsze dobrze pachnie i smakuje
W czym najlepiej przechowywać oliwę z oliwek?
Największym błędem jest trzymanie oliwy z oliwek w plastikowej butelce. Jeśli właśnie w takim opakowaniu kupujesz oliwę, przelej ją do innego pojemnika. Tworzywo sztuczne nie stanowi bowiem dostatecznej bariery dla promieni słonecznych, które są głównym powodem szybkiego starzenia się tłuszczu.
Warto pamiętać również o tym, że oliwa potrafi wejść w reakcję z plastikiem, co prowadzi do pogorszenia jej smaku i utraty wartości odżywczych. W rezultacie oliwa szybciej się psuje i robi nieświeża.
W czym więc najlepiej przechowywać oliwę z oliwek? Włosi najczęściej trzymają ją w ciemnych szklanych butelkach – zielonych lub brązowych. Takie kolory działają bowiem jak naturalna bariera ochronna, ograniczając dopływ światła. Przezroczyste szkło, mimo że jest bardzo efektowne, nie jest w stanie zabezpieczyć oliwy przed utlenianiem. Dlatego im ciemniejsza butelka, tym większa pewność, że oliwa dłużej będzie świeża.
Przechowywanie oliwy a wysokość temperatury
Oliwa z oliwek najlepiej czuje się w chłodnym i zacienionym miejscu. Temperatura powinna być stabilna, najlepiej ok. 14-18°C. Lodówka nie będzie najlepszym pomysłem, ponieważ zimno może doprowadzić do tego, że oliwa zgęstnieje i zrobi się nieprzejrzysta.
Schowanie oliwy z oliwek do lodówki nie wpłynie na jej wartości odżywcze, jednak zmieni konsystencję i wygodę używania. Trzymanie butelki z oliwą np. przy kuchence czy na nasłonecznionym blacie też nie będzie zbyt dobre – przyspiesza bowiem proces jełczenia.
Po czym poznać, że oliwa nadaje się jeszcze do użycia? Jeśli jest świeża, będzie mieć intensywny zapach. Wyczuwalne w niej będą nuty trawiaste, owocowe lub nieco pikantne. Aromat oliwy zaczął przypominać wosk lub stary karton? Jeżeli czujesz woń stęchlizny, nie ma wątpliwości, że oliwa straciła swoje właściwości. Wówczas najlepiej się jej pozbyć.

Włosi tak robią – oliwa zawsze dobrze pachnie i smakuje
Włosi kupują oliwę w mniejszych butelkach, dzięki czemu zużywają ją na bieżąco. Zwracają też uwagę na datę zbioru oliwek – im młodsza, tym wyrazistszy smak oliwy. Mieszkańcy Italii nie przelewają jej do przypadkowych pojemników. Nigdy też nie zostawiają oliwy w miejscach narażonych na zmienne warunki (np. przy oknie).
Jak przechowywać oliwę, żeby mogła długo posłużyć?
- Zakręcaj butelkę zaraz po użyciu. Kontakt z powietrzem przyspiesza proces utleniania, dlatego oliwa powinna być jak najkrócej otwarta.
- Możesz posypać szyjkę butelki odrobiną ryżu, aby pochłonął nadmiar wilgoci. Ten trik może sprawdzić się zwłaszcza w ciepłej kuchni.
- Przechowuj oliwę z oliwek np. w szafce w głębi kuchni – koniecznie z dala od grzejników i okna.
- Jeśli kupujesz większą ilość oliwy, przechowuj ją w metalowych puszkach lub dużych butlach z ciemnego szkła. Staraj się na bieżąco przelewać do małych butelek, aby możliwie ograniczyć kontakt oliwy z tlenem i światłem.
Pamiętaj, że nieprawidłowo przechowywana oliwa z oliwek traci swoje zdrowotne właściwości. Dlatego lepiej trzymać ją we właściwym miejscu, niż niepotrzebnie marnować cenny produkt.
Sprawdź też: Czy można smażyć na oliwie z oliwek?