Wrzucasz folię po parówkach do żółtego kosza? To duży błąd!

Zastanawiasz się, gdzie wyrzucić folię po parówkach? Choć wydaje się to oczywiste, wiele osób robi to źle – wrzuca folię po parówkach do niewłaściwego pojemnika. Odpowiednia segregacja takich odpadów jest szczególnie ważna, bo jeden mały błąd może zaburzyć cały proces recyklingu. Nie każda folia oznacza to samo – tak samo, jak nie wszystkie plastiki nadają się do ponownego przetworzenia. Przeczytaj.
- Gdzie wyrzucać folię po parówkach? Dlaczego to takie ważne?
- Jak ograniczyć ilość folii w codziennym życiu?
- Folia spożywcza – co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Gdzie wyrzucać folię po parówkach? Dlaczego to takie ważne?
Osłonka, w której znajdują się parówki, jest bardzo cienka. Pełni jednak kluczową funkcję – chroni parówki przed utratą świeżości, dostępem powietrza i drobnoustrojów. Niestety, mimo że wygląda jak zwykły plastik, nie nadaje do recyklingu.
Większość folii stosowanych do pakowania żywności to materiały wielowarstwowe. Składają się one z kilku różnych surowców – najczęściej warstw plastiku połączonych z aluminium lub poliamidem. Poszczególnych tych komponentów nie można rozdzielić, a więc i oddać do recyklingu. Dlatego folię po parówkach należy wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane – a nie do żółtego kosza przeznaczonego na plastiki i metale.
Niektórzy i tak to robią, uważając, że jedna folia to żaden problem. Jednak w skali kraju tworzy się z tego ogromna ilość odpadów. Błędne segregowanie folii po parówkach utrudnia pracę zakładów przetwarzających odpady, a czasem nawet powoduje zanieczyszczenie całych partii surowców, które mogłyby zostać ponownie wykorzystane.
Jak ograniczyć ilość folii w codziennym życiu?
Proces recyklingu polega na ponownym przetopieniu i przetworzeniu surowca, np. plastiku, szkła czy metalu. Folie wielowarstwowe zawierają jednak różne materiały o odmiennych punktach topnienia i właściwościach fizycznych. Rozdzielenie ich wymagałoby zaawansowanej technologii, której większość zakładów przetwarzania odpadów po prostu nie posiada.
Czy można więc ograniczyć ilość folii w codziennym życiu? Oczywiście, że tak! Warto zwracać uwagę na sposób pakowania produktów. Wybieraj parówki lub inne wyroby w opakowaniach z jednego rodzaju plastiku bądź w papierze powlekanym, który łatwiej poddaje się recyklingowi. Coraz więcej producentów żywności wprowadza również opakowania biodegradowalne lub takie, które można ponownie wykorzystać. Warto też sięgać po produkty sprzedawane luzem, aby zmniejszyć ilość niepotrzebnych odpadów.
Dobrym nawykiem jest oddzielanie elementów opakowania. Jeśli etykieta, tacka czy folia ochronna wykonane są z różnych materiałów, należy je wyrzucić osobno do właściwych pojemników.

Folia spożywcza – co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Nie każda folia ma taki sam skład. Istnieją folie, które różnią się właściwościami i możliwościami recyklingu:
- PET,
- PP,
- PE,
- PVC.
Największym problemem są opakowania łączone, które zawierają kilka warstw o odmiennym składzie chemicznym. Do 1 stycznia 2030 r. wszystkie opakowania muszą być jednak projektowane w taki sposób, aby nadawały się do recyklingu.
Sprawdź też: Sprawdź, gdzie naprawdę wyrzucić opakowania po przyprawach