Zaskakujący sposób na kamień w czajniku - działa w 5 minut

Prędzej czy później w każdym czajniku pojawia się osad z twardej wody. To problem, z którym ciężko się uporać. Biały lub żółtawy nalot psuje wygląd urządzenia i pogarsza smak przyrządzanej z jego pomocą kawy czy herbaty. Sprawia też, że sprzęt zużywa więcej energii. Widząc kamień w czajniku, większość osób od razu sięga po ocet lub kwasek cytrynowy. Istnieje jednak inny, znacznie szybszy i przyjemniejszy sposób na wyczyszczenie urządzenia.
- Słodki napój, który może być genialnym odkamieniaczem
- Jak często można odkamieniać czajnik colą?
- Kamień w czajniku to nie tylko problem estetyczny
Słodki napój, który może być genialnym odkamieniaczem
Do skutecznego wyczyszczenia wnętrza czajnika wcale nie jest ci potrzebny ocet i kwasek cytrynowy. Możesz skorzystać z zupełnie innego środka, mianowicie popularnego gazowanego napoju w karmelowym kolorze. Tak, to cola! Zawarte w niej kwasy działają na osad podobnie do preparatów chemicznych. Nie mają jednak charakterystycznego dla chemii, drażniącego zapachu.
Wystarczy, że wlejesz do czajnika ok. 250 ml coli i zagotujesz, jak zawsze. Następnie musisz odczekać kilka minut i wylać zawartość do zlewu. Po kilku płukaniach czystą wodą urządzenie znów zalśni jak nowe. W dodatku bez zacieków i resztek kamienia pływających na dnie czajnika.
Dlaczego trik z colą działa? Jego skuteczność tkwi w połączeniu trzech kwasów:
- fosforowego,
- cytrynowego,
- węglowego.
Pierwszy kwas świetnie radzi sobie z twardymi osadami mineralnymi, drugi rozbija ich strukturę, a trzeci wspomaga i utrwala efekt. Taka „wybuchowa mieszanka” błyskawicznie usuwa kamień, bez konieczności szorowania czajnika.
Jak często można odkamieniać czajnik colą?
W miejscach, gdzie woda jest szczególnie twarda, czajnik można czyścić za pomocą coli co 2-4 tygodnie. Jeśli kamień pojawia się rzadziej, wystarczy jeden zabieg na dwa miesiące. Warto dodać, że stosowanie napoju profilaktycznie skutecznie zapobiega odkładaniu się kolejnych warstw kamienia. Dzięki temu można znacząco wydłużyć żywotność urządzenia.
Uwaga! Nigdy nie zostawiaj zagotowanej coli w czajniku dłużej niż 10 minut. Tylko tak możesz uniknąć przypadkowego uszkodzenia powłoki wewnętrznej. Po wylaniu napoju do zlewu co najmniej dwa lub trzy razy przepłucz urządzenie przegotowaną wodą. Twój czajnik wyposażony jest w filtr? Jego również zaleca się wypłukać pod bieżącą wodą.

Kamień w czajniku to nie tylko problem estetyczny
Choć cola działa świetnie na kamień w czajniku, możesz połączyć ją z innymi domowymi metodami, aby uzyskać jeszcze ciekawszy efekt. Przy mocno zabrudzonym czajniku sprawdzi się podwójne zagotowanie – najpierw colą, a potem wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda usunie resztkę kamienia i zneutralizuje pozostałości zapachowe.
Kamień w czajniku to nie tylko problem estetyczny. Powiększająca się warstwa kamienia może z czasem spowalniać proces grzania wody, przez co czajnik będzie pracować dłużej i pobierać więcej energii. Kamień może też gromadzić drobnoustroje, które nie będą znikać w trakcie krótkiego gotowania – im większy kamień, tym więcej bakterii w czajniku. Regularne czyszczenie jest więc kwestią nie tylko wyglądu czajnika, ale też zdrowia.
Regularne używanie coli do czyszczenia pozwoli uniknąć wdychania intensywnego zapachu octu, którym zwykle odkamienia się czajnik. Nie będziesz też zmuszony kupować silnych, chemicznych środków ze sklepu. Cola to szybkie i wygodne rozwiązanie – doczyszczenie czajnika za pomocą napoju gazowanego zajmie ci nie więcej niż kwadrans.
Przeczytaj też: Czy warto kupić czajnik emaliowany na gaz?