Na pewno masz je w domu – 10 produktów podnoszących odporność

Imbir na łyżce
Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność, fot. piotrszczepanek
ikona podziel się
Opublikowano: 20.11.2024 r., 14:17 | Autor: Paulina Zambrzycka
Wzmacnianie odporności jest nie tylko kwestią doboru leków i suplementów, ale też zdrowego trybu życia i odpowiedniego odżywiania. Wiele produktów, które mogą podnieść odporność w okresie jesienno-zimowym, najprawdopodobniej masz w swoim domu. Sprawdź 10 naturalnych składników, które skutecznie wspierają odporność organizmu.

Czosnek

Jeden z najskuteczniejszych domowych środków wzmacniających odporność. Wszystko dzięki zawartości allicyny – substancji o działaniu przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym. Regularne spożywanie czosnku pomoże zapobiec infekcjom. Możesz jeść go na surowo lub jako dodatek do dań. Świetna jest także herbata czosnkowa w postaci posiekanego czosnku zalanego gorącą wodą.

Imbir

Wykazuje działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Korzeń imbiru zawiera gingerol o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Herbatka imbirowa wspaniale rozgrzeje organizm i wspomoże odporność, zwłaszcza z dodatkiem cytryny i miodu. Imbir warto dodawać też do potraw, aby wzmocnić ich smak i podnieść walory zdrowotne.

Cytryna

Cenne źródło witaminy C, która jest kluczowa dla zdrowego układu odpornościowego. Witamina C wspiera produkcję białych krwinek chroniących organizm przed infekcjami. Picie wody z cytryną dostarcza witaminę C oraz wspomaga nawodnienie, przy okazji odkwaszając organizm. Dodawaj cytrynę również do herbaty, aby wzbogacić jej smak i zwiększyć właściwości zdrowotne.

Miód

Naturalny środek przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny. Sporo w nim przeciwutleniaczy wspierających układ odpornościowy. Picie herbaty z łyżeczką miodu może pomóc na infekcje gardła. Aby miód nie stracił cennych właściwości, temperatura wody nie może przekraczać 40 st. C.

Kurkuma

Przyprawa znana z właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Zawarta w niej kurkumina działa antyoksydacyjnie i wspiera układ immunologiczny. Możesz dodawać przyprawę do potraw, ale też przygotować napój w postaci „złotego mleka”. W tym celu podgrzewa się mleko, dodaje pół łyżeczki kurkumy, pieprz i miód. Taka domowa mikstura może pomóc zwalczyć infekcje.

Jogurt naturalny
Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, aby wykazywały jak najlepsze działanie, fot. Lasvu

Jogurt naturalny

Doskonałe źródło probiotyków wspierających zdrowie jelit. Spożywanie go bez dodatku cukru pomoże w utrzymaniu odporności organizmu. Pozwoli też zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, aby wykazywały jak najlepsze działanie.

Zielona herbata

Napój bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza polifenole, które wykazują działanie wzmacniające odporność. W zielonej herbacie znajdziesz też katechiny pomagające organizmowi zwalczać bakterie i wirusy. Pij 2-3 filiżanki zielonej herbaty każdego dnia, aby zapewnić mu jak najwięcej cennych składników.

Brokuły

Warzywo będące prawdziwą bombą witaminową. Brokuły zawierają witaminy A, C i E oraz błonnik i antyoksydanty wspierające odporność. Najwięcej wartości odżywczych mają zarówno krótko po ugotowaniu na parze, jak i spożywane na surowo. Systematyczne spożywanie brokułów pomaga walczyć z infekcjami i wspiera zdrowie całego organizmu.

Szpinak

Szpinak zawiera mnóstwo antyoksydantów, witaminy C i E oraz beta-karoten. Regularne spożywanie warzywa wspiera regenerację komórek i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Warto jeść szpinak na surowo (np. w sałatkach), a także w formie gotowanej. Dzięki temu można zachować najwięcej wartości odżywczych warzywa.

Szpinak na stole
Regularne spożywanie szpinaku pomaga organizmowi zwalczać infekcje, fot. Patryk Michalski

Orzechy

Cenne źródło witaminy E i zdrowych tłuszczy. Orzechy działają jak silny przeciwutleniacz. Dzięki nim można wesprzeć układ immunologiczny. W orzechach zawarte są tłuszcze wspomagające wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. witaminę A i E). Systematyczne spożywanie garści orzechów każdego dnia wesprze organizm w walce z infekcjami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto