Opublikowano: 12.09.2024 r., 13:25
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Spożywanie produktów fermentowanych od dawna przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wszystko dlatego, że zawarte w nich bakterie wykazują przyjazne działanie na ludzki organizm. Dzięki nim można usprawnić wchłanianie składników odżywczych z pokarmów, wspomóc pracę układu pokarmowego i wzmocnić odporność. Właśnie dlatego warto włączyć do diety m.in. ocet jabłkowy, który najlepiej zadziała wypijany z samego rana.
Ocet jabłkowy nie musi być wyłącznie dodatkiem do dań, który zmienia ich smak. Wykazuje mnóstwo cennych właściwości leczniczych, w związku z czym warto włączyć go do codziennej rutyny. Wypijanie rozcieńczonego octu jabłkowego z rana może przynieść wspaniałe rezultaty i ogromne korzyści dla organizmu.
Czym dokładnie jest ocet jabłkowy? To produkt pozyskiwany w procesie fermentacji alkoholowej i octowej. Aby go zrobić, wykorzystuje się jabłka lub sok jabłkowy. Owoce fermentują na skutek działania drożdży lub bakterii kwasu octowego. Drożdże trawią zawarte w jabłkach cukry, w wyniku czego powstaje alkohol etylowy. Następnie zaczynają działać bakterie kwasu mlekowego, utleniając alkohol. Właśnie w ten sposób powstaje kwas octowy. Mimo że ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, jego zawartość i skład może się różnić. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, co znajduje się na etykietach produktów u poszczególnych producentów.
W occie jabłkowym znajduje się mnóstwo probiotyków, dzięki czemu doskonale wspiera on prawidłową pracę jelit. Ocet jabłkowy ułatwia również trawienie pokarmów. Pijąc go na czczo, można uzyskać spektakularne efekty w odchudzaniu. Wypijany z rana w formie rozcieńczonej z wodą pozwala długo utrzymywać uczucie sytości. Dzięki temu pomiędzy posiłkami nie chce się podjadać.
Skąd domowy ocet jabłkowy ma tak świetne właściwości prozdrowotne? Wynikają one m.in. z witamin obecnych w składzie produktu, takich jak A, B1, B2, B6, C, i E. Witaminy biorą udział w procesach krwiotwórczych. Wspomagają również działanie układu odpornościowego i wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W occie jabłkowym są też antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki – cząsteczki niekorzystnie oddziałujące na nasz organizm. Wolne rodniki są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ przyspieszają procesy starzenia i sprzyjają nowotworzeniu.
Składniki octu jabłkowego odpowiadają również za regulowanie poziomu glukozy we krwi. Aby obniżyć stężenie cukru we krwi po posiłku, należy spożywać ocet jabłkowy na czczo, z samego rana, po rozcieńczeniu z wodą. Picie go codziennie w ten sposób wspomoże leczenie cukrzycy typu II. Zaleca się jednak skonsultowanie pica octu jabłkowego z diabetologiem. Warto pamiętać, że wypijanie octu jabłkowego co rano nie zastąpi diety i farmakoterapii, która zalecana jest diabetykom.
Niefiltrowany oraz zwykły ocet jabłkowy polecany jest w profilaktyce różnych chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, otyłości i chorób serca. Może świetnie sprawdzić się zwłaszcza osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak pamiętać o tym, że sam ocet jabłkowy nie zdziała cudów i nie zwalczy nadwagi lub otyłości bez zmiany stylu życia i żywienia.
Dla osiągnięcia najlepszych efektów należy włączyć zdrową dietę i regularną aktywność fizyczną, najlepiej pod kontrolą specjalistów. Ocet jabłkowy owszem może okazać się znakomity w codziennej rutynie, jednak wyłącznie jako wsparcie w procesie odchudzania – nie jako rozwiązanie problemu z nadwagą.
Po ocet jabłkowy warto sięgnąć również w przypadku, gdy chcemy ustabilizować poziom cukru we krwi – oczywiście pod okiem i opieką diabetologa. Nie można zapominać o tym, aby wypijać ocet rozcieńczony z wodą. Najlepiej zadziała spożywany rano na czczo, przed pierwszym posiłkiem.
Korzyści z picia octu jabłkowego osiągnąć mogą również osoby, które cenią naturalną pielęgnację i lubią samodzielnie przygotowywać swoje kosmetyki. Z octu jabłkowego można bowiem zrobić m.in. wcierkę i płukankę do włosów.