Co na grilla dla wegetarian? 5 sprawdzonych pomysłów na dania bez mięsa
Przyjęcia z grillem weszły na stałe to polskich obyczajów imprezowych. Spędzanie czasu na wolnym powietrzu, w ogrodzie lub na działce łączy się z serwowaniem dań, najlepiej z grilla. Zachodzi jednak pytanie co na grilla dla wegetarian. Jakie jedzenie przygotować, jeśli wśród gości będą wegetarianie lub weganie? Mimo, że grillujemy głównie mięso, tą metodą możemy przyrządzić przeróżne potrawy. Pomysły na dania wege z grilla będą się sypać jak z rękawa, jeśli tylko dowiemy się jakie produkty można grillować. Przedstawiamy niektóre ciekawe przepisy na potrawy wege.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł z przepisami kulinarnymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co na grilla dla wegetarian - przepisy na potrawy wegetariańskie z grilla
Czy jedzenie wegetariańskie można przygotować na grillu
Grill czy przyrządzanie potraw na ruszcie znane jest od zarania dziejów. Ale popularną rozrywką stał się dopiero w XX wieku, kiedy to Amerykanie, wraz z dobrobytem, zyskali wolny czas i możliwość spędzania czasu na wolnym powietrzu. Wymyślili wówczas sposób na smażenie swoich ulubionych steków na wolnym powietrzu, w czasie imprez ogrodowych. Grillowanie stało się nieodłącznym elementem imprez na wolnym powietrzu i szybko upowszechniło się na całym świecie, także w krajach chłodniejszych jak Polska.
Grilluje się głównie mięso. Czy więc wegetarianie mogą na przyjęciu grillowym znaleźć coś dla siebie? Zdecydowanie tak. Do grillowania nadają się również potrawy typowo wegetariańskie, jak warzywa, pieczywo, sery i grzyby.
Jakie produkty wegetariańskie lub wege nadają się do grillowania
Organizujesz imprezę grillową i zastanawiasz się co na grilla dla wegetarian. Jakie dania możesz zaoferować gościom, którzy nie jedzą mięsa? Do grillowania świetnie nadają się warzywa, owoce, pieczywo, grzyby i sery. Te produkty poddadzą ci świetnie pomysły na wegetariańskie dania grillowe.
Na grilla nadają się prawie wszystkie warzywa. Raczej nie będziemy grillować warzyw liściastych jak sałata , lecz możemy wrzucić na grilla cukinie lub kapustę pekińską pokrojoną na połówki. W specjalnych koszykach możemy grillować nawet poszatkowaną kapustę. Najlepiej jednak na grilla nadają się te warzywa, które się nie rozpadają, jak cukinia, papryka czy bakłażan. Łatwo rozpadające się warzywa, jak ziemniaki czy bataty, owijamy w folię aluminiową i dodajemy masło i przyprawy. Twarde warzywa korzenne warto wcześniej obgotować. Małe warzywa jak pomidory koktajlowe możemy grillować w specjalnych koszykach.
Najbardziej popularnymi warzywami do grillowania są:
- ziemniaki,
- bataty,
- papryka,
- cukinia,
- brokuł,
- bakłażan,
- szparagi,
- kolby kukurydzy,
- kabaczek,
- dynia,
- cebula,
- pomidory,
- marchew,
- seler.
Co ciekawe, grillować można również owoce. Nie wszystkie nadają się do podawania na ciepło. Fajnym pomysłem na grillowany deser są banany grillowane w folii aluminiowej. Grilluje się takie owoce jak:
- jabłka,
- gruszki,
- mango,
- melony,
- arbuzy,
- ananasy.
Doskonałym i pysznym jedzeniem na przyjęciu grillowym są grzyby. Podpieczone na grillu wspaniale smakują. Do grillowania najczęściej używa się takich grzybów jak pieczarki i boczniaki.
Świetnie smakują podgrzewane sery, dlatego też często wykorzystuje się je do grillowania. Nie każdy ser można położyć bezpośrednio na ruszcie. Do grillowania na ruszcie sprawdzają się sery, które się nie rozpadają, nie topią i pozostają w jednym kawałku przez cały czas pieczenia, a w wyniku grillowania pokrywają się pyszną, chrupiącą skórką. Na grilla najlepiej nadają się takie sery jak:
- ser halloumi,
- oscypek,
- camembert.
Inne rodzaje serów również można grillować, lecz nie bezpośrednio na ruszcie, gdyż stopią się w padną do paleniska, zaś ruszt będzie potem trudny do doszorowania. Grillować można także twarde sery żółte, sery pleśniowe, feta i mozzarella. W sprzedaży dostępne są nawet specjalne gatunki przeznaczone na grilla. Ten rodzaj serów należy grillować na specjalnych tackach lub owinięte folią aluminiową. Można je również umieścić na pieczywie lub na warzywach. Co robić jeśli chcemy przygotować jedzenie dla wegan, którzy nie jedzą nic zwierzęcego? Zamiast sera możemy grillować tofu.
Z wyżej wymienionych składników możemy wymyślić przepisy na różne ciekawe dania. Grillowane warzywa, grzyby lub sery można podać na talerzu w różnych połączeniach. Można również zrobić z nich sałatki. Świetnie smakują także warzywa faszerowane. Dostępność różnego rodzaju akcesoriów na grilla, jak tacki, koszyczki, patelnie, woki itp, pozwala na przygotowanie najróżniejszych potraw, nawet zup.
Pomysły i przepisy na dania wege z grilla
Stek z kalafiora z serem i ketchupem
Składniki dla 4 osób:
- Olej rzepakowy 30 ml,
- Kalafior 500 g,
- Ser gouda 100 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, tymianek.
Robimy marynatę z sosu sojowego, oleju i przypraw. Kalafiora kroimy na plastry i każdy plaster dokładnie smarujemy marynatą. Pieczemy na grillu 5 minut z obu stron. Po przewróceniu na drugą stronę każdy plaster posypujemy startym serem, który powinien się roztopić. Podajemy z ketchupem i podpieczonym pieczywem.
Boczniaki z grilla
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki 400 g,
- Oliwa z oliwek 90 ml,
- Musztarda 40 g,
- Ocet balsamiczny 30 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie, mielony czosnek.
Boczniaki umyj, osusz i pokrój na paseczki. Z pozostałych składników zrób marynatę. Do miski z marynatą wrzuć boczniaki i wstaw na 30 minut do lodówki. Wyjmij boczniaki i smaż na grillu po 3 minuty z każdej strony.
Pieczarki z grilla
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki 1000 g,
- Ser edamski 600 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z przyprawami. Pieczarki umyj i oderwij od nich ogonki. Kapelusze grzybów wypełnij serem z przyprawami. Grilluj aż ser się rozpuści a pieczarki lekko przypieką.
Ser z grilla
Na grilla nadają się różne sery, które najlepiej owinąć folią aluminiową. Ser żółty kroimy na plastry, a każdy plaster osobno owijamy folią. Pieczemy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło z warzywami. Sery takie, jak camembert, oscypki lub halloumi możemy upiec bezpośrednio na ruszcie. Podajemy na ciepło z warzywami, jak pomidory lub papryka. Grillowane oscypki najlepiej smakują z dżemem żurawinowym do mięsa.
Tofu z grilla
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem 400 g,
- Miód 40 g,
- Sos sojowy 40 ml 4 łyżki stołowe,
- Przyprawy: papryczka chilli świeża, czosnek.
Tofu pokrój na plastry. Z pozostałych składników zrób marynatę i namocz w niej tofu przez 10 - 15 minut. Grilluj tofu przez 3 - 4 minuty z każdej strony i podawaj z warzywami.