Ile kalorii mają płatki owsiane przygotowane na różne sposoby? Wyjaśniamy
Płatki owsiane zalecane są jako świetny produkt dla osób dbających o dietę, odchudzających się oraz dla cukrzyków. Zawierają liczne składniki odżywcze i mają niski indeks glikemiczny. Płatki owsiane kcal - to temat rzeka. Ich kaloryczność zależy od rodzaju oraz od potrawy, do jakiej zostały dodane. Wyjaśniamy, ile kalorii mają płatki owsiane i czy nadają się dla diety odchudzającej. Doradzamy, jak jeść gotowane i surowe płatki, aby były niskokaloryczne. Podajemy wartość kcal i ilość składników odżywczych w 100g płatków owsianych.
Jeśli szukasz więcej wskazówek i praktycznych informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to są płatki owsiane
Rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane wytwarzane są z owsa zwyczajnego. W procesie produkcji ziarna pozbawia się łupiny. Ziarna przeznaczone na drobnoziarniste płatki kruszy się. Następnie całe lub pokruszone ziarna są prasowane. Później niektóre rodzaje płatków poddaje się działaniu temperatury, dzięki czemu można je jeść bez gotowania.
Z ziarna owsa wytwarza się kilka rodzajów płatków, które różnią się stopniem przetworzenia i przydatnością do spożycia bez obróbki termicznej. Płatki zawierają dość dużo tłuszczu. Dlatego też nie należy ich zbyt długo przechowywać. Długie przechowywanie płatków owsianych powoduje jełczenie tłuszczu, wskutek czego stają się gorzkie w smaku. Płatki można przechowywać do 6 miesięcy.
Rodzaje płatków owsianych:
- zwykle - wymagają gotowania,
- górskie - wystarczy je zagotować,
- błyskawiczne - są przygotowane do spożycia na zimno.
Najmniej przetworzone są płatki zwykłe i górskie. Rodzaje płatków różnią się indeksem glikemicznym. Najmniejszy indeks glikemiczny mają płatki zwykłe i górskie, odpowiednie 53 i 57. Podczas gdy płatki błyskawiczne mają indeks już o wartości 83. Dlatego też dla diabetyków najbardziej nadają się płatki zwykłe i górskie.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane - kaloryczność, indeks glikemiczny i wartości odżywcze
Płatki owsiane uchodzą, za produkt zdrowy i nadający się zarówno dla osób odchudzających się jak i dla cukrzyków. Zawierają witaminy z grupy B oraz liczne mikro i makroelementy.
W 100g płatków owsianych znajdziemy:
- 523 mg fosforu,
- 429 mg potasu,
- 177 mg magnezu,
- 54 mg wapnia,
- 4,72 mg żelaza,
- 3,97 mg cynku.
Płatki owsiane składają się z:
- 68% węglowodanów,
- 13% białka,
- 7% tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych),
- 10% błonnika.
Płatki owsiane stanowią idealny produkt dla osób odchudzających się, szczególnie że są uniwersalne i nadają się do bardzo wielu dań. Ich dużą wartość stanowią złożone węglowodany i błonnik. Co ważne, 100g płatków zawiera nawet 10 g błonnika. Są one źródłem aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie wytwarza, jak walina, leucyna, izoleucyna, metionina i treonina. Ponadto płatki poprawiają glikemię, zmniejszają poziom złego cholesterolu, poprawiają trawienie i opóźniają proces starzenia się.
Wokół płatków owsianych narosły również liczne mity, które zniechęcają do ich jedzenia. Znajdujemy informacje, że płatki zakwaszają organizm lub źle wpływają na stawy. Są to mity. Płatki nie zawierają zbyt dużo puryn szkodzącym stawom i spokojnie można je jeść mając problemy ze stawami.
Jakie potrawy możemy zrobić z płatków owsianych - płatki gotowane i surowe, na mleku lub na wodzie
W jaki sposób przygotowujemy płatki owsiane do spożycia? Praktycznie wszystkie rodzaje płatków owsianych nadają się do jedzenia na zimno. Należy je jednak namoczyć w wodzie, aby stały się miękkie. Moczymy w zimnej lub gorącej wodzie w zależności od upodobań. Po zalaniu gorącą wodą płatki stają się miękkie i maziste, zaś po zalaniu zimną wodą są bardziej twarde i chrupkie. Płatki kupujemy także według własnych upodobań, czy lubimy drobno czy gruboziarniste. Płatki błyskawiczne są zwykle drobniejsze.
Do przygotowania dań wykorzystujemy zarówno płatki surowe, namoczone, jak również gotowane na wodzie lub na mleku. Płatki owsiane najczęściej wykorzystuje się do dań na słodko i wypieków. W niektórych kuchniach regionalnych robi się z nich zakwas na żur.
Jakie potrawy można zrobić z dodatkiem płatków owsianych:
- owsianka,
- musli,
- granola,
- kisiel owsiany,
- ciasta i ciasteczka,
- ciasteczka typu szyszka obtoczone w płatkach owsianych,
- dodatek do placków i racuchów,
- dodatek do wypieku pieczywa,
- wegetariańskie kotlety i pasztety,
- panierka,
- spody do ciast i kruszonki,
- zakwas na żur.
Zdrowe i niskokaloryczne płatki owsiane stosuje się głównie do potraw dietetycznych i prozdrowotnych. Klasycznym daniem, które można samodzielnie zrobić z płatków owsianych jest musli, czyli mieszanka płatków i ziarenek. Mieszanki tego typu możemy kupić w formie gotowej, jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest zrobienie mieszanki samodzielnie z ulubionych składników. Surowe płatki owsiane stanowią podstawę mieszanki, zaś jako dodatki mogą posłużyć pestki, orzechy i suszone owoce. Wieczorem zalewamy mieszankę zimną lub ciepłą wodą, według upodobań. Rano mamy gotowe śniadanie, które wzbogacamy mlekiem świeżym lub zsiadłym, albo jogurtem lub kefirem. Latem możemy zrobić musli z owocami.
Rodzajem musli jest granola, która również składa się z mieszanki płatków owsianych i innych dodatków. Mieszankę pieczemy do chrupkości i jemy na śniadanie z jogurtem lub kefirem.
Klasycznym daniem śniadaniowym z płatków owsianych jest owsianka. którą przygotowujemy w formie zupy gotowanej na wodzie lub na mleku. Owsianka pełni ważną rolę w kuchni europejskiej jako typowe danie śniadaniowe, podawane szczególnie w chłodniejszych regionach. Od wieków stanowiła ona tanie i pożywne jedzenie na śniadanie dla przeciętnych ludzi. W różnych tradycyjnych kuchniach europejskich przygotowuje się najczęściej owsianki na słodko z owocami, z miodem, z syropem klonowym lub z bakaliami. Występują również wytrawne owsianki z warzywami, mięsem i jajkami.
W polskiej tradycji kulinarnej występuje owsianka gotowana na mleku bez dodatków. Niektórzy jadają ją na słodko, przy czym słodyczy nadaje potrawie cukier zawarty w laktozie. Inni zaś lubią owsiankę na słono ze szczyptą zoli. Dla dzieci zwykle robimy owsiankę z owocami, na przykład z jabłkami. Sprawdź także ten artykuł: Ile kalorii ma banan? Wyjaśniamy krok po kroku.
Płatki owsiane kcal - kaloryczność różnych rodzajów płatków owsianych i potraw z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - kcal i waga
Przygotowując potrawy z płatków owsianych, szczególnie w diecie odchudzającej, warto wiedzieć ile kcal mają płatki oraz ile gram zawiera szklanka lub łyżka płatków.
Średnio 100g płatków owsianych ma 389 kcal. Wydaje się, że jest to bardzo dużo, jednak takiej ilości nie jesteśmy w stanie zjeść dziennie. Płatki owsiane sprzedawane są w paczkach po 500g. Do musli bierzemy 2 - 3 łyżki płatków. Zaś jedna łyżka ma około 37 kcal. Oznacza to, że płatki w porcji musli mają około 100 kcal.
Ile gram:
- opakowanie płatków owsianych - 500g,
- szklanka - 110 g,
- łyżka - 10 g.
Ile kalorii mają płatki owsiane w zależności od rodzaju potrawy
Płatki owsiane uważane są za produkt zdrowy, niskokaloryczny, o niskim indeksie glikemicznym. Kaloryczność i indeks glikemiczny płatków zależy także od ich rodzaju oraz od sposobu jedzenia.
Do porcji owsianki bierzemy około 5 łyżek płatków owsianych, co oznacza, że porcja owsianki na wodzie ma około 270 kcal. Kaloryczność zależy także od dodatków i od tego na czym gotujemy owsiankę. Owsianka gotowana na mleku (5 łyżek płatków owsianych i 1 szklanka mleka) będzie miała już 380 kcal.
Na kaloryczność owsianki wpływają także dodatki. Popularnym i sycącym daniem na śniadanie jest owsianka z bananem, której nie trzeba dodatkowo słodzić, gdyż banan sam w sobie jest słodki. Taka porcja owsianki ma już 480 - 500 kcal.
Jak przygotować owsiankę, aby była najlepsza dla odchudzających się
Na kaloryczność, indeks glikemiczny i przyswajalność owsianki wpływa sposób jej przygotowania. Największym błędem jest długie gotowanie owsianki. Potrawy tej nie trzeba długo gotować. Ponadto gotowanie pozbawia potrawę części witamin, zwiększa indeks glikemiczny i kaloryczność. Lepszym rozwiązaniem jest zalanie płatków gorącą wodą. Jeszcze lepszym sposobem jest namoczenie płatków na noc. Moczenie wypłukuje z płatków kwas fitynowy, który zmniejsza przyswajalność niektórych składników odżywczych.
Błędem, który zniweczy niska kaloryczność owsianki, jest dodawanie słodzików, cukru, kandyzowanych owoców i innych słodkości. Zamiast nich warto zrobić owsiankę z owocami o niskim indeksie glikemicznym. Do owsianki warto dodać cynamon lub kakao, jak również orzechy i nasiona, zaś osłodzić miodem.