Jak długo gotować grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku
Grzyby są bardzo delikatne i podczas obróbki należy dokładnie przestrzegać czasu gotowania, aby ich nie zniszczyć. Rozgotowane grzyby tracą smak i konsystencję i cała potrawa staje się nieapetyczna. Dlatego też warto wiedzieć jak długo gotować grzyby. Gotowanie grzybów to jeden z najpopularniejszych sposobów ich wykorzystania w kuchni. Grzyby także smażymy lub dusimy. Jeśli zaś mam ich za dużo możemy je zamrozić lub ususzyć na zimę. Doradzimy, ile gotować grzyby przed mrożeniem, suszeniem czy też przed smażeniem. Podpowiemy też czy należy namoczyć suszone grzyby przed gotowaniem i jak długo.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Gotowanie grzybów krok po kroku
Sezon na grzyby trwa dość krótko. Grzybiarze po powrocie z grzybobrania muszą szybko zdecydować co zrobić ze zbiorami i jak je ugotować do spożycia od razu oraz jak część zakonserwować na zimę. Grzyby można gotować, dusić czy też smażyć. Zaś dobrym sposobem konserwowania grzybów jest suszenie, marynowanie i mrożenie.
Gotowanie grzybów zależy od ich rozmiarów oraz od tego, czy gotujemy je w całości czy też pokrojone na kawałki. Gotowanie świeżych grzybów jest raczej krótkie, aby nie utracić smaku i aromatu. Przed gotowaniem, grzyby należy dokładnie oczyścić. Grzyby zawsze wrzucamy do zimnej wody. Podczas gotowania należy zdejmować pianę. Gotowane grzyby soli się dopiero pod koniec gotowania.
Warto pamiętać, aby grzybów leśnych ani kupionych w sklepie nie przechowywać długo w lodówce. Grzyby należy jak najszybciej poddać obróbce, ugotować, usmażyć i zjeść lub przygotować je do mrożenia lub marnowania. Zjedzenie nieświeżych grzybów może spowodować zatrucie. A może preferujesz inną metodę przedłużenia świeżości grzybów? Sprawdź także ten artykuł z zasadami mrożenia grzybów.
Jak długo gotować grzyby do dalszej obróbki w kuchni
Gotowanie świeżych grzybów oraz grzybów mrożonych
Gotowanie świeżych grzybów leśnych, takich jak podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki czy rydze, zależy od tego czy są to duże czy małe okazy. Podczas gotowania świeżych grzybów i grzybów mrożonych stosuje się te same zasady.
Nieduże, jędrne i młode grzyby leśne, jak podgrzybki i maślaki gotujemy 15 minut. Do ugotowania boczniaków i koźlaków potrzebujemy około 25 minut. Natomiast gotowanie grzybów leśnych jak prawdziwki, rydze i kurki powinno trwać do 35 minut. Znacznie krócej gotujemy pieczarki, które już po kilku minutach stają się miękkie. Warto wiedzieć, że pieczarki możemy jeść także na surowo.
Ile gotować grzyby suszone
Grzyby suszone możemy wykorzystać do dań przez cały rok. Ten rodzaj grzybów jest najbardziej popularny w naszej kuchni, gdyż z takich właśnie grzybów gotuje się najlepsze zupy. Suszone grzyby są również składnikiem pierogów z grzybami.
Przed gotowaniem należy namoczyć suszone grzyby. Najlepiej moczyć grzyby całą noc. Jeśli nie mamy czasu wystarczy namoczyć suszone grzyby około 2 godzin. Wody, w której moczyły się grzyby, nie warto wylewać. Można ją wykorzystać do zupy. Zaś same grzyby po namoczeniu gotujemy około godziny. Grzyby suszone wrzucamy do zimnej wody, a czas gotowania odliczamy od wrzenia wody. Krócej można gotować grzyby rozdrobnione. Wtedy wystarczy 20 minut.
Czy warto obgotowywać grzyby przed smażeniem
Do smażenie najlepiej nadaja się zwykłe pieczarki lub orientalne grzyby jak szitake lub mun. Grzybów orientalnych ani pieczarek nie ma potrzeby obgotowywać przed smażeniem. Co do tego czy obgotowujemy grzyby leśne przed smażeniem, zdania są podzielone.
Tradycyjnie nasze babcie obgotowywały grzyby przed smażeniem około 20 minut. Innym sposobem jest blanszowanie grzybów poprzez zanurzenie ich na krótki czas w gorącej wodzie. Inni natomiast od razu smażą grzyby bez wcześniejszego obgotowywania.
Jak zachować grzyby na zimę
Konserwowanie grzybów na zimę
Grzyby należy przyrządzić bardzo szybko, gdyż nieświeże grzyby mogą spowodować zatrucie. Co jednak zrobić, jeśli zebraliśmy bardzo dużo grzybów albo nie mamy czasu na ich przyrządzanie.
Aby zachować grzyby na zimę, możemy je ususzyć, zamarynować lub zamrozić.
Najprostszy sposób przechowania grzybów na zimę to suszenie. Grzyby możemy suszyć nanizane na nitkę, rozłożone na papierze lub też w suszarce do grzybów. Grzybów przed suszeniem nie myjemy i nie obgotowujemy. Należy je starannie oczyścić z resztek ziemi i igliwia. Natomiast w przypadku przygotowania grzybów do mrożenia i marynowania to, w większości przypadków, trzeba je obgotować.
Czy należy obgotowywać grzyby do mrożenia
Niektórzy grzybiarze uważają, że należy obgotowywać grzyby przed dalszą obróbką. Wstępne obgotowanie pozwala pozbyć się resztek liści, igieł czy piasku, które mogą osadzić się na grzybach. Niektórzy nawet twierdzą, że obgotowywanie grzybów pozwala w pełni wydobyć z nich aromat i smak. Ponadto grzyby poddane wstępnemu obgotowaniu stają się łatwiej strawne. Grzyby do mrożenia nie powinny być zbyt miękkie, aby po rozmrożeniu nie straciły swego smaku.
Zasada obgotowywania grzybów przed mrożeniem jest następująca:
- grzyby twarde jak prawdziwki czy podgrzybki gotujemy 15 minut,
- grzyby miękkie jak maślaki, kurki, rydze gotujemy 10 minut.
Z całą pewnością należy obgotować rydze i kurki przed mrożeniem, w przeciwnym razie grzyby po rozmrożeniu mogą być gorzkie.
Przed obgotowaniem należy grzyby umyć dokładnie z liści, piasku i igieł. Co do rozdrabniania grzybów, to zdania są podzielone. Niektórzy mrożą grzyby w całości, aby pokroić je później w zależności od potrawy, do których je dodają. Inni zaś twierdzą, że pokrojone grzyby łatwiej jest przechowywać w zamrażalniku.
Niektórzy twierdzą, że obgotowywanie grzybów przed mrożeniem, pozbawia je smaku. Rozwiązaniem tego problemu może być blanszowanie, czyli krótkie zanurzenie grzybów w gorącej wodzie.
Ile gotować grzyby do marynowania
Jak długo gotować grzyby przeznaczone do marynowania? Grzyby do marynowania należy najpierw starannie umyć, nawet kilkakrotnie. Następnie obgotowujemy je w osolonej wodzie z octem i sokiem z cytryny. Grzyby do marynowania powinny pozostać jędrne, dlatego też muszą być gotowane krótko.
W zależności od twardości grzybów, gotowanie powinno trwać od 5 do 10 minut. Dla przykładu twardsze rydze gotujemy do 10 minut, zaś miękkie kurki gotujemy tylko 5 minut.
Na pytanie jak długo gotować grzyby nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od przeznaczenia grzybów, czy gotujemy je do bezpośredniego spożycia czy też do przechowania na zimę. W wielu przypadkach zdania są podzielone. Niektórzy obgotowują grzyby przed smażeniem, a inni nie. Podobnie różne są zdania co do obgotowywania przed mrożeniem. Zdecydowanie zaś obgotowuje się grzyby do marynowania.