Jak mrozić pierogi? Praktyczny poradnik i sprawdzone sposoby
Przygotowałaś pyszne pierogi ruskie dla całej rodziny, jednak jeszcze trochę zostało ich na stole? A może nie wiesz, jak zamrażać pierogi surowe czy gotowane? Sposobów jest kilka! Możesz przyrządzić sobie uszka i zamrozić je, a następnie użyć do świąt. Mrożenie ugotowanych pierogów z mięsem czy z truskawkami bądź mrożenie pierogów z serem nie jest trudnym zadaniem. A więc, jak mrozić pierogi? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pierogach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak mrozić pierogi?
Po co zamrażać pierogi?
Pierogi są takim daniem, które zazwyczaj przyrządza się w nieco większej ilości. Co zatem, jeśli przygotujesz za dużo pierogów i nie wiesz, co z nimi zrobić? Rzecz jasna, nikt nie każe ich wyrzucać – przecież szkoda byłoby zmarnować wyłożonego w ich przyrządzenie wysiłku! Jednak, z powodzeniem można pierogi z truskawkami czy z serem zamrozić. Jak tego dokonać, aby pierogi smakowały wybornie nawet po ich wyjęciu z zamrażarki?
Porady na mrożenie pierogów przydatne są nie tylko w trakcie Bożego Narodzenia, ale i na co dzień. Możesz bowiem mrozić pierogi nawet latem, te zawierające owoce – chociażby po to, by zachować ich letni smak i zapach na nieco dłużej! Z całą pewnością warto też przygotować sobie pierogi do świąt wigilijnych, żeby nie musieć robić wszystkiego na ostatnią chwilę. No, bo komu chciałoby się lepić uszka tuż przed nakryciem do stołu, prawda? Święta Bożego Narodzenia i tak wymagają sporego nakładu pracy, jeżeli chodzi o przyrządzanie innych dań. Dlatego lepiej będzie wcześniej zrobić i zamrozić uszka bądź pierogi! Warto będzie też zamrozić pierożki wówczas, kiedy zostały jakieś po Bożym Narodzeniu.
Surowe czy gotowane – jak mrozić pierogi?
To pytanie zadaje sobie wiele osób. Oczywiście, można zamrażać pierogi ruskie zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej – każdy sposób będzie dobry, choć zależy on głównie od tego, co chcesz z nimi następnie zrobić. Niezależnie od tego, w jaki sposób zdecydujesz się je zamrozić, wykorzystaj do tego tackę do mrożenia! To na niej powinno się ułożyć pierogi, które zamierzasz zamrozić. Idealna będzie tacka grillowa z aluminium, do której ciasto pierogowe na pewno się nie przyklei. Ułóż j je na owej tacce w odpowiednich odstępach tak, by do siebie nie przywierały.
Surowe pierogi należy zamrozić bez gotowania – układając od razu na tacce i wstawiając do zamrażalnika na kilka godzin. Kiedy uda się sprawić, że będą twarde i zamrożone, to je poporcjuj i przełóż do woreczków przeznaczonych na mrożonki. Jak przygotować je później do spożycia i ile gotować mrożone pierogi? Otóż, musisz wrzucić je do wrzątku i stale obserwować, czy stały się już miękkie. Powinno się to robić nieco dłużej niż w przypadku świeżych pierogów gotowanych w wodzie.
Równie dobrze, możesz zagotować pierogi przed tym, gdy włożysz je do mrożenia. Trzeba będzie je wrzucić do wrzątku na nie więcej niż dwie minuty, a później ułożyć na tacce posmarowane olejem z obu stron. Pozostaw pierożki do wystudzenia i wstaw do zamrażarki. Po zamarznięciu, przełóż pierogi do woreczków przeznaczonych na mrożonki – ewentualnie do pudełeczek z pokrywkami. Pierogi możesz także ugotować i zamrozić – w ten sposób warto potraktować np. pierogi, które zostały po świętach. To również dobra metoda na przechowywanie ugotowanych już pierogów z mięsem.
Mrożenie pierogów z serem
Jak mrozić pierogi w prawidłowy sposób?
Wiesz, ile gotować mrożone pierogi, jednak nie masz pojęcia co zrobić, żeby dobrze się zamroziły? Otóż, należy uważać na ich pękanie. Zdarzyło się kiedyś, że w trakcie mrożenia pierogi pękły? Przyczyny są różne:
- Włożyłaś zbyt dużo pierogów do wrzątku, co obniżyło temperaturę gotującej się wody. Kiedy jest bowiem za dużo pierogów w garnku, to proces gotowania znacznie się spowalnia. Zatem, pierogi podgrzewają się wówczas słabiej, a ciasto pęka.
- Wysuszyłaś pierogi, kiedy je studziłaś. Niestety, ale pierogi leżące za długo na tacce będą siłą rzeczy wysychać – właśnie wtedy mogą przypadkowo popękać!
Bardzo ważne więc, żeby pierogi po ugotowaniu były nie tylko wystudzone, ale też bez jakichkolwiek oznak wilgoci. Kiedy będą się studziły, możesz je przewrócić na drugą stronę. Dzięki temu wilgoć, jaka styka się z tacką, odparuje! Pamiętaj również o tym, że mokre pierogi stykające się ze sobą na pewno się zlepią. Pierogi nie powinny się ze sobą stykać – niezależnie od tego, czy chcesz zamrozić je surowe czy gotowane! Kiedy bowiem będziesz chciała je od siebie odseparować, pierogi mogą popękać albo całkiem się zniszczyć! Ważne będzie więc układanie pierogów w odpowiednich odstępach, a także smarowanie ich olejem – o czym wspominaliśmy już nieco wyżej.
Jak mrozić i później ugotować surowe pierogi krok po kroku?
Kiedy uda się przygotować pierogi i chcesz je zamrozić na surowo, warto będzie postępować według poniższej instrukcji:
- Wyłóż folię spożywczą na deseczkę i połóż na niej surowe pierogi. Uważaj przy tym, aby się nie dotykały!
- Włóż tak przygotowane pierogi do zamrażarki na ok. pół godziny.
- Wyjmij pierogi i odwróć je wszystkie, przykrywając jeszcze jedną warstwą folii spożywczej. Na niej umieść kolejne pierogi do zamrożenia. Taka „konstrukcja” powinna liczyć maksymalnie dwa poziomy - nie więcej!
- Kiedy uda się już zamrozić pierogi i będą one twarde, przełóż całość do foliowego woreczka. Aby się nie pomylić, możesz włożyć do niego karteczkę z opisem, co znajduje się w środku – a także z wagą czy datą zapakowania pierogów. Dlaczego data będzie taka ważna? Otóż, pierogi powinno się mrozić maksymalnie przez trzy miesiące!
Jeżeli za jakiś czas będziesz mieć ochotę na zjedzenie ugotowanych pierogów, koniecznie rozmroź je i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj pierogi przez ok. pięć minut, aż wypłyną. Smacznego!
Pamiętaj, że…
A więc, lepsze będą gotowane czy surowe? Zdecydowanie więcej ludzi wybiera jednak ten drugi sposób – a więc, mrożenie surowych pierogów. Dzięki temu, mniej będzie przy nich pracy oraz lepszy będzie też… smak pierogów! Surowo zamrożone pierogi bowiem, po ich wyciągnięciu z zamrażarki i ugotowaniu, smakują zupełnie jak świeże!