Jak parzyć yerbę? Wyjaśniamy tajniki parzenia yerba mate
Yerba mate staje się coraz bardziej popularnym napojem pobudzającym, który może z powodzeniem zastąpić kawę lub herbatę. Charakteryzuje się nieco goryczkowym smakiem. Napój ten nie tylko daje energię do pracy czy nauki, lecz jest także zdrowy i bezpieczny, a ponadto ekonomiczny. Przedstawiamy najlepszy sposób jak parzyć yerbe. Doradzamy jak długo parzyć susz i ile stopni powinna mieć woda do zalania suszu.
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Parzenie yerba mate
Co to jest yerba mate i czy warto ją pić
Napój pobudzający parzony w charakterystycznym naczyniu z tykwy i pity przez rurkę, staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Propagowany przez celebrytów, popijany przez sportowców lub studentów przed egzaminem, wchodzi na stałe do kanonu codziennych używek, obok kawy i herbaty. Zdania na temat kawy i herbaty są różne. Napoje te mają walory prozdrowotne, jednak w niektórych warunkach mogą szkodzić. Natomiast yerba mate uchodzi za napój nie tylko bezpiecznie pobudzający, dodający energię, a do tego prozdrowotny. Jedynym jego mankamentem jest smak z charakterystyczną goryczką, który jednym odpowiada a innym nie.
Aby wykorzystać walory smakowe i prozdrowotne yerba mate, należy ja prawidłowo zaparzyć. Ważna jest zarówno temperatura jak i czas parzenia, jak również odpowiednie naczynie. Parzenie mate nie wymaga szczególnego ceremoniału, jak parzenie herbaty japońskiej, jednak warto wiedzieć jak zrobić to prawidłowo. Nie wystarczy po prostu wsypać mate do szklanki i zalać wodą, chociaż istnieje wersja yerby w saszetkach.
Susz yerba mate przypomina herbatę, lecz herbatą nie jest i nie pochodzi z liści herbacianych. Napój ten produkuje się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta występuje tylko w 3 krajach Ameryki Łacińskiej, czyli w Paragwaju, Brazylii i Argentynie. Rdzenni mieszkańcy tego regionu od wieków wiedzieli jak parzyć yerbę, aby stała się zdrowym napojem pobudzającym. Do dziś napój ten należy do tradycji krajów Ameryki Południowej. Pije się go w domu i w pracy. Smakosze mate zabierają tykwę z napojem do pracy i cały dzień uzupełniają ją gorącą wodą z termosu.
Ziele ostrokrzewu paragwajskiego ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, dlatego też oczyszcza organizm i dobrze wpływa na odporność. Zawiera również kofeinę i to w ilościach większych niż kawa. Razem z innymi składnikami yerby doskonale pobudza, poprawia koncentrację, a jednocześnie nie uzależnia.
Jak parzyć yerbe prawidłowo - jak długo parzymy i ile stopni powinna mieć woda do yerby
Temperatura wody i długość parzenia
Roślina ta nie jest herbatą i wymaga szczególnego sposobu parzenia. Podobnie jak warto znać sposób, jak zrobić bigos krok po kroku, czy też jak składać serwetki w elegancki sposób, tak trzeba nauczyć się jak prawidłowo zaparzyć yerba mate. Bardzo ważna jest temperatura wody, którą zalewamy susz, gdyż yerby nie można zalewać wrzątkiem.
Jak parzyć yerba mate:
- temperatura wody: 70 - 80 stopni Celsjusza,
- jak długo parzyć: pierwsze parzenie 3 - 5 minut, kolejne nieco dłużej.
Nie zawsze mamy w domu termometr spożywczy, aby sprawdzić ile stopni ma woda. Dlatego też, aby zalać mate, musimy poczekać kilka minut aż woda przestygnie. Zazwyczaj wystarczy odczekać 6 minut, aby woda w czajniku nabrała odpowiedniej temperatury. Można również rozcieńczyć ją zimną wodą, tak aby uzyskać mniej więcej 70 stopni Celsjusza. Warto do parzenia mate używać wody odstawnej lub oligoceńskiej, tak aby nie zawierała chloru. Sprawdź także ten artykuł: Jak parzyć zieloną herbatę? Praktyczny poradnik krok po kroku.
Jak zaparzyć yerbe krok po kroku
Aby prawidłowo zaparzyć yerba mate należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia, jak:
- matero - naczynie do picia,
- bombilla - rurka,
- termos do przechowywania gorącej wody.
Przybory te są łatwo dostępne w sklepach w Polsce i nie są drogie. Tradycyjnie mate pije się w naczyniach z tykwy. Dlatego też można wybrać matero z tykwy z metalowym obrzeżem. Dostępne są również tańsze i równie dobre naczynia ceramiczne o charakterystycznym kształcie gruszki. Bombilla jest metalową rurką zaopatrzoną w siteczko. Mate pijemy przez rurkę, dzięki czemu unikamy wypijania gorzkich fusów.
Do matero wsypujemy dość dużą ilość suszu, tak aby susz wypełnił 3/4 jego objętości naczynia. Przeciętnie są to 4 łyżki stołowe suszu. Susz zalewamy wodą o odpowiedniej temperaturze, podobnie jak do parzenia zielonej herbaty. Najpierw nalewamy trochę wody, tak aby susz się nasączył wodą. Gdy susz wchłonie wodę, dopełnić naczynie do pełna. Czekamy około 3 - 5 minut aż mate się zaparzy.
Jest to klasyczny sposób parzenia yerby, który pozwala na wyciągnięcie z suszu najwięcej pobudzających i prozdrowotnych właściwości. Oczywiście można również zwyczajnie zalać łyżeczkę suszu wodą. Dostępna jest również yerba w saszetkach. Sposób parzenia jest kwestią indywidualnych upodobań i gustu.
Jak pić yerba mate - charakterystyczny smak
Mate pijemy z tykwy przez bombillę. Przechylamy tykwę, tak aby fusy opadły na dół i aby bombilla nie zanurzała się w suszu, lecz była w naparze. Co ciekawe, mate możemy parzyć nawet do 7 razy. I tu przydaje się termos z wodą o odpowiedniej temperaturze. Gdy skończymy pić, nalewamy wodę z termosu. Dzięki temu możemy raczyć się yerbą przez cały dzień. Pod koniec dnia fusy należy wyrzucić, a matero i bombillę dokładnie umyć.
Yerba mate ma charakterystyczny ziołowy smak z lekką goryczką. Pierwsze parzenie mate ma najbardziej intensywny smak. Nie każdy go lubi, dlatego też niektóre osoby wylewają pierwsze parzenie yerby. Kolejne parzenia mają już mniej intensywny smak i należy parzyć kilka minut dłużej. Trudno powiedzieć, czy warto parzyć yerbe aż 7 razy, gdyż nie wszystkie gatunki zachowują pełny smak i aromat.
Na rynku spotykamy też różne odmiany i rodzaje mate, które różnią się delikatnością smaku. Możemy wybrać yerbę o delikatnym lub bardziej mocnym i gorzkim smaku. Co ciekawe, yerbę możemy również osłodzić przy pomocy stewii oraz łączyć z różnymi ziołami. Dzięki temu uzyskamy niespotykane i oryginalne połączenia smakowe oraz działanie prozdrowotne.
Yerba mate produkowana jest w 3 krajach Ameryki Południowej, z których każdy ma swój tradycyjny sposób parzenia. Gatunki yerby różnią się stopniem goryczki, łagodnością smaku i dymnym posmakiem, wielkością liści w suszu, jak również zawartością pyłu, który nie zawsze zostaje odcedzony przez bombillę.
Dla początkujących, którzy dopiero próbują dobrodziejstwa yerba mate, polecane są gatunki argentyńskie, które charakteryzują się klasycznym smakiem i mniej dymnym aromatem. W Paragwaju i Brazylii przygotowuje się yerbę świeżą, która nie jest długo przechowywania. Susz zawiera zarówno grubo cięte listki, łodyżki jak i zmielony pył. Yerba paragwajska jest mocno dymna i goryczkowa i bardzo pobudzająca. Natomiast yerba produkowana w Brazylii ma smak bardziej świeży, trawiasty i roślinny. Zupełnie inne upodobania do yerby mają mieszkańcy Urugwaju, gdzie przechowuje się około 6 miesięcy sprowadzony z Brazylii susz. Yerba z Urugwaju jest mocno zmielona na pył, wskutek czego uzyskujemy bardzo mocny napar o słodko-gorzkim smaku.