Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepsze sposoby, które zastosujesz w domu
Czasem bywa tak, że o wizycie gości dowiadujemy się w ten sam dzień. Innym razem koniecznie musimy przyrządzić posiłek mięsny, jednak jedyne mięso „pod ręką” okazuje się… zamrożone. Jak szybko rozmrozić mięso, pierś z kurczaka czy rybę? Poznaj kilka sposobów, które najszybciej pozwolą uporać się z zamrożonym produktem!
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak szybko rozmrozić mięso?
Czy da się szybko odmrozić mięso mielone?
Znanych jest nawet kilka sposobów, żeby rozmrozić mięso czy ryby. Jednak zasada zawsze jest identyczna – raz rozmrożonego produktu nie możesz zamrozić ponownie! Możesz bowiem narazić siebie i swoich bliskich na zatrucie się chociażby… salmonellą. Rozmrażanie, szczególnie „na szybko”, wcale nie jest takie łatwe. Wiele osób do tej pory myśli, że wystarczy wyjąć mięso z zamrażalnika, zostawić je na talerzyku (np. na blacie kuchennym) i odczekać, aż odmrozi się w temperaturze pokojowej – a to spory błąd! Dlaczego? Otóż, temperatura pokojowa sprzyja rozwijaniu się... bakterii! A to jest już spore zagrożenie dla zdrowia – zwłaszcza, że można nabawić się przykrego zatrucia pokarmowego.
Nie wiesz, jak szybko odmrozić mięso mielone na spaghetti? Pamiętaj, że lepiej jest zawsze przeprowadzić ten proces wcześniej – cóż, im bowiem wolniej przebiega owy proces, tym mniej traci się smaku czy struktury produktu. Doskonałym sposobem będzie rozmrażanie mięsa w lodówce, w temperaturze między 4 a 7 st. C. Oczywiście, mięso musi zostać umieszczone w odpowiednim naczyniu po to, by woda czy sok z mięsa nie zalały pozostałych artykułów spożywczych znajdujących się w lodówce. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?
Rozmrażanie w ciepłej wodzie – czy warto?
Ciepła woda od zawsze kojarzyła się z rozmrażaniem mięsa. Jednak warto wiedzieć, że tego zwyczajnie nie powinno się robić! Cóż, ciepła czy też gorąca woda pobudza rozwój bakterii, powodując zatrucia pokarmowe. Mało tego, rozmrażanie w ciepłej wodzie może sprawić, że przygotowana pierś z kurczaka bądź ryba będzie… brzydko pachnieć. Zdecydowanie korzystniejszą opcją będzie więc rozmrożenie produktu w zimnej wodzie! Dzięki tej metodzie uda się rozmrozić mięso szybciej niż w lodówce – przy okazji, mając pewność, że to bezpieczny sposób. Mięso nie jest bowiem poddawane oddziaływaniu wyższej temperatury, a więc nie stworzymy jemu środowiska sprzyjającemu rozwijaniu się drobnoustrojów. To świetna opcja, kiedy nie masz czasu na rozmrażanie w lodówce. Jak szybko rozmrozić mięso zimną wodą?
- Umieść rybę lub mięso w pojemniku z zimną wodą (najlepiej w szczelnie zamkniętym worku).
- Wymieniaj wodę co ok. pół godziny.
- Jeżeli nie masz takiej możliwości, wsadź mrożonkę w woreczku pod strumień zimnej, bieżącej wody.
- 0,5 kg mięsa powinno zostać odmrożone po ok. dwóch godzinach.
W ten sposób rozmrozisz mięso dość szybko – jednak metoda ta wymaga sporo uwagi, zwłaszcza z uwagi na konieczność wymieniania wody. Ze względu na korzystanie z bieżącej wody nie będzie to również rozwiązanie należące do bardzo… ekonomicznych. Musisz także mieć pewność, że worek do mrożenia jest szczelny – wszystko po to, by nie „zbierać” bakterii.
Rozmrażanie w mikrofali
Odmrażanie mięsa w mikrofalówce i w piekarniku
Jest to metoda prosta, jednak nie każdy może z niej skorzystać – mięso powinno być rozmrażane wyłącznie w takiej mikrofalówce lub piekarniku, gdzie są specjalne funkcje do odmrażania. W mikrofalówce musi być więc funkcja defrost, podobnie jak w piekarniku – tutaj rozmrażanie zachodzi przy użyciu wentylatora. Jeżeli chcesz rozmrozić mięso, wystarczy umieścić je w odpowiednim naczyniu (przeznaczonym do tego typu urządzeń) i nastawić na wybrany program. Zdecydowanie w ten sposób rozmrozisz mięso najszybciej i… najwygodniej. W przeciwieństwie do zimnej wody, tutaj musisz robić naprawdę niewiele.
Powinieneś jednak uważać, bo rozmrażanie w mikrofali jest również… niebezpieczne. Możesz bowiem doprowadzić do podgrzania produktu – więc będziesz zmuszony do ugotowania go od razu po rozmrożeniu, inaczej „dopadną się” do niego bakterie. Uważaj też na naczynie służące do rozmrażania – niektóre, po kontakcie z gorącym mięsem, mogą wytwarzać szkodliwe substancje dla zdrowia lub zwyczajnie… stopić się.
Gotowanie zamrożonego mięsa – czy można?
Pamiętaj, że owoce morza, mrożone warzywa i owoce, mięso mielone albo cienkie plastry mięsa wołowego możesz obrabiać termicznie również… bez rozmrażania. Jednak rozmrażanie produktów jest wskazane głównie dlatego, że późniejszy czas pieczenia, smażenia lub gotowania znacznie się wówczas skraca – dla przykładu, gotowanie zamrożonego indyka będzie trwało nawet… trzy razy dłużej niż świeżego drobiu!
Zatem gotowanie zamrożonego mięsa przeprowadzać można, zaleca się jednak jego uprzednie rozmrożenie – wówczas nawet duże porcje mięsa równo się upieką. W przypadku gotowania zamrożonego, dużego kawałka można je łatwiej… przypalić, a samo mięso często okazuje się surowe w środku. Pamiętaj, że niedogotowane albo niedopieczone mięso oznacza… bakterie i utratę walorów smakowych dania!