Jak trzymać pałeczki do sushi? Wyjaśniamy krok po kroku
Sushi stało się potrawą niezwykle popularną, często podawaną na imprezach i oficjalnych przyjęciach. Mimo że przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia nożem i widelcem, warto nauczyć się jak jeść sushi pałeczkami, szczególnie że nauka nie jest trudna i po paru ćwiczeniach można dojść do wprawy. Najpierw warto opanować technikę, jak trzymać pałeczki. Wyjaśnimy dokładnie, jak jeść pałeczkami i czego nie robić, aby sprawić dobre wrażenie przy stole.
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Pałeczki do sushi - jak się nimi posługiwać
Jak jeść sushi pałeczkami
Japońska potrawa sushi stała się popularna na całym świecie, także w Polsce. Sushi składa się z kawałków ryby lub owoców morza oraz ryżu. Podaje się ją z sosem sojowym, chrzanem japońskim (wasabi) i marynowanym imbirem.
Sushi składa się z małych kawałków, które wkłada się do ust w całości. Nie należy kawałków sushi odgryzać, przekrajać lub rozdrobnić na talerzu. Przed włożeniem kawałka sushi do ust, moczy się go w sosie do sushi, zaś pomiędzy kęsami zagryza się kawałkami imbiru. Sushi można jeść rękoma, lecz najbardziej praktyczny sposób to pałeczki japońskie. Jeśli zasmakujemy w tym specjale kuchni japońskiej, warto nauczyć się jak jeść pałeczkami.
Pałeczki japońskie
Pałeczki do sushi, zwane hashi, wykonane są najczęściej z niewypolerowanego drewna. Pałeczki używane do przenoszenia jedzenia do ust, to tradycyjne sztućce chińskie. Używa się ich nie tylko do jedzenia, lecz także do przygotowywania potraw. Znane były już w starożytności. Przed wiekami pałeczki chińskie były dłuższe, gdyż stosowano wtedy głębsze naczynia. Tradycyjne pałeczki wykonane są z drewna bambusa, metalu, porcelany, ze srebra lub z kości słoniowej. Pałeczki są gładkie lub zdobione. Obecnie najczęściej spotykane są pałeczki jednorazowe, które są sklejone. Przed użyciem rozrywa się je, dzięki temu mamy pewność, że nie były używane.
Nauka posługiwania się pałeczkami nie jest trudna. Dla przykładu dzieci w Azji uczą się posługiwania pałeczkami niemal od razu, zaś już 5-latki posługują się nimi z dużą wprawą.
Można się zastanawiać, dlaczego w krajach wschodu je się pałeczkami. Otóż początkowo pałeczki wykorzystywane były tylko do gotowania i smażenia. Jedzenie pałeczkami upowszechniło się już w starożytności. Przyczyną była bieda i brak opału, który zmuszał do szybkiego przygotowywania potraw i jedzenia małych kawałków, które najłatwiej zjeść przy pomocy pałeczek. Druga przyczyna upowszechnienia się pałeczek to Konfucjanizm. Konfucjusz zalecał jedzenie małych kawałków potraw i wystrzegał posługiwania się nożem, który uważał za narzędzie agresji i opresji wobec zwierząt.
Jak trzymać pałeczki do sushi
Technika trzymania pałeczek do sushi
Nauka jedzenia pałeczkami chińskimi może wydawać się trudna dla osób przyzwyczajonych do korzystania z noża i widelca. Trzymanie pałeczek chińskich polega na tym, że jedna pałeczka jest nieruchoma, a druga ruchoma. Aby ująć kawałek jedzenia manipulujemy górną pałeczką, przy pomocy której kawałek potrawy przyciskamy do dolnej, nieruchomej pałeczki. Posługujemy się przy tym kciukiem i palcem wskazującym. Istnieją dwa sposoby trzymania pałeczek.
Pierwszy sposób jest typowo chiński. Tradycyjne trzymanie pałeczek chińskich polega na tym, że pierwsza pałeczka jest nieruchoma, a druga ruchoma. Pierwszą pałeczkę układamy na dłoni, tak aby cienki koniec opierał się na czwartym palcu, zaś grubszy koniec był przytrzymywany kciukiem. Dzięki temu pałeczka jest nieruchoma. Drugą pałeczkę trzymamy tak jak długopis i jest ona ruchoma. Pałeczki trzymamy za ich końce, nigdy zaś na początku lub po środku. Obie pałeczki trzymamy w jednej płaszczyźnie.
Istnieje również łatwiejsza technika trzymania pałeczek. Trzymanie pałeczek chińskich drugim sposobem odrobinę różni się od pierwszego sposobu i nieco odbiega od tradycji chińskiej. W tej technice pałeczkę nieruchomą przyciskamy kciukiem do dłoni, zaś jej cieńszy koniec opieramy o trzeci palec. Drugą, ruchomą pałeczkę ujmujemy palcem wskazującym i kciukiem.
Jak trzymać pałeczki do sushi łatwiej
Pałeczki do sushi stają się coraz bardziej popularne także w kulturze zachodniej, gdyż coraz częściej mamy do czynienia z potrawami kuchni wschodnich. Mimo że nauka korzystania z pałeczek nie należy do trudnych i pracochłonnych, zwolennicy sushi znaleźli dla siebie parę sposobów ułatwiających posługiwanie się pałeczkami.
W handlu dostępne są specjalne uchwyty do pałeczek, które pozwalają na trzymanie pałeczek jako jednego narzędzia. Dzięki uchwytom pałeczki są połączone na jednym końcu i nie musimy trzymać osobno jednej i drugiej pałeczki. Uchwyt do pałeczek możemy nabyć na Allegro za około 1,20 zł.
Innym sposobem ułatwienia sobie życia jest zastosowanie zwykłej gumki recepturki. Końce pałeczek związujemy gumką, zaś pomiędzy pałeczki, tuż przy gumce wkładamy kawałek zwiniętego papieru. Dzięki temu z 2 pałeczek tworzy się pojedyncze narzędzie, którym łatwiej jest manipulować. Niestety żaden z tych sposobów nie zda egzaminu na eleganckim przyjęciu.
Pałeczki do sushi - czego nigdy nie robić
Pałeczki do sushi to nie tylko przyrząd do jedzenia, lecz także obiekt związany z tradycją. Istnieją specjalne zasady jak jeść sushi pałeczkami, aby nie łamać zasad savoir vivre. Bardzo ważna jest nauka tych zasad, aby robić dobre wrażenie przy stole i nie narazić się na śmieszność.
Technika posługiwania się pałeczkami - czego nie robić:
- nie odkładaj pałeczek na miskę, podczas jedzenia lub gdy skończysz jeść. Pałeczki japońskie odkładamy na specjalną podstawkę. Można również położyć je przed sobą, czubkiem w lewą stronę.
- nie wbijaj pałeczek w kawałki sushi, a szczególnie w ryż, gdyż w Japonii robi się to tylko w czasie ceremonii pogrzebowych,
- nie nabijaj kawałków sushi na pałeczkę,
- nie podawaj pałeczkami kawałków jedzenia innej osobie,
- nie mieszaj zupy pałeczkami,
- nie oblizuj pałeczek,
- nie trzymaj pałeczek w zamkniętej pięści,
- nie baw się pałeczkami, nie wywijaj nimi w powietrzu i nie pokazuj nimi na coś.
Pamiętaj, aby nabrać pałeczkami taki kawałek, który można w całości włożyć do ust. Nie nadgryzaj kawałka, który trzymasz pałeczkami. Jeśli odgryziesz kawałek, możesz mieć pewność, że reszta wyleci spomiędzy pałeczek i upadnie na stół lub na twoje kolana.
Zagadnienie, jak jeść pałeczkami oraz jak trzymać pałeczki, dotyczy nie tylko entuzjastów sushi i potraw kuchni wschodniej. Warto nauczyć się tego sposobu jedzenia, gdyż nigdy nie wiadomo czy na eleganckim przyjęciu nie spotkamy się z sushi czy innym wschodnim specjałem.