Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Jak ugotować pierś kurczaka?

        Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku

        Surowa pierś kurczaka na desce
        Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Juliusz ZawistowskiUdostępnij

        Chcesz przyrządzić pyszny obiad dla swoich gości jednak nie masz pewności, jak ugotować pierś z kurczaka? Najprościej zrobić będzie to zdrowe mięso w wodzie – wówczas gotowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę… wybornie! Ile czasu gotować filet z kurczaka i jak dokładnie go przygotować? Podpowiadamy!

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Jak ugotować pierś z kurczaka?
        2. Gotowana pierś z kurczaka
        3. Pamiętaj o tym, że…

        Jak ugotować pierś z kurczaka?

        Pierś gotowana – krok po kroku

        Gotowany kurczak jest jednym z tych mięs, które są najbardziej dla człowieka lekkostrawne oraz niskokaloryczne. Możesz podawać go np. z warzywami, co uczyni danie pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem dla domowników. Trzeba jednak dowiedzieć się, jak gotować kurczaka, żeby się zwyczajnie… nie rozgotował! Warto będzie także zapamiętać, ile czasu gotować mięso – wówczas będzie delikatne i soczyste. Jeśli masz całą tuszkę kurczaka, dobrze będzie ją podzielić na nieco mniejsze części – inaczej czas gotowania drobiu wydłużyć się może nawet do… dwóch godzin!

        Lista składników:

        • wybrane kawałki kurczaka (np. pierś, skrzydełka czy udka)
        • zimna woda
        • cebula
        • marchewka

        Lista przypraw:

        • sól
        • pieprz
        • majeranek
        • czosnek
        1. Dokładnie umyj mięso i pozbaw je kości. Ułóż kawałki kurczaka w garnuszku.
        2. Zalej kurczaka zimną wodą (w całości).
        3. Pokrój warzywa w kostkę albo talarki – w zależności od tego, jak wolisz. Dorzuć z przyprawami do zalanego wodą kurczaka.
        4. Ustaw całość na palniku i gotuj przez ok. 20 minut – woda musi się zagotować.
        5. Kiedy pierś gotowana będzie już miękka, odsącz ją z wody i podaj razem z warzywami (np. przyrządzonymi na parze). Opcjonalnie, możesz również przyrządzić dowolny sos.

        Doskonałym dodatkiem do piersi kurczaka będzie jakieś warzywo. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.

        Kurczak gotowany w mleku

        Kolejnym, sprawdzonym od lat przepisem, jest ugotowanie piersi z kurczaka w… mleku. Sposób ten stosowały już nawet nasze mamy i babcie! Tak przygotowana pierś z całą pewnością będzie delikatna, ale też bardzo soczysta. Jest ona oczywiście o wiele bardziej zdrowa, jak np. smażona na patelni wersja drobiu. Dla niektórych, jest to również o wiele bardziej… smaczny przepis na pierś z kurczaka! Przedstawiamy spis składników, którą powinieneś sobie przygotować.

        Lista składników:

        • 700 g piersi z kurczaka
        • 1 l mleka

        Lista przypraw:

        • 1 łyżeczka słodkiej papryki
        • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
        • 1 łyżeczka kurkumy
        • 1 łyżeczka curry
        • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
        • szczypta papryki ostrej
        • szczypta pieprzu
        • sól
        1. Dokładnie umyj i osusz pierś z kurczaka. Następnie, natrzyj ją przyprawami, jakie wcześniej przygotowałeś.
        2. Kiedy już będziesz mieć mięso natarte przyprawami, zagotuj mleko i włóż kurczaka do gotującego mleka. Pamiętaj, że mleka powinno być w garnuszku na tyle dużo, by mogło przykryć po włożeniu całą pierś z kurczaka.
        3. Włożyłeś już pierś z kurczaka do mleka? A więc, gotuj teraz mięso przez ok. 1 minutę.
        4. Nakryj garnek pokrywką, po czym zawiń w gruby koc albo ręcznik. Odstaw go na ok. 2 godziny lub nawet chwilę dłużej.
        5. Kiedy już minie wyżej wymieniony czas, osusz kurczaka za pomocą papierowego ręcznika.

        Tak przygotowaną pierś z kurczaka możesz podać nie tylko z warzywami, ale też z ryżem czy np. śmietanowym, szpinakowym albo serowym sosem. Smacznego!

        Gotowana pierś z kurczaka

        Jak ugotować pierś z kurczaka w ziołach?

        Jeżeli chcesz, żeby obiad był możliwie szybki i prosty do przygotowania, ale też jednocześnie pyszny i lekkostrawny, warto będzie postawić na filet z kurczaka – jednak nie smażony w głębokim tłuszczu, a… ugotowany! Wówczas zjesz coś naprawdę zdrowego i niewymagającego zbyt wiele czasu, jaki trzeba daniu poświęcać. W jaki sposób możesz ugotować drób? Otóż, metod jest naprawdę sporo. Możesz chociażby ugotować kurczaka w… ziołach.

        Lista składników:

        • 2 filety z kurczaka (po ok. 200 g)
        • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła (płaska)

        Lista przypraw:

        • 1/3 łyżeczki curry
        • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (płaska)
        • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
        • 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
        • szczypta soli

        Gotowana pierś z kurczaka zioła
        ak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku
        1. Zmieszaj wszystkie przyprawy z rozpuszczonym nieco wcześniej masłem.
        2. Umyj i osusz filety, a następnie natnij je i utwórz w ten sposób tzw. „kieszonkę” w kurczaku.
        3. Natrzyj całość kurczaka (razem z jego wnętrzem) przyrządzoną, ziołową pastą. Filety szczelnie i dokładnie zawiń w folię spożywczą.
        4. Wrzuć mięso do gotującej się wody. Najlepiej gotować kurczaka przez 20, a już maksymalnie przez 25 minut.
        5. Rozwiń mięso z folii. Następnie, przetnij nożyczkami folię i potnij ostrym nożem pierś w ukośne plasterki. Możesz dodatkowo podać sos i warzywa, a także ryż. Smacznego!

        Pierś z kurczaka gotowana z… serem!

        Nie masz pomysłu na smaczne danie obiadowe, jednak bardzo chcesz przygotować coś naprawdę „ekstra” dla swoich gości? Spróbuj przyrządzić zatem mięciutkiego oraz niezwykle aromatycznego kurczaka w ziołach, który w środku będzie skrywał… pewną tajemnicę. Mianowicie, stanowić będzie ją żółty ser! Przepis na przygotowanie kurczaka w takiej formie jest szybki i prosty – czas przygotowania dania to bowiem ok. 30 minut.

        Lista składników:

        • 1 pierś z kurczaka
        • 10 g sera żółtego
        • 2 łyżeczki masła

        Lista przypraw:

        • 1 łyżeczka papryki słodkiej
        • Szczypta papryki ostrej
        • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
        • Sól
        • Pieprz
        • Natka pietruszki
        1. Dokładnie umyj i wysusz pierś z kurczaka.
        2. Przekrój mięso na dwie części. Następnie, dopraw je paprykami (słodką i ostrą), ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą (do smaku).
        3. Zrób w pojedynczych kawałkach piersi tzw. kieszonki i włóż do nich masło oraz ser żółty. Starannie zawiń mięso.
        4. Ustaw garnek na palnik i włóż do środka przygotowanego kurczaka. Gotuj drób najlepiej przez ok. 20 minut i od razu podaj przygotowanego na talerz.

        Pamiętaj o tym, że…

        Kurczak w wodzie to przysmak, z jakiego bardzo często rezygnujemy tylko dlatego, że ma on dość… mdły smak. Chcesz uniknąć takiej sytuacji i podać kurczaka naprawdę aromatycznego i smacznego? Zamarynuj go więc w przyprawach – trzymając w nich mięso przynajmniej przez całą noc. Możesz równie dobrze zagotować kurczaka w… rosole. Do gotującej się wody wrzuć wówczas chociaż jedno z bardziej aromatycznych warzyw – a więc, może to być por, czosnek bądź papryka.

        Czytaj także:
        • Płyty indukcyjne Whirlpool - popularne modele, opinie, ceny, zalety, wady
        • Jak gotować komosę ryżową? Wyjaśniamy krok po kroku
        • Ile gotować mrożone pierogi? Sprawdź i nie rozgotuj pierogów
        • Jak szybko rozmrozić kurczaka? Oto 3 najlepsze sposoby – sprawdź je!
        • Płyta gazowa ceramiczna - kuchenki przypominające indukcyjne - opinie, zalety, wady, ceny
        • Co ma najwięcej witaminy C? Oto 10 produktów, w których jest jej najwięcej
        • Jak gotować kaszę jaglaną? 3 praktyczne wskazówki
        • Jak upiec kaczkę krok po kroku? Oto 4 najlepsze przepisy
        • Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepsze sposoby, które zastosujesz w domu
        • Lodówki Electrolux - najlepsze modele, opinie, ceny, zalety, wady
        • Pomysł na obiad z kurczakiem - 5 pomysłów na dania z drobiu

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.