Jak wyparzyć słoiki? TOP 5 sposobów na przygotowanie słoików do przetworów
Mimo szerokiej oferty żywności przez cały rok, wiele osób z zamiłowaniem robi przetwory sezonowe na zimę. Pozwala to zachować smak i walory zdrowotne sezonowych warzyw i owoców na zimę. Przetwory przeznaczone są do długiego przechowywania. Dlatego też wymagana jest ich jak największa sterylność. Aby to osiągnąć stosujemy wyparzanie słoików i nakrętek. Doradzamy jak wyparzyć słoiki do przetworów w najbardziej prosty i łatwy sposób. Przedstawiamy kilka metod, ich wady i zalety oraz wyjaśniamy jak długo trwa wyparzanie.
Jeśli szukasz więcej informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przygotowanie słoików do przetworów - sterylizacja
Dlaczego konieczna jest sterylizacja słoików na przetwory
Mimo coraz większego rozwoju techniki, lubimy robić różne rzeczy samodzielnie. Jedną z takich sfer, gdzie trzymamy się tradycji jest robienie domowych przetworów. Mimo ogromnej oferty wyrobów żywnościowych na rynku, niektóre produkty wolimy robić samemu. Nie tylko przetwory robimy samemu. Szukamy też metod na drobne naprawy, na przykład jak odkamienić pralkę lub jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki.
Robienie przetworów jest jedną z najbardziej lubianych czynności kuchennych, której oddajemy się wiosną, latem i jesienią, kiedy to na rynku można dostać sezonowe owoce i warzywa. Właśnie w sezonie owoce i warzywa mają najlepszy smak i najwięcej witamin. Dlatego też wiele osób samodzielnie przygotowuje dżemy, przeciery, kompoty i sałatki w słoikach na zimę. Słoiki te będą długo przechowywane. Dlatego też należy zamknąć je hermetycznie. Sterylizacja słoików ma na celu usunięcie drobnoustrojów, które mogłyby spowodować psucie się przetworów.
Podczas robienia przetworów konieczne jest zachowanie jak największej higieny, czystości wszystkich przyborów kuchennych, słoików, nakrętek oraz użycie dobrej jakości produktów bez widocznych skaz. Nigdy nie mamy pewności, czy przetwory nie rozszczelnią się w czasie przechowywania, zaś produkty nie zepsują się lub zajdą pleśnią. Jednak maksymalna sterylność i wyparzanie słoików i nakrętek daje dużo większą gwarancję sukcesu.
Jak robimy przetwory w słoikach i czy warto
Przetwory robimy z owoców, warzyw, grzybów lub z mięsa. W naszym klimacie zima jest okresem, kiedy nic nie rośnie i nie owocuje, dlatego też konieczne było przygotowanie zapasów pozwalających przetrwać ten trudny okres. Obecnie żywność dostępna jest cały rok, gdyż możemy produkować owoce i warzywa w szklarniach lub sprowadzić je z innych krajów. Natomiast jeszcze w XX wieku jadano tylko to co owocuje w danym czasie oraz to co uda się przechować na zimę.
Robienie przetworów datuje się od zarania dziejów. Żywność starano się przechować w ziemiankach, beczkach lub kopcach. Stosowano takie metody jak kiszenie, suszenie czy wędzenie. Przełom nastąpił w XIX wieku, kiedy to wynaleziono słoiki wecka. Natomiast pod koniec XX wieku pojawiły się wygodne słoiki twist-off z zakrętkami.
Mimo dostępnej żywności wiele osób z zamiłowaniem oddaje się robieniu przetworów. Jest to dobry sposób na zachowanie walorów smakowych i zdrowotnych sezonowych owoców. Ponadto owoce sezonowe są najtańsze. Dlatego też oszczędzamy pieniądze i gwarantujemy sobie zdrowe produkty spożywcze bez konserwantów. Robienie przetworów jest pracochłonne, lecz ich zwolennicy traktują tę czynność jako rodzaj hobby.
Aby nie stosować konserwantów musimy zakonserwować przetwory w cukrze lub occie, a następnie zapasteryzować je. Dzięki temu mogą przetrwać przechowywanie miesiącami, a nawet latami. Przetwory umieszczamy w słoikach twist off lub wekach, następnie pasteryzujemy przy użyciu wysokiej temperatury, tak aby zabić wszystkie znajdujące się wewnątrz drobnoustroje. Ponadto wysoka temperatura, a potem stygnięcie, powoduje zassanie się słoików, a co za tym idzie ich hermetyczne zamknięcie. Aby pasteryzacja pozwoliła na długie przechować słoików, muszą być one uprzednio odpowiednio przygotowane. Konieczne jest dokładne umycie a następnie wyparzanie słoików i nakrętek, tak aby naczynia były jak najbardziej sterylne. Sprawdź także ten artykuł: Jak zagotować słoiki krok po kroku - pasteryzacja słoików krok po kroku.
Jak wyparzyć słoiki na przetwory
W jaki sposób i jak długo wyparzamy słoiki do przetworów
Wyparzanie słoików i nakrętek typu twist off lub wecka jest niezbędnym i pierwszym etapem robienia przetworów. Przygotowane produkty żywnościowe musimy włożyć do czystych i wysterylizowanych słoików. Dlatego ważna jest instrukcja w jaki sposób, jak długo i w czym można wysterylizować słoiki i nakrętki.
Słoiki i nakrętki do przetworów muszą być bardzo dokładnie umyte, najlepiej w zmywarce. Należy zwrócić szczególną uwagą na czystość gwintu. Generalnie zaleca się używanie za każdym razem nowych nakrętek. Jest to jednak spory koszt. Dlatego też w większości przypadków możemy użyć starych nakrętek. Sprawdzamy, czy nakrętki są czyste, czy nie są wypaczone, pogięte lub zardzewiałe. Bez względu na to czy słoiki i nakrętki są nowe czy używane, musimy je wysterylizować.
Sposoby wyparzania słoików i jak długo sterylizujemy:
- w wodzie - 10 minut,
- w piekarniku - 20 - 30 minut,
- w zmywarce,
- w mikrofalówce - 2 minuty,
- w spirytusie.
Sterylizacja przy pomocy temperatury jest stosowaną od dawna, skuteczną i potwierdzoną naukowo metodą pozbycia się drobnoustrojów. Dowiedziono, że wirusy giną w temperaturze 55 - 70 stopni Celsjusza, zaś 70 stopni Celsjusza zabija większość bakterii. Słoiki i nakrętki stosowane do przetworów są jednak nie w pełni żaroodporne. Dlatego też należy znać zasady wyparzania.
Do niedawna jedynym dostępnym sposobem było wyparzanie w wodzie. Ważne jest, aby słoiki zalać zimną wodą. Doprowadzamy naczynie do wrzenia i gotujemy słoiki około 10 minut. Sposób ten jest mało wygodny, gdyż musimy słoiki gotować partiami, wkładając je do większego garnka.
W piekarniku lub w zmywarce możemy wyparzyć więcej słoików na raz. Wygodne jest wyparzanie w piekarniku. Umyte słoiki bez nakrętek wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawimy temperaturę 100 stopni i wyparzamy przez 20 - 30 minut. Dość wygodne jest wyparzanie w mikrofalówce. Nie włożymy tam dużo słoików, lecz wyparzanie w mikrofalówce trwa zaledwie 2 minuty. Nastawiamy mikrofalówkę na najwyższą moc.
Aby wyparzyć słoiki w zmywarce nastawiamy program na 75 stopni i nie stosujemy detergentów. Po wyjęciu ze zmywarki warto słoiki przepłukać gorącą wodą.
Dobrym sposobem jest wyparzanie spirytusem. W tym celu całe słoiki należy przepłukać spirytusem. Natomiast nakrętki przecieramy od środka wacikiem namoczonym w spirytusie. Dobrą metodą jest przetarcie brzegu słoika spirytusem już po nałożeniu do środka przetworów.
Jak wyparzyć nakrętki do słoików
Pamiętaj, aby zakrętki wyparzać osobno. Zarówno nakrętki twist off, jak i gumki do weków zawierają element gumowy, który nie może być poddany zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego też nie należy wkładać ich do piekarnika czy mikrofalówki.
Zakrętki twist off, gumki oraz wieczka do weków najlepiej jest wyparzać przez gotowanie w wodzie. Zalewamy je zimną lub gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Wieczka twist off można również wyparzać w zmywarce z programem 75 stopni.