Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Pasteryzacja słoików: instrukcja krok po kroku

        Jak zagotować słoiki krok po kroku - pasteryzacja słoików krok po kroku

        Przygotowanie słoików do pasteryzacji
        Jak zagotować słoiki, czyli wekowanie i pasteryzacja słoików krok po kroku
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Mimo że przez cały rok możemy zakupić zarówno świeże owoce i warzywa, jak i przetwory w słoikach, robienie przetworów na zimę tradycyjnymi metodami wraca do łask i staje się coraz bardziej popularne. Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce dojrzewające latem na słońcu mają zupełnie inny smak niż te produkowane zimą lub importowane. Kiszone ogórki, kompoty czy dżemy zrobione własnoręcznie w postaci przetworów na zimę są znacznie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Niezbędnym etapem przygotowywania przetworów jest pasteryzacja słoików. Dlatego też warto wiedzieć nie tylko, jak robić przetwory, lecz także jak zagotować słoiki w celu pasteryzacji.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Wekowanie przetworów
        2. Jak zagotować słoiki w garnku krok po kroku
        3. Pasteryzacja słoików w piekarniku

        Wekowanie przetworów

        Pasteryzacja słoików z przetworami stanowi niezbędny etap końcowy przygotowania przetworów na zimę. Pasteryzacja zabezpiecza słoiki przed otworzeniem się w trakcie przechowywania oraz uniemożliwia dostanie się do środka drobnoustrojów, które powodują psucie się przetworów. Pasteryzacja słoików polega na poddaniu słoików działaniu wysokiej temperatury w taki sposób, aby nie doprowadzić do pęknięcia szkła.

        Tradycyjnie stosuje się 2 najbezpieczniejsze i najłatwiejsze do wykonania metody na wekowanie przetworów:

        • pasteryzacja słoików w wodzie,
        • wekowanie w piekarniku.

        Wekowanie przetworów wymaga odpowiedniego czasu poddawania słoików działania wysokiej temperaturze. Czas wekowania zależy od rodzaju przetworów oraz ilości użytego cukru, jak również od tego czy używamy słoików typu twist-off czy typu weck oraz od wielkości słoików.

        Słoiki typu weck pasteryzujemy w garnku, w wodzie. Natomiast słoiki typu twist-off możemy pasteryzować zarówno w wodzie jak i w piekarniku. Większe słoiki pasteryzujemy dłużej.

        Najkrótsza i najprostsza jest pasteryzacja owoców w postaci dżemu z dużą ilością cukru oraz mocnych marynat. W tym przypadku wystarczy tylko odwrócić słoiki do góry dnem i poczekać, aż ostygną. Pasteryzacja owoców w postaci dżemu z małą ilością cukru powinna trwać 30 minut dla dużych słoików i 20 minut dla małych. Pasteryzowanie ogórków, komputu, czyli przetworów kwaśnych powinna trwać 15-20 minut w małych słoikach, a 25-30 minut w dużych słoikach.

        Wekowanie grzybów i warzyw trwa 30 minut, jednak musimy je powtórzyć po 24 godzinach. W przypadku przetworów z warzyw pasteryzujemy 2 razy, zaś grzyby 3 razy. Najdłużej trwa wekowanie mięsa, gdyż należy je pasteryzować 60 minut i powtórzyć pasteryzację 2-3 razy w kolejne dni. A może zainteresuje cię także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku?

        Słoiki z przetworami wekowanie instrukcja
        Pasteryzacja słoików, czyli wekowanie i jak zagotować słoiki

        Jak zagotować słoiki w garnku krok po kroku

        Najbardziej tradycyjną metodą jest pasteryzacja w wodzie, która nadaje się do słoików z zakrętkami i z gumowymi uszczelkami. Metodą tą dobrze udaje się pasteryzowanie ogórków czy kompotu, czy też pasteryzacja owoców. Potrzebujemy duży garnek i ściereczkę. Niestety wszystkie słoiki nie zmieszczą się w garnku, dlatego wekowanie przetworów musi odbywać się partiami. Najlepiej podzielić słoiki według wielkości i pasteryzować małe z małymi i duże z dużymi.

        Jak zagotować słoiki w wodzie krok po kroku:

        • na dno dużego garnka układamy podkładkę do wekowania lub czystą ściereczkę, tak aby dno słoików nie stykało się z dnem garnka,
        • przekładamy ciepłe przetwory do słoików i zakręcamy słoiki typu twist-off lub nakładamy gumy i metalowe sprężynki na słoje typu weck,
        • ustawiamy w garnku słoiki, tak aby nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem,
        • zalewamy słoiki w garnku gorącą wodą, tak aby sięgała 1 cm poniżej wieczka najniższego słoika,
        • gotujemy wodę 10-30 minut w zależności od przepisu,
        • wyjmujemy słoiki z gorącej wody i jeszcze raz dokręcamy,
        • ustawiamy słoiki do góry dnem na kocu lub na ręczniku i owijamy kocem lub ręcznikiem i zostawiamy na kilkanaście godzin, aby stopniowo stygły.

        Pasteryzacja słoików w piekarniku

        Pasteryzowanie ogórków, kompotu, warzyw, owoców czy grzybów można wykonać również w piekarniku. Sprawdzi się tu jednak tylko piekarnik elektryczny, gdzie możesz łatwo ustawić odpowiednią temperaturę, maksimum 130 stopni. W piekarniku gazowym nie mamy możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury, zaś zbyt wysoka temperatura może spowodować pękanie słoików.

        Metoda ta jest dużo szybsza i łatwiejsza. Przede wszystkim możemy do piekarnika włożyć więcej słoików niż do garnka i pasteryzować więcej przetworów na raz. Istnieje też mniejsze ryzyko pęknięcia słoików. Jednak metoda ta nie nadaje się do słoików typu weck i słoików z gumowymi uszczelkami, gdyż suche powietrze w piekarniku źle wpływa na gumowe uszczelki.

        Wekowanie przetworów w piekarniku krok po kroku:

        • przełóż gorące przetwory do słoików i zakręć pokrywki,
        • wstaw słoiki do zimnego piekarnika, tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały do ścianek piekarnika,
        • ustaw temperaturę na 100-130 stopni,
        • wekowanie w piekarniku powinno trwać 30-40 minut w zależności od przepisu,
        • po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki na około 30 minut,
        • po tym czasie wyjmujemy słoiki i jeszcze raz dokręcamy,
        • słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.

        Pasteryzacja słoików nie jest trudna. Wystarczy tylko odrobina wiedzy i wprawy, aby słoiki nie popękały, dobrze się zassały i przetrwały kilka miesięcy przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

        Czytaj także:
        • Jak wyparzyć słoiki? TOP 5 sposobów na przygotowanie słoików do przetworów
        • Jaka mąka do naleśników będzie najlepsza? Wyjaśniamy
        • W czym i jak przechowywać suszone grzyby? Oto najlepsze sposoby
        • Wekowanie słoików krok po kroku - jak zagotować słoiki? Wyjaśniamy
        • Pasteryzacja słoików w piekarniku krok po kroku – poradnik praktyczny
        • Pasteryzacja w piekarniku krok po kroku – jak to zrobić prawidłowo

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.