Jak zrobić bigos? Sprawdzone przepisy krok po kroku
Bigos stanowi klasyczne danie kuchni polskiej. Jadamy go zazwyczaj przy okazji świąt i imprez rodzinnych. Jest to zdrowe, tanie i łatwe do zrobienie danie jednogarnkowe, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Danie to jest tak proste, że uda się nawet osobom, które zaczynają eksperymentowanie w kuchni. Przedstawiamy, jak zrobić bigos krok po kroku i doradzamy, jak wykonać bigos wegetariański.
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tradycyjny, domowy bigos
Pyszny, domowy bigos z kiszonej kapusty - historia dania
Bigos uważany jest za flagowe danie kuchni polskiej. Nie wyobrażamy sobie świąt bez bigosu. Kuchnia polska uchodzi za nieco ciężką i tuczącą, lecz warto znać tradycyjne przepisy, gdyż są to dania zdrowe i zawsze można wybrać wersję bardziej dietetyczną. Dlatego też warto wiedzieć, jak zrobić sos czosnkowy, bigos, czy też jak zrobić fasolkę po bretońsku, która, wbrew pozorom, jest daniem polskim.
Bigos wpisuje się w tradycję pradawnych dań jednogarnkowych, gotowanych niegdyś przez ludy koczownicze i pasterskie w kociołku ustawionym lub zawieszonym nad ogniskiem. Dania jednogarnkowe utrwaliły się jako proste i pożywne potrawy ludowe, które łatwo jest ugotować na wolnym powietrzu. Po prostu zawieszano kociołek nad ogniskiem i wrzucano do niego co było. Podstawowe składniki, jakie używano, to mięso i warzywa. Z takiej tradycji prawdopodobnie wywodzi się bigos, fasolka po pretaońsku, gulasze, enitopfy i inne dania jednogarnkowe.
Nie wiadomo dokładnie, kiedy tradycyjne składniki bigosu weszły do kanonu kuchni polskiej. Nazwa “bigos” pojawia się w XVI wieku. Bigos był wówczas wykwintnym daniem z siekanego mięsa z dodatkami. Jednak w czasie upadku gospodarczego w XVIII wieku zaczęto stosować najtańsze składniki jak kiszona kapusta i resztki z mięsa. Dania jednogarnkowe, tak w przeszłości jak i obecnie, są świetnym sposobem na wykorzystanie wszelkiego rodzaju resztek.
Jak najprościej przygotować pyszny, domowy bigos z kiszonej kapusty
Tradycyjny bigos przygotować jest dość łatwo. Jest to danie czasochłonne, gdyż powinno gotować się około 3 dni. Jednak bigos gotuje się praktycznie sam.
Klasyczne składniki:
- kiszona kapusta,
- świeża kapusta biała,
- mięso,
- słonina,
- przyprawy i dodatki.
Przepis na bigos doczekał się wielu wariantów. Praktycznie każdy kucharz ma swój własny przepis na bigos. Wykonanie bigosu rózni się także w zależności od regionu Polski. Do tradycyjnych przepisów należy bigos staropolski i bigos myśliwski. Ale mamy też różne warianty w zależności od zastosowanych dodatków, na przykład bigos ze śliwkami. Możemy zrobić bigos na tłusto, bigos dietetyczny, bardziej wytrawny lub nieco na słodko, jak również bigos w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.
Długi czas gotowania bigosu sprawia, że stał się on głównie daniem świątecznym. Podaje się go w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc. Bigos pojawia się na stole także w trakcie tradycyjnych imprez rodzinnych. Bigos zazwyczaj jada się z ziemniakami jako danie obiadowe lub z pieczywem jako szybkie danie na kolację lub przekąskę.
Warto nauczyć się, jak zrobić bigos krok po kroku, gdyż jest to danie łatwe do zrobienia. Ponadto łatwo jest go zamrozić, a nawet zawekować, tak aby mieć zawsze gotowe danie, gdy nie mamy czasu ugotować obiadu. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.
Jak zrobić bigos krok po kroku - składniki i przepis
Klasyczny przepis jak ugotować pyszny, domowy bigos - niezbędne składniki
Dobry bigos należy ugotować z kiszonej kapusty, która jest podstawą dania. Jednak w zależności od tego, czy chcemy bigos bardziej lub mniej kwaśny, możemy dodać poszatkowaną, świeżą kapustę białą. W tradycyjnych przepisać przyjęło się używanie kiszonej i świeżej kapusty w proporcjach 1:1.
Dobry bigos nie może się obyć bez mięsa. Najlepszy bigos należy przygotować z różnych rodzajów mięsa. Najlepiej sprawdza się tłusta wieprzowina oraz kiełbasy. Pyszny bigos powstaje z szynki wieprzowej, łopatki lub karkówki, kiełbasy i boczku. Jeśli mamy mniej czasu wystarczy dobra kiełbasa. Rzadziej do bigosu dodaje się wołowinę. Warto pamiętać, że drób rozpadnie się w czasie długiego gotowania, dlatego też rzadko się go stosuje w przepisach na bigos.
Aby przygotować dobry bigos niezbędne będą przyprawy i dodatki. Zazwyczaj jako przyprawy stosuje się:
- sól,
- pieprz,
- sos sojowy,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- jałowiec.
Świetnym dodatkiem wzbogacającym smak bigosu są suszone śliwki. Do bigosu dodajemy również grzyby, jak grzyby leśne lub swojskie pieczarki. Przydaje się także czosnek i smażona cebulka. W ostatnich dekadach do bigosu dodaje się także przecier pomidorowy. Nie jest on klasycznym składnikiem, lecz sprawia, że smak bigosu jest łagodniejszy. Ponadto wzbogaca on danie o cenny likopen.
Jak zrobić bigos krok po kroku
Przedstawiamy przepis na prosty, łatwy i szybki bigos staropolski z kapusty kiszonej i kiełbasy. Przygotowanie tego dania zajmuje około półtorej godziny.
Składniki na 4 porcje obiadowe:
- kapusta kiszona - 400 g,
- świeża kapusta biała - 400 g,
- kiełbasa domowa, zwyczajna, podwawelska - 320 g,
- boczek wieprzowy bez kości 160 g,
- grzyby leśne lub pieczarki - 200 g,
- cebula - 80 g,
- koncentrat pomidorowy - 32 g.
Jak ugotować bigos staropolski krok po kroku:
- Posiekaj kiszoną kapustę i włóż do garnka zalewając 1 szklanką wody,
- Dodaj do kapusty przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie,
- Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając,
- Poszatkuj białą kapustę i sparz wrzątkiem, następnie dodaj ją do garnka,
- Pokrój kiełbasę i boczek na mniejsze kawałki,
- Mięso i cebulę podsmaż na patelni, a następnie dodaj do kapusty,
- Posiekaj drobno grzyby,
- Możesz je podsmażyć na patelni lub dodać do całości w postaci surowej,
- Wlej koncentrat pomidorowy,
- Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Powyższy przepis stanowi szybką wersję przygotowania bigosu. Tradycyjny bigos gotujemy 3 dni. Nie szkodzi, jeśli w tym czasie przypali się on od dna garnka. Po prostu przekładamy bigos do drugiego garnka i gotujemy dalej. Niewielkie przypalenie nie wpływa niekorzystnie na smak. W tradycyjnych domach przygotowywano z reguły dużą ilość bigosu. Jest to danie, które może długo stać w lodówce, można go również zamrozić, co nawet wzbogaca jego smak. Bigos, którego nie damy rady zjeść można również zawekować. Należy go jednak poddać tyndalizacji, czyli długiej pasteryzacji przez 3 dni. Co ciekawe, bigos nabiera smaku wskutek gotowania i przechowywania, gdy składniki dokładnie się przegryzą.
Czy można przygotować dobry bigos wegetariański
W obecnych czasach coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Tradycyjny bigos jest daniem mięsnym. Czy można jednak przygotować bigos w wersji wegetariańskiej? Oczywiście tak. Mięso można zastąpić grzybami, zaś jako tłuszcz użyć oleju roślinnego lub kokosowego.
Ciekawym pomysłem na bigos wegetariański, jest bigos z boczniakami. Robimy go podobnie jak wyżej opisany bigos staropolski. Mięso zastępujemy podsmażonymi boczniakami, zaś jako tłuszczu używamy oliwę z oliwek. Ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie jest również bigos z cukinii będący daniem przypominającym bigos wege lub leczo.