Jak zrobić hummus domowy - oto 3 najlepsze przepisy
Hummus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do pieczywa. Chociaż możemy różne odmiany dostać w sklepie, to zawsze dobrze jest zjeść domowy hummus, lepiej dopasowany do naszego gustu. Oto nasz pomysł na najlepsze przepisy na hummus. Podajemy też uniwersalny przepis, który będziecie mogli dowolnie modyfikować.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić hummus - przepis podstawowy
Co to jest hummus?
Hummus na dobre zagościł w europejskiej i amerykańskiej kuchni. Spopularyzowany został u nas przez wegan i wegetarian, dla których jest źródłem białka i alternatywą do pasztetów i past mięsnych. Ale zanim powiemy, jak zrobić hummus warto opowiedzieć co to jest i skąd się wziął.
Potrawa powstała na Bliskim Wschodzie. Trudno powiedzieć w którym dokładnie miejscu. Pierwsza znana wzmianka pochodzi w każdym razie z XIII wieku z Kairu. Jej arabska nazwa oznacza po prostu ciecierzycę (himmis w klasycznym arabskim), ponieważ pierwotnie była robiona właśnie tylko z cieciorki.
Zwyczaj przyrządzania hummusu rozprzestrzenił się początkowo na tereny Kaukazu. Kiedy dotarł do Europy i USA namnożyło się wiele nowych przepisów. Niektóre są bardziej tradycyjne, inne obejmują składniki nietypowe dla Bliskiego Wschodu jak groch zamiast cieciorki lub typowo zachodnie przyprawy. Zawsze jednak jest to dobra i pożywna pasta, którą każdy może przyrządzić z niedrogich składników.
Umiejętność przyrządzania hummusu przyda się szczególnie osobom prowadzącym kuchnię wegańską i wegetariańską, albo przyrządzającym potrawy dla wegan. Rośliny strączkowe użyte jako baza pasty są źródłem białka, witamin z grupy B i żelaza. Mogą zastępować potrawy mięsne i pasty rybne.
Podstawowe przepisy na domowy hummus
Klasyczny hummus robi się z cieciorki, ewentualnie z bobu. Przepis na hummus z ciecierzycy jest bardzo prosty. Ziarna należy ugotować i zblendować, dodać pognieciony czosnek i oliwę. Ostry smak przełamujemy sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy. Charakterystyczny „wschodni” smak można uzyskać przez dodanie kuminu rzymskiego. Ważnym składnikiem klasycznego hummusu jest sezamowa pasta tahini.
Istnieje spór wśród znawców czy hummus z soczewicy jest jeszcze klasyczną potrawą bliskowschodnią. Obok grochu i bobu soczewica jest jednym ze składników greckiej pasty fava. Praktycznie rzecz biorąc jest to hummus bez tahini. Zawiera zblendowane (lub utarte) ziarna, oliwę i czosnek. Charakterystyczny smak, nieco inny niż w tradycyjnym hummusie, wynika z dodania cebuli. W greckiej favie nie może też zabraknąć soku z cytryny, którego dodaje się dużo więcej niż do hummusu.
W innym wariancie przepisu na hummus z ciecierzycy zamiast kuminu dodaje się pietruszki. Smak takiej pasty jest łagodniejszy i bardziej przypomina znane nam potrawy zachodnie. Jednak zasadnicze składniki zwykle są takie same i łatwo odróżnić ortodoksyjny hummus od past robionych na jego bazie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na domowy majonez?
Domowy hummus
Hummus z cieciorki
Powiedzieliśmy już dużo na temat podstawowego przepisu na hummus z ciecierzycy. Poniżej dodamy kilka szczegółów, które pozwolą łatwiej przyrządzić tę orientalną pastę z cieciorki. Pamiętajcie, że 20 ml płynów to 1 łyżka stołowa lub 4 łyżeczki. Oto przepis:
Składniki:
- puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej, odsączonej cieciorki)
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml tahini
- 1 łyżeczka kuminu
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć, zostawiając tylko niewielką ilość wody lub zalewy (pomoże lepiej zblendować pastę). Blendować za pomocą blendera ręcznego lub melaksera. Resztę składników dodawać i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli pasta jest za gęsta, to dodajemy jeszcze trochę zalewy lub wody od gotowania ciecierzycy. Gęstość domowego hummusu nie musi być taka jak sklepowego. Dużo zależy od tego co nam odpowiada i do czego chcemy go używać.
Hummus z soczewicy
Z soczewicy można przygotować dokładnie taki sam hummus jak z cieciorki. Chociaż ma ona trochę inny smak i kolor. Jednak dla urozmaicenia podajemy alternatywny przepis, z nieco innym zestawem przypraw. Na przykład garam masala doda naszemu hummusowi nieco bardziej korzenną nutę. Oto przepis na hummus z soczewicy:
Składniki:
- 250 g soczewicy (sucha porcja)
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml tahini
- 20 ml oliwy
- 1 łyżeczka garam masala
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy (pamiętajcie, żeby dobrze ją wypłukać przed gotowaniem). Kiedy będzie miękka, odsączamy nadmiar wody i blendujemy na masę. Dodajemy poszczególnych składników, żeby uzyskać pastę. Hummus z soczewicy ma bardziej wyrazisty smak. Z dodatkiem garam masala będzie przypominał potrawy indyjskie. Można go podawać z chlebkiem pita.
Hummus bez tahini
Pewnie domyślacie się już jak zrobić hummus nie używając tahini. Możecie wykorzystać któryś z powyższych przepisów, a gęstość pasty regulować dodając odpowiednio więcej oliwy lub zalewy. Nasza propozycja smakowa będzie trochę inna. Skoro humus bez tahini nie różni się za bardzo od greckiej pasty fava, to może warto dodać do smaku nutę śródziemnomorską?
Składniki:
- 250 ml żółtego grochu
- 200 ml oliwy
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże białe cebule
- 4 liście laurowe
- bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch namaczamy kilka godzin (najlepiej zostawić na noc), płuczemy i zalewamy wodą w proporcjach trzy szklanki wody na szklankę grochu. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych. Cebulę siekamy na drobne kawałki (nie musi być kostka – wszystko pójdzie do blendera), szklimy na patelni, mieszamy z grochem i blendujemy. Dodajemy oliwę z oliwek i resztę składników. Najlepiej żeby liście bazylii były świeże. Dalej blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Smak i aromat domowego hummusu z dodatkiem oliwy z oliwek i bazylii będzie naprawdę wyjątkowy.
Do hummusu bez tahini nada się też pasta z cieciorki, soczewicy lub innych roślin strączkowych, które akurat mamy pod ręką.
Skoro już wiecie, jak zrobić hummus, to możecie przemyśleć własne warianty. Niektórzy dodają do pasty pomidorów suszonych, ziół prowansalskich lub curry. Hummus z bobu ma bardziej swojski smak. Można go zaprawić jedynie oliwą, solą i pieprzem. Natomiast pastę z fasoli czerwonej można przyrządzić z przyprawami takimi jak słodka papryka lub chili, co nada jej bardziej meksykańskiego charakteru.