Jak zrobić jajecznicę krok po kroku - 5 prostych przepisów na smaczną jajecznicę
Jajecznica to typowa potrawa na śniadanie, która daje energię na parę godzin pracy. Wydaje się prosta i łatwa. Jednak nie każdy wie, jak zrobić jajecznicę, aby była soczysta i kremowa, a nie sucha i twarda. Smaczna jajecznica nie powinna być wysmażona ani przywierać do patelni. Zdradzimy tajemnicę, jak usmażyć idealną jajecznicę. Podamy również 5 ciekawych przepisów na jajecznicę z różnymi dodatkami, które sprawią, że każde śniadanie nabierze niepowtarzalnego charakteru.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Idealna jajecznica na śniadanie
Smaczna jajecznica na śniadanie? Jajecznicę tradycyjnie jemy na śniadanie. Dietetycy spierają się co do tego czy jajka są zdrowe i ile można ich jeść. Ostatnio jajka wracają do łask, gdyż wiele mitów na temat ich szkodliwości zostało obalonych. Jajka są pożywne, a przede wszystkim smaczne.
Rano każdy spieszy się do pracy lub do szkoły i nie mamy czasu na wykonywanie skomplikowanych dań. Jajecznica wygrywa jako idealna potrawa na śniadanie, gdyż jej wykonanie jest szybkie i łatwe. Jednak smaczna, idealna jajecznica wymaga nieco wprawy. Jak usmażyć jajecznicę, aby nie przywarła do patelni? Jak zrobić jajecznicę, aby nie wyszła wysuszona na wiór.
Jak zrobić jajecznicę, aby była puszysta, soczysta i smaczna
Jak usmażyć jajecznicę na maśle
Porcja jajecznicy na śniadanie powinna składać się z 2-4 jaj na osobę. Jajecznicę najlepiej usmażyć na maśle. Masło rozpuszczamy na patelni. Wbijamy 3-4 jajka, następnie delikatnie i bardzo wolno mieszamy.
Niektórzy mistrzowie kuchni zapewniają, że smaczna jajecznica na maśle powinna powstać na zimnej patelni. Na zimną patelnię wkładamy masło i od razu wbijamy jajka. Gdy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy dalej, aż powstanie kremowa konsystencja. Dopiero wtedy umieszczamy patelnię z powrotem na ogniu. Mieszamy dalej, aby nie dopuścić do przesmażenia. Aby jajecznica nie stała się twarda i sucha możemy dodać 2-3 łyżki mleka.
Jajecznicę solimy dopiero na końcu. Solenie na początku lub w trakcie smażenia może spowodować, że jajecznica będzie wodnista.
Jajecznica w kuchniach świata
Jajecznica to danie śniadaniowe znane z kuchni angielskiej, amerykańskiej, francuskiej i wielu innych. W kuchni polskiej nie przywiązuje się wielkiej wagi, do konsystencji jajecznicy. Ważne, aby nie była zbyt wysmażona, gdyż staje się sucha. W kuchni angielskiej jajecznica jest bardziej wodnista, o gładkiej konsystencji. Aby uzyskać gładką jajecznicę, jajka wbijamy do miseczki i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Dopiero wtedy wlewamy na patelnię i intensywnie mieszamy. Nie dodajemy mleka ani śmietany. Z kolei jajecznica w stylu amerykańskim powinna być bardziej zwarta i sucha i charakteryzuje się dużymi kawałkami ściętych jajek.
Smaczna jajecznica może stanowić świetną bazę do wszelkiego rodzaju dodatków. Tradycyjnie smażymy jajecznicę na boczku, czy też z kiełbasą lub z mięsem. Jajecznica świetnie smakuje ze szczypiorkiem, z cebulą, ze szpinakiem, z grzybami lub z pomidorami. Nie musimy ograniczać się do jednego dodatku do jajecznicy. Można poeksperymentować. Świetnie smakuje jajecznica z boczkiem i z cebulą. Jajecznica wyśmienicie smakuje także z awokado.
Prosty i łatwy przepis na jajecznicę
Przepis na jajecznicę z boczkiem
Jajecznica z boczkiem to jedno z najbardziej typowych i lubianych dań na śniadanie. Mięso jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, gdyż daje uczucie sytości na wiele godzin. Do jajecznicy można dodać boczek, kiełbasę, szynkę, łososia itp.
Niezbędnym dodatkiem do jajecznicy z boczkiem, czy innym mięsem czy wędliną, jest cebula. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę, która ma się tylko zeszklić. Kroimy w kostkę boczek i wrzucamy do cebuli. Lekko wytapiamy cebulę i boczek na małym ogniu, a następnie wbijamy jajka.
Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem
Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem jest bardzo prosty. Jajecznicę smażymy tradycyjny sposobem. Szczypiorek drobno siekamy. Możemy posypać szczypiorkiem usmażoną jajecznicę lub możemy dodać szczypiorku jeszcze na patelni, gdy jajka zaczynają się ścinać.
Jeśli chcemy przygotować zdrową jajecznicę z zieleniną, możemy dodać również natkę pietruszki, bazylię lub kolendrę. Zamiast tradycyjnego szczypiorku można użyć szczypioru dymki.
Przepis na jajecznicę z cebulą
Cebula to idealny dodatek do jajecznicy, ale nie może być mocno przysmażona. Jajecznicę z cebulą smażymy na maśle. Dodatki do jajecznicy wkładamy na patelnię przed wbiciem jajek, gdyż jajka ścinają się bardzo szybko.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Starannie mieszamy, tak aby cebula się zeszkliła, a nie przysmażyła. Dopiero wtedy dodajemy jajka. Gdy jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy patelnię z gazu i dalej mieszamy. Aby jajecznica miała bardziej kremową konsystencję możemy dodać łyżkę śmietany lub majonezu.
Przepis na jajecznicę z pomidorami
Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami lub z innymi warzywami? Warzywa stanowią świetny dodatek do jajecznicy, gdyż uzyskujemy danie nie tylko pożywne, lecz także zdrowe. Obok pomidorów możemy wykorzystać brokuły, kapary, fasolkę szparagową, szparagi, zielony groszek. Jednak najbardziej tradycyjna jest smaczna jajecznica z pomidorami.
Jajecznicę z pomidorami smażymy tak samo jak klasyczną jajecznicę. Pomidory obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Gdy jajka zaczynają się ścinać dodajemy pomidory i jeszcze trochę smażymy mieszając.
Aby wzmocnić smak jajecznicy z pomidorami, warto użyć przypraw jak, imbiru, kurkumy,chilli, które nadają potrawie nieco egzotycznego aromatu.
Przepis na jajecznicę po francusku
Składniki:
- 2 jajka na osobę,
- masło,
- sól,
- pieprz do smaku.
Potrzebny będzie rondel oraz miseczka pasująca wielkością. Gotujemy wodę w rondelku. Wbijamy jajka do miseczki. Miseczkę z jajkami umieszczamy na rondelku z gotującą wodą. Jajka roztrzepujemy trzepaczką do jajek. Gdy jajka zaczynają się ścinać dodajemy masło, sól, pieprz do smaku. Idealna jajecznica po francusku powinna mieć równomierną konsystencję bez grudek.
Jajecznicę tradycyjnie podajemy z kromką świeżego chleba.