Jak zrobić jajko sadzone? 5 sprawdzonych sposobów
Jajko sadzone należy do klasycznych dań polskiej kuchni. Jemy je szczególnie na śniadanie, ale sprawdzi się także na obiad lub na kolację. Wyjaśniamy, jak zrobić jajko sadzone, aby było idealne, z płynnym żółtkiem i dobrze ściętym białkiem. Doradzamy, ile czasu smażyć oraz jak zrobić jajko sadzone na wodzie. Dla odchudzających podajemy sposób na smażenie jajek sadzonych bez tłuszczu.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić idealne jajko sadzone
Dlaczego jajko z płynnym żółtkiem jest najzdrowsze
Spożywanie jajek jest kontrowersyjne i owiane wielu mitami. Do niedawna zniechęcano do spożywania jajek obwiniając je o zwiększanie poziomu złego cholesterolu. Obecnie odchodzi się od tego twierdzenia i coraz częściej pojawiają się głosy do dobrodziejstwach płynących ze spożycia jajek. Okazało się, że spożywanie cholesterolu w żywności nie ma wpływu na poziom złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu jajka doczekały się swojej rehabilitacji.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Posiadają wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie wytwarza. Ponadto zawierają witaminy A, D, E, K, B12 oraz liczne składniki mineralne. W jajkach znajduje się luteina zbawienna dla oczu. Posiadają one także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w dobrych proporcjach.
Należy się zastanowić, w jakiej formie jajka są najzdrowsze do spożycia. Zdaniem wielu naukowców i dietetyków najlepszą formą jajka jest jajko na miękko, z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Natomiast inni stwierdzają, że najzdrowsze są jajka na twardo lub po wiedeńsku, gdyż gotowane są bez dodatków. Jednak większość dietetyków jest zdania, że najwartościowsze jest płynne żółtko, gdyż krótkie gotowanie nie ogranicza jego wartości odżywczych. Dlatego też za najzdrowsze uważa się jajka na miękko i jajka w koszulce. Jajko sadzone również posiada płynne żółtko, jednak smażenie jest dość niezdrowym sposobem przygotowania żywności. Ponadto duży dodatek tłuszczu jest tuczący. Należy też stosować do smażenia odpowiedni tłuszcz, który nie tworzy substancji rakotwórczych pod wpływem wysokiej temperatury.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do jajek sadzonych? Należą do nich olej rzepakowy, smalec i olej kokosowy. Jednak zwykły tłuszcz powoduje, że białko może się spalić. Dobre jajka sadzone należy smażyć na maśle klarowanym. Ma ono znacznie wyższy próg dymienia niż zwykłe masło, nie przypala, nie tworzy substancji rakotwórczych, a jajko sadzone wychodzi pyszne.
Do jakich dań wykorzystać przepis na jajko sadzone
W Polsce jajko sadzone, jako osobna potrawa, są klasycznym daniem na śniadanie. Wchodzą one również w skład klasycznego brytyjskiego śniadania tzw. “full English breakfast”. To szybkie i łatwe do zrobienia danie sprawdzi się również na kolację lub podwieczorek. Aby to danie urozmaicić i wzbogacić, możemy najpierw usmażyć warzywa i na nie wbić jajka sadzone. Jajko sadzone, w którym żółtko jest lekki zgęstniałe, można nałożyć na kanapkę, szczególnie do środka miękkiej bułki, z której żółtko nie wypłynie.
Jajka sadzone są również idealnym daniem na obiad. Na drugie danie mogą z powodzeniem zastąpić mięso dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Jajka sadzone świetnie smakują z ziemniakami i jarzyną, jak również z kaszą.
Ciekawe dania z udziałem jajka sadzonego:
- jajko sadzone w chlebie,
- szakszuka,
- jajko sadzone na kanapce,
- pieczone jajka sadzone.
Jak zrobić jajko sadzone - najlepszy sposób
Jak smażyć idealne jajko sadzone na tłuszczu - klasyczny przepis na jajko sadzone
Klasyczny przepis na jajko sadzone polega na takim usmażeniu jajka, aby żółtko pozostało płynne, lecz nie rozlało się, zaś białko ładnie się ścięło. Ważne jest, aby jajka do smażenia wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową.
Rozgrzewamy patelnię, wkładamy tłuszcz. Ważne jest, aby tłuszcz równomiernie rozprowadzić po patelni, najlepiej pędzelkiem kuchennym. Następnie ostrożnie robimy pęknięcie w skorupce, zwykle o brzeg patelni i delikatnie rozrywamy skorupkę tuż nad powierzchnią patelni. Dzięki temu błona żółtka się nie rozerwie i pozostanie ono ładnie okrągłe i płynne.
Ile czasu smażymy jajka sadzone? Jajko smażymy kilka minut, dopóki białko się nie zetnie. Najczęściej zajmuje to 4 minuty. Półpłynne białko jest niesmaczne, dlatego też warto robić podczas smażenia robić dziurki w białku, tak aby szybciej się ścięło. Robimy to delikatnie, tak aby nie zarysować patelni. Właściwie najtrudniejszym zadaniem jest przeniesienie gotowego jajka sadzonego na talerz, tak aby się nie rozpadło.
Jajka sadzone robimy na jak najmniejszej patelni. Wielkość patelni dostosowujemy do ilości jajek. Dostępne są również specjalne patelnie do jajek sadzonych z wgłębieniami. Ciekawym pomysłem na jajka sadzone są specjalne obręcze, które kładziemy na patelni i wbijamy jajko do środka. Dzięki temu mamy idealnie okrągłe jajka sadzone, które łatwiej jest przenieść na talerz.
Jajka smażymy na dowolnym tłuszczu, chociaż najsmaczniejsze są na maśle, szczególnie klarowanym. Osoby odchudzające się szukają sposobu na smażenie jajek sadzonych bez tłuszczu. Dobre jajko sadzone można usmażyć także na wodzie.
Jajko sadzone na wodzie
Smażenie jajka sadzonego na wodzie to dobry sposób, aby uzyskać jajko bez tłuszczu. Wbrew pozorom zadanie to wcale nie jest trudne.
Najpierw wlewamy wodę na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wbijamy jajko na wodę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jajko na średnim ogniu dopóki białko się nie zetnie. Na koniec wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Sprawdź także ten artykuł: Jak zrobić jajecznicę krok po kroku - 5 prostych przepisów na smaczną jajecznicę.
Ciekawe sposoby jak zrobić jajko sadzone - 3 ciekawe pomysły
Fajnym pomysłem na danie śniadaniowe dla dzieci są jajka sadzone w chlebie. Wystarczy przygotować pieczywo tostowe i wyciąć w nim otwory przy pomocy wykrawaczy do ciastek. Podsmażamy pieczywo na grzanki na maśle, a w środek wbijamy jajka.
Hitem ostatnich lat okazała się szakszuka, czyli danie z jajkiem sadzonym pochodzące z Tunezji. Przepis wymaga zrobienia pikantnego sosu z papryki i pomidorów. Oryginalnie używamy przyprawy harissa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić łagodną wersję. Na tak zrobiony sos wbijamy jajka i smażymy jeszcze około 8 - 10 minut, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wersji tego dania jest mnóstwo i można je potraktować jako danie na śniadanie, obiad lub kolację. Możemy użyć swoich ulubionych warzyw i poeksperymentować ze smakami. Aby było bardziej sycące warto dodać do sosu ugotowaną kaszę.
Co ciekawe, dobre jajka sadzone można również upiec w piekarniku. W tym celu jajka wbijamy do foremek do muffinek. Ciekawym pomysłem jest wyłożenie muffinek na dnie plastrem boczku lub bekonu. Na wierzchu posypujemy jajka przyprawami. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 - 180 stopni. Ile czasu pieczemy jajka w piekarniku, aby żółtko pozostało płynne? Czas pieczenia wynosi 10 minut. Możemy piec jajka 15 minut, lecz wtedy żółtko będzie lekko ścięte.