Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Oto 3 najlepsze, domowe przepisy
Kawa na zimno to pyszny, orzeźwiający napój w letnie upały. Jeżeli wzbogaci się go o odpowiednie składniki, to może stanowić doskonały zamiennik deseru. Jej zrobienie jest prostsze niż można by przypuszczać. W niniejszym poradniku przedstawiamy, jak zrobić kawę mrożoną na trzy sposoby.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ziarnista czy rozpuszczalna?
Zalety kawy ziarnistej
Mrożona kawa w domu powinna być przede wszystkim łatwa do zrobienia. Chociaż są amatorzy, którzy lubią poświęcać na tę czynność więcej czasu. Dla koneserów pysznej, aromatycznej kawy najlepszym rozwiązaniem jest kawa ziarnista.
Świeżo zmielona kawa z palonych ziaren ma niezwykle bogaty aromat. Niezależnie od dodatków, to on zostanie jako baza. Mieląc osobiście ziarna kawy wiemy co pijemy. Dodatkowo możemy sprawdzić czy to co pijemy to czysta arabica czy robusta, czy też mieszanka obu. Zwykle najlepsze rezultaty uzyskuje się mieszając te dwie odmiany. Wtedy kawa jest pyszna, nie za gorzka i bardzo aromatyczna.
Kawa ziarnista i mielona mają też tę zaletę, że są zdrowe. Nie obciążamy układu pokarmowego dodatkowym przetworzeniem surowca. Jeżeli czytaliśmy o cudownych właściwościach odchudzających, odmładzających i leczniczych kawy, to mowa była o kawie nieprzetworzonej.
A może jednak rozpuszczalna kawa mrożona?
Kawa rozpuszczalna ma jedną bardzo ważną zaletę – szybko się ją przyrządza. Poza tym jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Domowa kawa powinna spełniać te warunki. Zwłaszcza, jeżeli ma być przyrządzona szybko, np. przed wyjściem do pracy. Najpopularniejszą marką kawy rozpuszczalnej jest Nescafe. Chociaż to nie firma Nestle była pomysłodawcą tego rodzaju kawy, to produkuje swoją wersję od 1939 roku. Inne popularne dziś kawy to Tchibo i Jacobs.
Zaletą kawy rozpuszczalnej jest również to, że nie jest taka mocna. Dla niektórych jest to wada, jednak pomyślmy ilu zawałów udało się uniknąć dzięki wynalazkowi kawy rozpuszczalnej. Z pewnością łatwiej przyrządza się z niej latte, cappuccino i inne klasyczne odmiany.
Kawa rozpuszczalna nadaje się też do deserów. Łatwa do uzyskania kawa na zimno doskonale komponuje się w kremach, z dodatkiem bitej śmietany. Można też dosypać ją bezpośrednio do urabianego ciasta, uzyskując ciekawy, wyrazisty smak. Jeśli podczas przygotowywania napoju, poplamiłeś coś kawą, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak usunąć plamy z kawy.
Przepis na mrożoną kawę na trzy sposoby
Lodowa kawa po włosku
Klasyczna kawa na zimno po włosku to tzw. freddo. Jest to prosta w przygotowaniu, mocna i bardzo orzeźwiająca forma kawy na bazie espresso lub mokki. Oto przepis jak zrobić kawę mrożoną po włosku (przepis na dwie porcje):
Składniki
- 100 ml esencji espresso (lub mokka)
- 1/2 szklanki pokruszonego lodu
- mleko 3,2%
Przepis podstawowy
Przygotowaną esencję studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby była naprawdę zimna. Espresso klasyczne przygotowuje się z kawy mielonej i zaparzonej ciśnieniowo. Można zamiast tego przygotować esencję z kawy rozpuszczalnej Nescafe lub innej.
Po schłodzeniu wyjmujemy w lodówki, zasypujemy pokruszonym lodem i na wierzch polewamy mlekiem. Dokładne proporcje zależą od preferencji. Jeżeli wolimy mocniejszą kawę, to warto ograniczyć ilość mleka. Jeżeli preferujemy słabsze, typu latte, to wlewamy go więcej. Kawę można udekorować bitą śmietaną.
Przepis alternatywny
Esencji nie studzimy, tylko sypiemy pokruszony lód bezpośrednio na gorącą kawę. Na wierzch lejemy mleko, według preferencji.
Kawę freddo można podać w wersji klasycznej lub deserowej. Na wierzch można wtedy położyć bitą śmietanę, dodać trochę lodów, a całość przyozdobić czekoladową lub lukrową posypką.
Domowa wersja Frappe
Dla niektórych mrożona kawa w domu to przede wszystkim wygoda. O ile Włosi pewnie obraziliby się o używanie kawy rozpuszczalnej do klasycznego freddo, to Grecy sami podsuwają nam pomysł na pyszny napój bez mielenia i parzenia kawy. Frappe to typowo grecka kawa, powstaje z dokładnego zmieszania (ubicia) kawy rozpuszczalnej z zimną wodą. Do jej zrobienia wystarczy kawa rozpuszczalna, np. Nescafe, woda i naczynie do jej ubicia.
Przepis na mrożoną kawę po grecku jest bardzo prosty. Kawę frappe można ubijać za pomocą blendera, miksera albo w słoiku, szejkerze i jakimkolwiek zamkniętym naczyniu. Najważniejsze, żeby woda dobrze zmieszała się z kawą i powstała charakterystyczna piana. Do tak ubitej kawy dodajemy kostki lodu. W zależności od preferencji można też dodać mleko i cukier. Można ją jednak serwować i bez tych dodatków.
Klasyczny sposób serwowania frappe to wlanie kawy do szklanki i podanie jej ze słomką. Dzięki temu kawa wolniej się ogrzewa. Poza tym tak serwowana wygląda bardziej estetycznie i dobrze pasuje do zimnych koktajli i innych napojów podawanych w upały.
Pyszna kawa orientalna
Jeżeli mamy dość klasycznych przepisów, to warto przygotować coś bardziej egzotycznego. Przepis na mrożoną kawę po tajsku wymaga większej ilości składników, ale jest łatwy do realizacji. Oto jak zrobić kawę mrożoną po tajsku (przepis na 2 porcje w szklankach):
Składniki
- 400 ml mocnej kawy (rozpuszczalna lub mielona zaparzana)
- 4 łyżeczki cukru
- ekstrakt z wanilii
- cynamon
- kolendra
- tłuste mleko lub śmietanka 20 ml
Przepis
Zaparzamy kawę, dodajemy cukru i przypraw. Mieszamy. Bierzemy formę do kostek lodu i część kawy rozlewamy do formy. Kostki zamrażamy, resztę kawy odkładamy do lodówki. Po zamrożeniu kostki wsypujemy do wysokich szklanek, zalewamy płynną, schłodzoną kawą. Ostrożnie dodajemy śmietanę lub mleko, żeby uzyskać efekt warstw.
Co dodać do kawy?
Lodowa kawa może mieć postać bardzo prostą, np. gorzkiego espresso z lodem (chuda wersja freddo) albo wymyślnego deseru. Każda jest oczywiście pyszna, ale nie dla każdego ta sama będzie najlepsza. Jeżeli chcemy zaserwować gościom mrożoną kawę jako deser, to dobrze jest dobrać do niej właściwe składniki. Może to być mrożona latte, ale też lody z kawą czy lodowa kawa z dodatkiem sosu czekoladowego, ustrojona bitą śmietaną.
Domowa kawa daje więcej możliwości eksperymentowania niż te w lokalu. Nawet jeżeli podstawowy przepis na mrożoną kawę nie obejmuje pewnych dodatków. W egzotycznej wersji możemy oprócz przypraw korzennych dodać cytrusy dla ozdoby. Kawę z bitą śmietaną można dodatkowo przyozdobić orzechami lub płatkami migdałowymi.
Mrożona kawa w domu to również okazja do eksperymentów estetycznych. Jeżeli nie mamy wszystkich naczyń, w których „powinno się” podawać dany rodzaj kawy, to możemy wymyślić coś kreatywnego. Kawa deserowa w pucharkach, szklane miseczki, służące jako czarki – to tylko niektóre z pomysłów.
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy urozmaicą czytelnikom picie kawy i okażą się dobrymi pomysłami na przyjęcie czy romantyczne popołudnie we dwoje.