Jak zrobić lemoniadę krok po kroku – sprawdzone przepisy
Lemoniada jest jednym z najbardziej orzeźwiających napojów na lato, który skutecznie gasi pragnienie, zwłaszcza podczas upałów. Mało tego, domowa lemoniada zawiera sporą dawkę… witamin! Jak zrobić lemoniadę we własnym domu? Poznaj dwa fantastyczne i bardzo proste przepisy na ten znakomity napój!
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić lemoniadę?
Przepis na lemoniadę z cytryny
Domowej roboty lemoniada to must have podczas gorących, letnich dni. Cytrynowa „mikstura” jest prawdziwą, orzeźwiającą bombą witamin oraz energii. Podawana z kostkami lodu i miętą potrafi sprawić, że pragnienie gasi się niemal momentalnie!
Najlepsza jest oczywiście lemoniada domowa, przygotowana własnoręcznie. Przepis jest prosty, a stworzenie napoju zajmuje dosłownie chwilę. W jaki sposób przygotować lemoniadę i jakich składników warto użyć?
Lista składników
- 1 l schłodzonej wody źródlanej (może być też mineralna)
- 2 cytryny lub limonki (ostatecznie może być też sok z cytryny lub z limonki)
- 3 łyżki cukru białego, trzcinowego lub miodu
- kilka listków świeżej mięty
- kostki lodu
Świeże owoce są zawsze najlepsze, jednak w razie ich braku możesz wykorzystać sok 100 % z cytryny albo limonki.
Domowa lemoniada – sposób przygotowania
- Zagotuj wodę i przelej ją do dzbanka.
- Rozpuść dowolny cukier w niewielkiej ilości wrzątku w ten sposób, aby powstał syrop cukrowy. Dokładnie zamieszaj całość, aby zniknęły wszystkie kryształki cukru. Następnie poczekaj, aż całość wystygnie.
- Wyciśnij cytryny wyciskarką do soku lub własnoręcznie – następnie wymieszaj je z powstałym uprzednio syropem. Dodaj całość do dzbanka z 1 l schłodzonej wody.
- Dorzuć do dzbanka kilka listków świeżej mięty i wstaw na godzinę do lodówki. Lemoniadę z miętą i cytryną podawaj schłodzoną, wraz z kostkami lodu oraz plastrami cienko pokrojonej w plastry cytryny. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?
Lemoniada cytrynowa – w czym serwować?
Wykorzystaj do tego szklany dzbanek (najlepiej przezroczysty), który dokładnie wyeksponuje znajdujące się w nim składniki lemoniady – to znaczy plasterki cytryny oraz listki mięty. Chcesz przyrządzić większą porcję napoju, np. na imprezę? Przygotuj więc lemoniadę w większym słoju, najlepiej ze specjalnym kranikiem – z łatwością znajdziesz taki w sklepie z artykułami domowymi. Dzięki takiemu rozwiązaniu będzie można w wygodny sposób nalewać lemoniadę do szklanek!
Naczynie, w którym przechowywać będziesz przyrządzony napój, nie musi być jednak wyłącznie ze szkła – może być to równie dobrze plastik. Niska temperatura napoju na pewno go nie uszkodzi, choć wizualnie lemoniada już nie będzie wyglądała tak ciekawie. Zastanawiasz się, w jakich szklankach podawać schłodzony napój? Najlepsze będą te wysokie, wykonane z grubego szkła – one świetnie utrzymują bowiem niską temperaturę lemoniady. A co powiesz na specjalne słoiczki z uchem i słomką? Tego rodzaju szkło znajdziesz w wielu sklepach z ozdobami do domu, np. Home & You, Pepco czy Textil.
Przepis na lemoniadę z cytryny w… orientalnej formie
Lemoniada nie tylko tradycyjna!
Przepis na orientalną lemoniadę jest dedykowany szczególnie dla prawdziwych smakoszy! Łączy on w sobie bowiem zarówno cudowne orzeźwienie oraz smak, jak i egzotyczny akcent. Kiedy nauczysz się ją przyrządzać szybko zorientujesz się, że nie ma lepszego napoju na gorące lato!
No właśnie – po co kupować gotowe napoje w marketach, skoro możesz zrobić lemoniadę samemu? Czy to z limonki, cytryny czy z… pomarańczy – domowa lemoniada jest zawsze o wiele lepsza i zdrowsza od chemicznych produktów ze sklepu. Jak zrobić nietypową, egzotyczną wersję lemoniady?
Lista składników
- 1 l wody źródlanej
- 3 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
- kawałek imbiru
Pamiętaj, że sok z cytryny jest skarbnicą kwasu askorbinowego – substancja ta znacznie poprawia trawienie i sprawia, że szybciej wchłaniamy substancje odżywcze. Ponadto zawarta w nim pepsyna przyspiesza trawienie oraz… spala tłuszcz. Właśnie dlatego sok z cytryny jest mile widziany w każdym przepisie na lemoniadę!
Jak zrobić lemoniadę orientalną?
- Połącz gotującą się wodę z ½ soku z cytryny. Rozpuść w niej cukier, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozwól miksturze wystygnąć.
- Wyciśnij sok z połowy pomarańczy, natomiast drugą połówkę pokrój w plasterki. Włóż je do dzbanka z wlanym wywarem z cytryny.
- Pokrój imbir na plastry i wrzuć z cynamonem do dzbanka. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki – powstałą lemoniadę podawaj schłodzoną.
Pamiętaj, że…
Swoją egzotyczną lemoniadę zawsze możesz podawać z miętą – równie dobrze mogą to być kawałki cytryny, świeża truskawka, jagoda, jeżyna, malina czy poziomka. Tak zaserwowany napój będzie wyglądał i smakował bardzo oryginalnie! Dzięki kolorowym dodatkom lemoniada zyska niepowtarzalny, egzotyczny smak i aromat.
Każdy z podanych powyżej przepisów możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Nie bój się eksperymentować w kuchni i zestawiać ze sobą różne smaki. Latem trzeba pamiętać o dodatkowym nawodnieniu organizmu, prawda? A więc zadbaj o to i ciesz się swoją kolorową, orzeźwiającą lemoniadą już dziś!