Jak zrobić masło klarowane krok po kroku - praktyczny poradnik
W sklepach można dostać klarowane masło. Jest ono jednak drogie i nie zawsze mamy pewność czy nie zawiera żadnych dodatków. Dlatego najlepiej przeprowadzić klarowanie masła w domu. Poza tym przygotowujemy w domu tyle masła, ile rzeczywiście jest nam potrzebne. Oto praktyczny poradnik jak zrobić masło klarowane domowymi sposobami.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to jest klarowanie masła?
Ghee a masło krowie
Masło klarowane jest tłuszczem zwierzęcym pozbawionym zanieczyszczeń i białka. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki temu, że można je rozgrzewać do wysokich temperatur używa się go do głębokiego smażenia. Można dodawać je też do ciasta albo przyrządzać sosy. W zasadzie nie używa się go do smarowania, chociaż liczne zalety prozdrowotne sprawiają, że nadaje się również do jedzenia na kanapkach. Ma przy tym subtelny, lekko orzechowy smak. Poza tym łatwiej się rozsmarowuje.
Ghee to tradycyjne masło produkowane w Indiach. Najczęściej robi się je z mleka bawołów wodnych, dzięki czemu ma nieco bardziej kwaśny smak od masła krowiego. W hinduizmie jest również używane w obrzędach religijnych. Przede wszystkim jest jednak przysmakiem w kuchni. Ghee można przechowywać przez długi czas bez lodówki. Warto tylko zamknąć je w szczelnym pojemniku, żeby się nie utleniało.
W Polsce możemy kupić masło ghee w sklepach indyjskich. W większości zastosowań kulinarnych wystarczy jednak korzystać z klarowanego masła krowiego. Można je klarować w wodzie albo tylko podgrzewając. Szczegółowy przepis na to jak sklarować masło znajduje się w dalszej części poradnika.
Zastosowanie i zalety masła klarowanego
Zanim odpowiemy na pytanie jak zrobić masło klarowane przedstawimy jeszcze dokładniej kilka jego zalet i sposobów wykorzystania.
Ponieważ jest to tłuszcz oczyszczony z substancji stałych i zanieczyszczeń nadaje się do podgrzewania do bardzo wysokich temperatur. Może zastąpić olej podczas smażenia i ma dużo wyższe walory smakowe i zapachowe. Smażenie na maśle klarowanym w domu oszczędzi nam nieprzyjemnego zapachu zalegającego nie tylko w kuchni.
Używając tego rodzaju masła albo klasycznego ghee do smarowania zapewniamy naszemu organizmowi składniki odżywcze takie jak witaminy E, niacyny, retinolu i beta karotenu (prowitaminy A). Masło zawiera też mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek i procesów życiowych. O zastosowaniu masła klarowanego w kuchni wiele mówi Ajurweda.
Masło klarowane poprawia też jakość potraw. Jeżeli np. użyjemy go do ciasta, to będzie ono bardziej puszyste, lepiej się zagniecie, nie mówiąc o walorach smakowych. Warto skorzystać z przepisu na ciasto z masłem klarowanym, kiedy szykujemy je na wyjątkową okazję np. urodziny dziecka czy święta.
Składnik | Ilość w 100 g masła |
---|---|
Witamina A | 0.86 mg |
Beta karoten | 200 μg |
Witamina E | 3,6 mg |
Witamina D | 1,6 μg |
Witamina B6 | 0, 001 mg |
a-Tokoferol | 3,6 mg |
Witamina K | 8 μg |
Kwas pantotenowy | 0,01 mg |
Retinol | 883 μg |
Niacyna | 60 μg |
Sód | 2 mg |
Potas | 3 mg |
Magnez | 1 mg |
Wapń | 6 mg |
Cynk | 0,18 mg |
Miedź | 10 μg |
Żelazo | 0,2 mg |
Mangan | 5 μg |
Siarka | 1000 μg |
Jak zrobić masło klarowane na dwa sposoby
Jak sklarować masło przez podgrzanie
Istnieją dwa sposoby na to jak sklarować masło. Zaletami tej wersji klarowania jest krótki czas wykonania i łatwość poszczególnych czynności. Polega on na podgrzewaniu samego masła. Przed przystąpieniem do klarowania pamiętajmy, że powinno się używać masła o zawartości co najmniej 82% tłuszczu. Wszelkie miksy z dodatkami, po prostu się do tego nie nadają. Oto co trzeba zrobić krok po kroku, żeby uzyskać właściwy efekt:
Masło (może być więcej niż jedna kostka) wrzucamy do garnka i zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu. Czekamy aż całkowicie się roztopi. W przypadku większej ilości masła roztapianie może trwać nawet ponad dwie godziny, ale jednej standardowej kostce powinno wystarczyć 15-20 minut. Pamiętajmy, żeby ogień był mały. Masło nie może się przypalić.
W czasie klarowania masła tym sposobem na górze i na dnie wytrącają się części stałe. Trzeba je usunąć. Po wyłączeniu ognia delikatnie zdejmujemy górną warstwę „szumowin”. Robimy to do czasu, aż powierzchnia stanie się całkiem czysta. Żółty tłuszcz przelewamy powoli i ostrożnie do innego naczynia. Pamiętajmy, że część osadu została na dnie i powinna tam zostać.
Warto dodać, że podczas wytrącania części stałych tracimy trochę masy masła. Przykładowo z 250 g kostki wychodzi około 180 g masła klarowanego. Sprawdź także ten artykuł z przepisami, jak zrobić masło czosnkowe.
Klarowanie masła w wodzie
Inny sposób na to jak zrobić masło klarowane, to klarowanie tłuszczu w wodzie. Do tego celu potrzebne nam będą masło, rondelek i przegotowana woda. Powinno być jej na tyle dużo, że po zalaniu masła zostanie tylko kilka cm do brzegu rondelka. W tym przepisie masło gotujemy w wodzie przez godzinę na najmniejszym ogniu. Po ugotowaniu i rozpuszczeniu zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej odłożyć na noc).
Kiedy górna warstwa tłuszczu stężeje przekłuwamy ją i wylewamy płynną zawartość spod spodu. Resztę ponownie podgrzewamy. Podczas klarowania masła tą metodą podgrzewanie ma pomóc w pozbyciu się resztek zanieczyszczeń.
Znów odstawiamy tłuszcz do ostudzenia, a następnie przelewamy ostrożnie do szklanego pojemnika. Masło jest gotowe. Jak widać klarowanie w wodzie zajmuje więcej czasu, ale jest tego warte, bo mamy pewność, że masło jest oczyszczone. Obie metody da się bez problemu zrealizować w domu.
Jak przechowywać masło w domu
Po wyczyszczeniu i ostudzeniu masło nadaje się do użytku. Jeżeli np. potrzebujemy go do ciasta, to można przeprowadzić klarowanie pierwszą metodą. Zwłaszcza kiedy zaraz potem zużywamy całą porcję. Jednak jeżeli nasze masło ma służyć więcej niż jednemu zastosowaniu, to dobrze jest wiedzieć jak je przechowywać.
Masło klarowane, podobnie jak ghee, nie potrzebuje lodówki. Można je trzymać w szafce lub zabrać w podróż. Doskonale nada się do smarowania kanapek na wycieczce, zwłaszcza w upalne dni. Jeżeli przygotowaliśmy je w większych ilościach, to najlepiej przelać do słoika i trzymać zamknięte, żeby się nie utleniało.
Mamy nadzieję, że nasze instrukcje jak sklarować masło okazały się przydatne. Warto robić to szczególnie jeżeli chcemy tworzyć potrawy naprawdę wysokiej jakości. Polecamy też jedzenie sklarowanego masła ze względów zdrowotnych.