Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • 3 Sposoby na Domowy Popcorn

        Jak zrobić popcorn krok po korku? Oto 3 najlepsze, domowe sposoby

        Uprażony popcorn w misce
        Porady, jak zrobić popcorn, czyli popcorn w garnku i domowy popcorn
        Opublikowano: 10.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Popcorn to idealna przekąska na wolny czas przed telewizorem. Szczególnie świetnie smakuje popcorn z masłem samym lub z przyprawami. Niestety gotowy popcorn nie jest zdrowy, gdyż zawiera sztuczne barwniki, konserwanty i inne dodatki. Okazuje się jednak, że można zrobić samemu zdrowy, domowy popcorn, który nie tylko świetnie smakuje, lecz także nie powoduje przybierania na wadze. Podajemy przepis na domowy popcorn i doradzamy, z jakiej kukurydzy go zrobić i w jaki sposób. Przedstawimy również najlepszy sposób, jak zrobić popcorn karmelowy na słono i na słodko.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Czy można zrobić domowy popcorn i czy popcorn może być zdrowy?
        2. Jak zrobić popcorn w domu
        3. Jak zrobić popcorn karmelowy lub inny smakowy

        Czy można zrobić domowy popcorn i czy popcorn może być zdrowy?

        Popcorn, czyli prażona kukurydza, uważany jest za bardzo niezdrową przekąskę. Unikają go osoby dbające o linię i walczące z nadwagą. Tymczasem okazuje się, że popcorn może być zdrowy, a nawet przyczyniać się do redukcji wagi dzięki dużej zawartości błonnika. Wszystko zależy od sposobu wykonania prażonej kukurydzy. Popcorn kupiony w sklepie zawiera dużo niezdrowych tłuszczy, cukru oraz sztucznych barwników i konserwantów.

        Okazuje się jednak, że prażoną kukurydzę można zrobić samemu w domu. Czy taki domowy popcorn będzie zdrowy? Zależy to od rodzaju tłuszczu, na jakim zrobimy domowy popcorn oraz od tego czym go doprawimy. Zdrowy popcorn powinien być zrobiony bez oleju i bez soli, a raczej z małą ich ilością.

        Popcorn zawiera wiele witamin oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź. Ponadto posiada białko, antyoksydanty oraz kwas foliowy. Popcorn nie zawiera glutenu, dlatego też może stanowić dobrą przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej.

        Jak zrobić popcorn w domu

        Jak zrobić popcorn samemu

        Najprostszym sposobem na domową prażoną kukurydzę jest popcorn z mikrofalówki. Wystarczy kupić w sklepie specjalny popcorn przeznaczony do uprażenia w mikrofalówce. W sklepach znajdziemy wiele wersji smakowych, zaś czas i sposób prażenia opisany jest na opakowaniu.

        Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy? Niestety jest to gotowy produkt, który może zawierać konserwanty i dodatki. Ponadto popcorn z mikrofalówki nie zawsze się udaje. Zdarza się, że otrzymujemy popcorn przypalony. Dlatego też najlepiej jest zrobić domowy popcorn w garnku lub na patelni. Mamy wówczas pewność z jakiej kukurydzy jest on zrobiony oraz uzyskamy zdrowszy popcorn bez konserwantów i barwników.

        Wiele osób chciałoby zrobić zdrowy popcorn bez oleju i zastanawia się, czy popcorn można zrobić w piekarniku. Nie jest to jednak dobry pomysł. Kukurydzę można uprażyć także w specjalnej torbie do pieczenia, do której wlewa się trochę oleju lub używa bez oleju. Taki sposób można wykorzystać w mikrofalówce. Prażenie popcornu w piekarniku w torbie może zająć sporo czasu i niekoniecznie da dobry wynik. Wykorzystując torby do pieczenia można zrobić zdrowy popcorn, czyli bez oleju i bez soli, w mikrofalówce. Oczywiście korzystamy ze zwykłych ziaren kukurydzy, a nie specjalnej kukurydzy do przygotowywania popcornu w mikrofalówce. Lubisz kukurydzę także w innej formie? Sprawdź ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.

        Przepis jak zrobić domową prażoną kukurydzę na patelni lub w garnku

        Domowym sposobem można zrobić popcorn w garnku lub na patelni. Musimy przygotować duży garnek, rondel lub głębszą patelnię z przykrywką. Aby domowy popcorn był na pewno zdrowy, nie bez znaczenia będzie z jakiej kukurydzy go zrobimy. Warto znaleźć kukurydzę z upraw ekologicznych.

        Aby samodzielnie uprażyć popcorn, potrzebujesz następujących składników:

        • ziarna kukurydzy,
        • tłuszcz - masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy lub inny tłuszcz.
        Robienie popcornu z dzieckiem
        Domowy popcorn krok po kroku, czyli przepisy, jak zrobić popcorn w domu

        Jak zrobić popcorn krok po kroku:

        • rozgrzewamy tłuszcz w garnku, tłuszczu powinno być co najmniej tyle, aby przykrył całe dno naczynia, ale też niezbyt dużo,
        • wrzucamy 2 ziarnka kukurydzy, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ziarna strzelą. Oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio gorący.
        • zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy resztę kukurydzy,
        • przykrywamy garnek pokrywką i prażymy kukurydzę, od czasu do czasu potrząsając garnkiem,
        • kiedy przerwy pomiędzy strzelającymi ziarnami wydłużą się do 3 sekund, zdejmujemy garnek z ognia.

        Jak zrobić popcorn karmelowy lub inny smakowy

        Jak uprażyć popcorn smakowy

        Wspaniałą przekąską jest popcorn smakowy, który może być przyrządzony zarówno na słono jak i na słodko. Dodatki smakowe do popcornu mogą być przeróżne, ale najlepiej prażyć popcorn wzbogacony ziołami, czekoladą, miodem czy startym serem.

        Przyprawy do popcornu może dodać do tłuszczu, w którym będziemy prażyć popcorn. Innym sposobem jest doprawienie popcornu już na talerzu, przed podaniem go. Robiąc popcorn dla gości, możemy podzielić go na kilka części i każdą doprawić innym smakiem. Popcorn smakowy możemy również, pod dodaniu przyprawy, podpiec w piekarniku około 30 minut.

        Najbardziej tradycyjny jest popcorn z masłem. Możemy po prostu polać popcorn roztopionym masłem lub stworzyć smakowy popcorn z masłem i ziołami. Rozpuszczamy masło w rondelku, a gdy stanie się płynne, dodajemy ulubione przyprawy łagodne lub ostre. Najczęściej używa się takich przypraw jak: zioła prowansalskie, rozmaryn, czerwona papryka, curry, bazylia, pieprz cayenne, wasabi, starta skórka z cytryny czy imbir w proszku.

        Solony lub słodki popcorn w garnku robimy w ten sposób, że dodajemy soli lub cukru do popcornu, gdy jest on jeszcze na patelni lub w garnku. Przykrywamy przykrywką i potrząsamy garnkiem. Sól lub cukier oblepią ziarna i uzyskamy popcorn smakowy.

        Przepis, jak zrobić popcorn karmelowy

        Popcorn karmelowy to nie tylko świetna przekąska, lecz także doskonały dodatek do deserów, ciast i domowych słodyczy. Aby zrobić popcorn karmelowy będą potrzebne następujące dodatki:

        • 230 g solonego masła,
        • 230 g brązowego cukru,
        • 80 ml miodu,
        • 0.5 łyżeczki soli.

        Karmel przygotowujemy w następujący sposób:

        • składniki mieszamy w garnku,
        • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty,
        • świeżo zrobiony popcorn wsypujemy do miski,
        • karmelem szybko zalewamy świeżo zrobiony popcorn,
        • wykładamy blachę papierem do pieczenia i wsypujemy popcorn,
        • pieczemy go w piekarniku 30 minut w temperaturze 150 stopni, od czasu do czasu mieszając.

        Przed pieczeniem można popcorn oprószyć solą. Jest to kwestia smaku, gdyż popcorn karmelowy można zrobić również bez soli.

        Czytaj także:
        • Jak zrobić popcorn karmelowy - 3 najpopularniejsze przepisy
        • Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik
        • Jak zrobić płyn do baniek mydlanych? Składniki i proporcje
        • Jak zrobić jajecznicę krok po kroku - 5 prostych przepisów na smaczną jajecznicę

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.