Jak zrobić sos czosnkowy? TOP 5 najlepszych przepisów
Sosy pełnią ważną rolę w każdej kuchni światowej, gdyż sprawiają, że dania są bardziej wilgotne, soczyste i smaczniejsze. Jednym z klasycznych sosów do dań wytrawnych jest tradycyjny sos czosnkowy, który podajemy do dań mięsnych, rybnych, do warzyw gotowanych i świeżych oraz do pizzy. Pyszny, domowy sos sprawi, że nawet osoby nie lubiące warzyw, chętnie je zjedzą. Przedstawiamy najciekawsze przepisy jak zrobić sos czosnkowy. Doradzamy, jak zrobić różne warianty tego sosu, na jogurcie czy bez jogurtu, z majonezem lub bez oraz w wersji wege.
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przepis na pyszny, domowy sos czosnkowy
Kiedy jadamy sos czosnkowy - zastosowanie
Tradycyjny sos czosnkowy jest białym, aromatycznym, gęstym sosem, który robi się na bazie świeżych składników, głównie jogurtu naturalnego lub rzadziej śmietany oraz czosnku. Nie poddaje się go obróbce termicznej, chociaż istnieją przepisy na sos czosnkowy na ciepło. Dobry sos czosnkowy ma uniwersalne i szerokie zastosowanie do dań wytrawnych. Nadaje się szczególnie do dań mięsnych, zarówno dań obiadowych, jak i sałatek z mięsem oraz do pizzy, jak również do ryb. Dodatek sosu czosnkowego sprawia, że mięso nie będzie suche.
Sos czosnkowy świetnie nadaje się do warzyw, zarówno gotowanych jak i świeżych. Dobry, rzadki sos czosnkowy wzbogaci smak sałatki ze świeżych warzyw. Natomiast gęsty sos sprawdzi się do polania gotowanych lub smażonych warzyw na obiad, na przykład od warzyw na patelnię. Pyszny sos czosnkowy sprawi, że warzywa gotowane nie będą mdłe w smaku i zje je nawet osoba generalnie nie lubiąca warzyw. Domowy sos czosnkowy możemy przygotować o różnej gęstości, tak aby służył do polewania albo jako dip lub na kanapki.
Czy warto robić naturalny, domowy sos czosnkowy
Żyjemy w czasach, kiedy prawie każdy zmaga się z nadwagą lub otyłością. Ponadto jakość żywności, szczególnie wysoko przetworzonej nie zawsze jest najwyższa. Nie mamy zbyt wiele czasu na samodzielne gotowanie. Jednak warto wiedzieć jak wykonać niektóre proste potrawy, na przykład jak zrobić sos czosnkowy. Dzięki temu wzbogacimy nasz jadłospis o świeże, samodzielnie zrobione potrawy, które będą znacznie zdrowsze, niż żywność wysoko przetworzona. Dobra wiadomość jest taka, że niektóre przepisy są naprawdę proste, łatwe i szybkie. Mając dobry przepis na sos czosnkowy, możemy bardzo szybko zrobić pyszny obiad na bazie mięsa i warzyw, które polewamy sosem.
W dobie powszechnego problemu nadwagi, zastanawiamy się ile kalorii ma banan, czy też jak zrobić fasolkę po bretońsku, tak aby nie była tucząca. Warto wiedzieć, że jedna porcja sosu czosnkowego ma tylko 76 kalorii. Dlatego też znając przepis na pyszny, domowy sos czosnkowy na jogurcie, jesteśmy w stanie zrobić smaczne dania warzywne, które nie będą tuczące.
Skąd pochodzi pyszny sos czosnkowy i jakie są jego rodzaje
Głównym składnikiem sosu czosnkowego jest czosnek, jogurt naturalny lub śmietana. Czosnek wywodzi się z rośliny uprawianej od zarania dziejów w Azji Centralnej. Udomowiony 5 tysięcy lat temu upowszechnił się w Chinach, Indiach, a następnie przez Bliski Wschód dotarł do basenu Morza Śródziemnego. Warzywo to ma ogromne wartości odżywcze i prozdrowotne. Nazywane jest nawet “naturalnym antybiotykiem”. Jego ostry smak pozwala na spożywanie go tylko w małych ilościach, dlatego też służy głównie jako przyprawa oraz dodatek do dań. Jest on tak uniwersalny, że dodaje się go do bardzo wielu dań wytrawnych, głównie do sosów, dań jednogarnkowych, zup, farszów, do pizzy czy zapiekanek. Z wykorzystania czosnku słynie głównie kuchnia śródziemnomorska, arabska, bałkańska i dalekowschodnia. W kuchni polskiej i środkowoeuropejskiej czosnek nie odgrywa dużej roli i stosuje się go głównie jako przyprawę.
Czosnek pełni ważną rolę w takich sosach, jak meksykański guacamole, arabski hummus, włoski sos aglio olio, bałkańskie sosy lutenica, pindżur, grecki tzatziki, gruziński adżiki czy turecki ajwar. Jednak klasyczny sos czosnkowy nie zawiera warzywnych dodatków.
Sos czosnkowy znany jest już z kuchni starożytnych Rzymian. Najbardziej klasycznym sosem czosnkowym, znanym z kuchni śródziemnomorskiej, jest sos aioli. Robi się go przez ucieranie czosnku z oliwą z oliwek. W czasie tego procesu dochodzi do emulgacji, dzięki czemu powstaje gęsty, aromatyczny sos. Powstało bardzo wiele wariantów tego przepisu z różnymi dodatkami, jak majonez, jajka, mleko, ziemniaki itp, które tradycjonaliści uważają za profanację przepisu. Również różne kuchnie światowe zawierają przepisy na różnego rodzaju majonezy czosnkowe powstające na bazie czosnku ucieranego z różnymi dodatkami.
Jak zrobić sos czosnkowy - sprawdzony przepis
Jak zrobić sos czosnkowy - podstawowe składniki
Współczesny sos czosnkowy robi się dużo łatwiej niż klasyczny sos aioli. Nie wymaga długiego ucierania, lecz tylko zmieszania składników. Należy jednak odstawić sos na kilka godzin lub dzień do lodówki, aby składniki się przegryzły i przeszły swoim smakiem. Nowoczesny sos czosnkowy robi się na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.
Podstawowe składniki jakie potrzebujemy to:
- czosnek,
- majonez,
- jogurt naturalny lub śmietana,
- przyprawy.
Zazwyczaj używamy czosnek świeży, który należy obrać i przecisnąć przez praskę. Jeśli nie mamy czasu, możemy z powodzeniem użyć czosnku granulowanego. Bierzemy jogurt naturalny. Jeśli jednak chcemy uzyskać bardziej gęsty sos, możemy wybrać jogurt typu greckiego. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.
Najlepszy przepis na pyszny, domowy sos czosnkowy
Najbardziej klasyczny i najczęściej wykonywany jest domowy przepis na sos czosnkowy na jogurcie do sałatki. Potrzebujemy następujących składników:
- majonez -30 g,
- jogurt naturalny - 180 g,
- 3 ząbki czosnku,
- świeży koperek 10 g,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- czosnek obierz i przeciśnij przez praskę,
- jogurt wymieszaj z majonezem,
- posiekaj koperek,
- pomieszaj koperek z czosnkiem,
- dodaj czosnek do majonezu i jogurtu i wymieszaj całość,
- dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pamiętaj, aby odstawić sos do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby od razu polać sałatkę. Wtedy smak czosnku nie będzie tak wyrazisty.
Podobny sos czosnkowy zrobimy do pizzy. Oparty będzie on także na jogurcie naturalnym, lecz nie użyjemy majonezu. Pizza sama w sobie jest daniem tłustym. Dlatego też stosujemy sos lekki bez majonezu.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 75 g jogurtu naturalnego.
Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Następnie mieszamy czosnek z jogurtem i doprawiamy solą do smaku.
Do dań mięsnych lub ziemniaków lepszy będzie sos czosnkowy bardziej tłusty na bazie śmietany. Wybieramy śmietaną 12% i łączymy ją z majonezem. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Spotyka się również przepisy na sos czosnkowy na ciepło do dań mięsnych. Jego wykonanie jest jednak znacznie bardziej pracochłonne. Sos na ciepło robimy na bazie mleka i śmietany, które gotujemy z czosnkiem i cebulą. Sos zagęszczamy zasmażką.
Czy możemy zrobić domowy sos czosnkowy w wersji wegetariańskiej lub wege? Oczywiście tak, lecz musi to być sos bez jogurtu, który jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Sos wegetariański możemy zrobić w prosty sposób ucierając przetarty czosnek z majonezem. Aby był bardziej lekki możemy dodać soku z cytryny. Natomiast czosnkowy sos wegański musi być zrobiony nie tylko bez jogurtu, lecz także bez majonezu, który zawiera jajka.
Bazą wegańskiego sosu czosnkowego będzie czosnek utarty z oliwą z oliwek. Jakie zamienniki jogurtu możemy zastosować:
- jogurt z tofu,
- płatki drożdżowe,
- wegański majonez z mleka sojowego,
- jogurt sojowy,
- gotowana biała fasola z sokiem z cytryny i musztarda.