Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik
Zastanawiałaś się kiedyś, jak wykonać samodzielnie tort dwupiętrowy, a nawet… tort trzypiętrowy? Jeżeli posiadasz trochę sprytu i cierpliwości, z całą pewnością z powodzeniem zrealizujesz przepis na tort komunijny czy też… tort weselny! Jak zrobić tort piętrowy i jak złożyć tak przygotowane ciasto? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach i okazjach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić tort piętrowy?
Jak zrobić tort urodzinowy?
Przede wszystkim, do wykonania ciasta piętrowego należy mieć naprawdę duże pokłady… cierpliwości. Jeżeli chcesz stworzyć urodzinowy tort z masą cukrową, warto będzie wykorzystać poniższy przepis. To pomysł na… niewielki tort dwupiętrowy!
Lista składników:
- 2 biszkopty dowolnej średnicy
- krem maślany
- krem do przełożenia ciasta
- konfitura / dżem
- lukier plastyczny
Lista narzędzi:
- 2 podkłady pod ciasto
- rękaw cukierniczy
- płaski, szeroki nóż (do kremu)
- linijka / ekierka
- drewniane wykałaczki
- nić dentystyczna
- szeroki wałek
- nieprzywierająca mata
- Upiecz 2 ciasta biszkoptowe. Jeżeli tworzysz je bez stelaża, dolny powinien mieć ok. 18 cm, a górny 10 cm.
- Wyjmij biszkopt po przestygnięciu. Zetnij „kopułkę”, by na szczycie zyskać poziom. Podziel placki na połówki (od linijki). Powbijaj je na poziomie wykałaczki, a miejsce nad nimi natnij nożem.
- Umieść kawałek nici dentystycznej w nacięciach i, po skrzyżowaniu końców, przetnij ciasto na dwie połówki. To samo zrób z drugą częścią.
- Nałóż cienką warstwę kremu na podkład pod ciasto – dzięki temu nawet kwadratowy tort nie będzie się przesuwał! Dodatkowo, biszkopt nie wyschnie. Ustaw dół ciasta.
- Napełnij kremem rękaw cukierniczy (może być też z bitą śmietaną). Nałóż ok. 1 cm od brzegu ciasta równą jego warstwę. Dzięki temu, jak położysz górę, masa wyrówna się niemal do brzegu!
- Wyłóż dżem w zabezpieczony okrąg z kremu, cienko rozsmarowując. Nałóż warstwę kremu na konfiturę i przyłóż placek górny, lekko dociskając i poziomując tym sposobem masę. Boki uzupełnij szerokim nożem. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
- Ochłodź torcik w lodówce, aż się ustabilizuje (ok. 1 godzina). Tort z masą cukrową koniecznie obłóż kremem na maśle! Zrób to jak najcieniej, aby zablokować okruszki. Schłodź ciasto i nałóż grubszą warstwę maślanego kremu – im gładziej, tym… lepiej przylgnie plastyczny cukier! Poczekaj do pełnego utwardzenia się tortu.
- Rozwałkuj masę cukrową na ok. 4 mm. Nałóż na masę maślaną i wyrównaj całość, obcinając nadmiar lukru. Przyda się podstawka pod ciasto, kiedy będziesz nakładać cukier plastyczny.
Zbliżają się urodziny twojej pociechy i planujesz upiec tort?
Jak złożyć piętra tortu ze sobą?
Wiesz już, jak wykonać tort komunijny albo nawet tort weselny. Pojawia się jednak kolejne pytanie – jak go ze sobą… złączyć? Cóż, ustawianie pięter ważne jest zarówno w małych, jak i w dużych tortach. Jak zrobić tort piętrowy?
- Przyszykuj 3 drewniane patyczki (średnica ok. 1 cm, o ile chcesz zrobić większy tort, np. tort trzypiętrowy). Do mniejszych wystarczą… szerokie słomki do napojów.
- Foremkę, w której znajdowało się ciasto, należy ustawić na dolnym cieście – najlepiej po środku. Odciśnij jej wielkość w cieście dolnym – tylko ostrożnie, by nie zepsuć lukru!
- Rozplanuj 3 miejsca podparcia, wbij słomkę / patyczek i obracaj nim, uważając na lukier. Zaznacz tak wysokość tortu z lukrem oraz wyjmij identycznym ruchem.
- Przytnij patyczki na identycznej wysokości i wykręć je, następnie umieszczając w dolnym cieście. Nałóż krem maślany na przestrzeń między nimi, przytwierdzając górny torcik do podstawki tekturowej. Lekko dociśnij i schłodź całość.
Wiesz już, jak wykonać połączenie pięter bez stelaża. Pozostanie więc tylko… dekorowanie! Możesz skorzystać z falban, kwiatów, jadalnego brokatu bądź ozdobnych kulek, a także posypki. Wybór jest naprawdę bardzo duży i ograniczeniem pozostaje wyłącznie… wyobraźnia!
Jak zrobić piętrowy torcik z bitą śmietaną?
Jak zrobić tort piętrowy na wesele – lista potrzebnych składników
Tort może być okrągły, kwadratowy, a także w zupełnie nietypowym kształcie – serca, gwiazdy czy postaci z bajki. Na weselu najlepiej jednak prezentują się tradycyjne torty. A co, gdyby tak zaszaleć chociaż z jego… smakiem? Jednym z nietypowych połączeń będzie kajmak i masa cytrynowa! Oto tort, który spokojnie wystarczy dla 50 gości bądź… nieco większej ilości, jak cieniej go pokroisz! Warto będzie do jego wykonania użyć podkładek do tortów – zwłaszcza, gdy chcesz go przetransportować.
Lista składników:
- biszkopt (ok. 30 cm
- 8 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 8 jaj
- biszkopt (ok. 26 cm)
- 5 jaj
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- masa kajmakowa
- 1 l śmietany 36 %
- 1,5 puszki masy kajmakowej
- 2 serki mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 l śmietany 36 %
- masa cytrynowa
- 1 l śmietany 36 %
- cukier puder
- 1 serek mascarpone
- sok z 2 cytryn
- dekoracja
- ½ puszki masy kajmakowej
- woda z sokiem malinowym
- wiórki kokosowe
- cukier puder (2 łyżki)
- 700 ml śmietany 36 %
- ½ puszki masy kajmakowej
Tort piętrowy – jak wykonać?
- Ubij białka na pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier i znowu ubij. Dodaj żółtka, następnie zmieszaj mikserem.
- Wymieszaj mąki w osobnej misce, przesiej do ciasta i zmieszaj. Przelej do tortownic.
- Upiecz w piekarniku mniejszy biszkopt (ok. 35 minut) i większy (ok. 45 minut) w ok. 180 st. C.
- Przygotuj masę kajmakową – żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę mikserem na sztywno. Dodaj mascarpone i masę kajmakową. Łyżkę przełóż do szklanki z żelatyną, zamieszaj. Wlej wszystko do śmietany i zmiksuj.
- Przekrój biszkopty na 3 części i nasącz je wodą z sokiem malinowym i cytrynowym. Uważaj, by nie były mokre! Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ubij kremówkę na masę cytrynową. Dodaj sok z cytryny, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksuj.
- Delikatnie nasączaj kolejne blaty biszkoptowe. Smaruj pozostałą masą kajmakową. Wyłóż masę cytrynową na biszkopty – zostaw tylko nieco do przesmarowania góry! Warto będzie przesmarowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Ubij śmietanę do dekoracji, dodaj cukier puder. Zdejmij obręcz z tortów i nałóż bitą śmietanę. Możesz posypać na koniec wiórkami kokosowymi!