Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Praktyczny poradnik piętrowego tortu

        Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

        Trzypiętrowy tort i porady
        Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Juliusz ZawistowskiUdostępnij

        Zastanawiałaś się kiedyś, jak wykonać samodzielnie tort dwupiętrowy, a nawet… tort trzypiętrowy? Jeżeli posiadasz trochę sprytu i cierpliwości, z całą pewnością z powodzeniem zrealizujesz przepis na tort komunijny czy też… tort weselny! Jak zrobić tort piętrowy i jak złożyć tak przygotowane ciasto? Podpowiadamy!

        Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach i okazjach.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Jak zrobić tort piętrowy?
        2. Jak zrobić piętrowy torcik z bitą śmietaną?
        3. Tort piętrowy – jak wykonać?

        Jak zrobić tort piętrowy?

        Jak zrobić tort urodzinowy?

        Przede wszystkim, do wykonania ciasta piętrowego należy mieć naprawdę duże pokłady… cierpliwości. Jeżeli chcesz stworzyć urodzinowy tort z masą cukrową, warto będzie wykorzystać poniższy przepis. To pomysł na… niewielki tort dwupiętrowy!

        Lista składników:

        • 2 biszkopty dowolnej średnicy
        • krem maślany
        • krem do przełożenia ciasta
        • konfitura / dżem
        • lukier plastyczny

        Lista narzędzi:

        • 2 podkłady pod ciasto
        • rękaw cukierniczy
        • płaski, szeroki nóż (do kremu)
        • linijka / ekierka
        • drewniane wykałaczki
        • nić dentystyczna
        • szeroki wałek
        • nieprzywierająca mata
        1. Upiecz 2 ciasta biszkoptowe. Jeżeli tworzysz je bez stelaża, dolny powinien mieć ok. 18 cm, a górny 10 cm.
        2. Wyjmij biszkopt po przestygnięciu. Zetnij „kopułkę”, by na szczycie zyskać poziom. Podziel placki na połówki (od linijki). Powbijaj je na poziomie wykałaczki, a miejsce nad nimi natnij nożem.
        3. Umieść kawałek nici dentystycznej w nacięciach i, po skrzyżowaniu końców, przetnij ciasto na dwie połówki. To samo zrób z drugą częścią.
        4. Nałóż cienką warstwę kremu na podkład pod ciasto – dzięki temu nawet kwadratowy tort nie będzie się przesuwał! Dodatkowo, biszkopt nie wyschnie. Ustaw dół ciasta.
        5. Napełnij kremem rękaw cukierniczy (może być też z bitą śmietaną). Nałóż ok. 1 cm od brzegu ciasta równą jego warstwę. Dzięki temu, jak położysz górę, masa wyrówna się niemal do brzegu!
        6. Wyłóż dżem w zabezpieczony okrąg z kremu, cienko rozsmarowując. Nałóż warstwę kremu na konfiturę i przyłóż placek górny, lekko dociskając i poziomując tym sposobem masę. Boki uzupełnij szerokim nożem. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
        7. Ochłodź torcik w lodówce, aż się ustabilizuje (ok. 1 godzina). Tort z masą cukrową koniecznie obłóż kremem na maśle! Zrób to jak najcieniej, aby zablokować okruszki. Schłodź ciasto i nałóż grubszą warstwę maślanego kremu – im gładziej, tym… lepiej przylgnie plastyczny cukier! Poczekaj do pełnego utwardzenia się tortu.
        8. Rozwałkuj masę cukrową na ok. 4 mm. Nałóż na masę maślaną i wyrównaj całość, obcinając nadmiar lukru. Przyda się podstawka pod ciasto, kiedy będziesz nakładać cukier plastyczny.

        Zbliżają się urodziny twojej pociechy i planujesz upiec tort?

        Jak złożyć piętra tortu ze sobą?

        Wiesz już, jak wykonać tort komunijny albo nawet tort weselny. Pojawia się jednak kolejne pytanie – jak go ze sobą… złączyć? Cóż, ustawianie pięter ważne jest zarówno w małych, jak i w dużych tortach. Jak zrobić tort piętrowy?

        1. Przyszykuj 3 drewniane patyczki (średnica ok. 1 cm, o ile chcesz zrobić większy tort, np. tort trzypiętrowy). Do mniejszych wystarczą… szerokie słomki do napojów.
        2. Foremkę, w której znajdowało się ciasto, należy ustawić na dolnym cieście – najlepiej po środku. Odciśnij jej wielkość w cieście dolnym – tylko ostrożnie, by nie zepsuć lukru!
        3. Rozplanuj 3 miejsca podparcia, wbij słomkę / patyczek i obracaj nim, uważając na lukier. Zaznacz tak wysokość tortu z lukrem oraz wyjmij identycznym ruchem.
        4. Przytnij patyczki na identycznej wysokości i wykręć je, następnie umieszczając w dolnym cieście. Nałóż krem maślany na przestrzeń między nimi, przytwierdzając górny torcik do podstawki tekturowej. Lekko dociśnij i schłodź całość.

        Wiesz już, jak wykonać połączenie pięter bez stelaża. Pozostanie więc tylko… dekorowanie! Możesz skorzystać z falban, kwiatów, jadalnego brokatu bądź ozdobnych kulek, a także posypki. Wybór jest naprawdę bardzo duży i ograniczeniem pozostaje wyłącznie… wyobraźnia!

        Jak zrobić piętrowy torcik z bitą śmietaną?

        Jak zrobić tort piętrowy na wesele – lista potrzebnych składników

        Tort może być okrągły, kwadratowy, a także w zupełnie nietypowym kształcie – serca, gwiazdy czy postaci z bajki. Na weselu najlepiej jednak prezentują się tradycyjne torty. A co, gdyby tak zaszaleć chociaż z jego… smakiem? Jednym z nietypowych połączeń będzie kajmak i masa cytrynowa! Oto tort, który spokojnie wystarczy dla 50 gości bądź… nieco większej ilości, jak cieniej go pokroisz! Warto będzie do jego wykonania użyć podkładek do tortów – zwłaszcza, gdy chcesz go przetransportować.

        Trzypiętrowy tort krok po kroku
        Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

        Lista składników:

        • biszkopt (ok. 30 cm
          • 8 jaj
          • 1,5 szklanki mąki pszennej
          • ¾ szklanki cukru
          • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
          • szczypta soli
        • biszkopt (ok. 26 cm)
          • 5 jaj
          • ¾ szklanki mąki pszennej
          • ½ szklanki cukru
          • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
        • masa kajmakowa
          • 1 l śmietany 36 %
          • 1,5 puszki masy kajmakowej
          • 2 serki mascarpone
          • 3 łyżeczki żelatyny
        • masa cytrynowa
          • 1 l śmietany 36 %
          • cukier puder
          • 1 serek mascarpone
          • sok z 2 cytryn
        • dekoracja
          • ½ puszki masy kajmakowej
          • woda z sokiem malinowym
          • wiórki kokosowe
          • cukier puder (2 łyżki)
          • 700 ml śmietany 36 %

        Tort piętrowy – jak wykonać?

        1. Ubij białka na pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier i znowu ubij. Dodaj żółtka, następnie zmieszaj mikserem.
        2. Wymieszaj mąki w osobnej misce, przesiej do ciasta i zmieszaj. Przelej do tortownic.
        3. Upiecz w piekarniku mniejszy biszkopt (ok. 35 minut) i większy (ok. 45 minut) w ok. 180 st. C.
        4. Przygotuj masę kajmakową – żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę mikserem na sztywno. Dodaj mascarpone i masę kajmakową. Łyżkę przełóż do szklanki z żelatyną, zamieszaj. Wlej wszystko do śmietany i zmiksuj.
        5. Przekrój biszkopty na 3 części i nasącz je wodą z sokiem malinowym i cytrynowym. Uważaj, by nie były mokre! Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
        6. Ubij kremówkę na masę cytrynową. Dodaj sok z cytryny, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksuj.
        7. Delikatnie nasączaj kolejne blaty biszkoptowe. Smaruj pozostałą masą kajmakową. Wyłóż masę cytrynową na biszkopty – zostaw tylko nieco do przesmarowania góry! Warto będzie przesmarowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
        8. Ubij śmietanę do dekoracji, dodaj cukier puder. Zdejmij obręcz z tortów i nałóż bitą śmietanę. Możesz posypać na koniec wiórkami kokosowymi!
        Czytaj także:
        • Jak zrobić masło klarowane krok po kroku - praktyczny poradnik
        • Jak zrobić aniołki z masy solnej krok po kroku - praktyczny poradnik
        • Jak zrobić popcorn krok po korku? Oto 3 najlepsze, domowe sposoby
        • Jak zrobić lukier krok po kroku – najlepsze przepisy na pyszny lukier
        • Jak zrobić tort urodzinowy? Praktyczny przepis krok po kroku

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.