Jak zrobić tort urodzinowy? Praktyczny przepis krok po kroku
Chcesz zrobić nietypową niespodziankę swojemu dziecku z okazji zbliżających się urodzin? Warto będzie upiec tort, który będzie smakowitym poczęstunkiem zarówno dla pociechy, jak i urodzinowych gości. Proste torty dla dzieci nie wymagają wiele pracy, a ich wygląd jest bardzo efektowny. Jak zrobić tort urodzinowy, który będzie łatwy w przygotowaniu? A może ciekawa jesteś, jak zrobić tort piętrowy? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić tort urodzinowy?
Przepis na tort urodzinowy z brzoskwinią
Łatwy torcik dla dzieci, który powinien smakować każdemu z małych gości, może być tortem z brzoskwiniami! Ten torcik jest dość prosty w przygotowaniu, dlatego warto zainspirować się pomysłem – zwłaszcza, że jego utworzenie nie zabiera dużo czasu. Jak utworzyć mały tort brzoskwiniowy?
Lista składników na biszkopt jasny:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka oleju
Lista składników na biszkopt ciemny:
- Identyczne składniki, jak powyżej – jednak, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej zastąpić należy 1 łyżką kakao
Lista składników na masę:
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
Lista składników na bitą śmietanę:
- 1 opakowanie bitej śmietany (jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania)
- 1 galaretka kiwi lub agrestowa
Lista składników na wierzch tortu:
- 2 galaretki mandarynkowe lub pomarańczowe
- 1 galaretka cytrusowa
- 1 paczka ciasteczek „Delicje”
- 1 opakowanie brzoskwini w puszcze
- płatki migdałowe (do dekoracji)
Sposób przygotowania torcika brzoskwiniowego:
- Upiecz oba biszkopty, najlepiej w tortownicy ok. 24 cm.
- Zagotuj szklankę mleka z cukrem, aby przygotować masę. W innej szklance rozpuść ze sobą żółtko, mąkę oraz budyń. Kiedy zauważysz, że mleko z cukrem zaczną się gotować, to wlej resztę i zamieszaj, aż wytworzy się gęsty budyń. Użyj następnie masło, dodaj przestudzony krem i złącz razem. I tak, mamy już masę!
- W celu przygotowania bitej śmietany, zrób ją wg. opakowania – to pozwoli zaoszczędzić czas. Dodaj rozpuszczoną galaretkę kiwi lub agrestową (nieco tężejącą). Połącz oba składniki.
- Rozpuść pomarańczowe galaretki zgodnie z instrukcją, a cytrusową galaretkę rozpuść w połowie wyznaczonej ilości wody. Wyciągnij brzoskwinie z puszki, by nieco „zeszła” z nich woda.
- Na dole powinien znaleźć się ciemny biszkopt, a na nim budyniowa masa. Zostaw jej jeszcze ok. 1/3, żeby rozprowadzić masę również po bokach tortu.
- Połóż na masę jasny biszkopt, na niego bitą śmietanę z galaretką – z kolei na bitej śmietanie ułóż delicje (wierzchem do dołu). Warto będzie między ciasteczkami dodać pokrojone brzoskwinie, które podkreślą pięknie całość dekoracji na torcie. Zalej je żółtą, a później pomarańczowymi galaretkami. Boki posmaruj pozostałą masą i ozdób całość uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Jak upiec tort urodzinowy w godzinę? Przepis na łatwy torcik
Szukasz pomysłu na łatwy tort urodzinowy? Otóż, jeżeli urodziny obchodzi dziewczynka, warto będzie przygotować biały torcik z truskawkami!
Lista składników na biszkopt:
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 g cukru
Lista składników na masę:
- 700 g truskawek
- 400 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 36 % (kremówka)
- 2 łyżki cukru pudru
Lista składników do nasączenia biszkopta:
- 1 łyżka soku z cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- 0,5 szklanki wody
- Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Następnie, wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy (ok. 24 – 26 cm).
- Przygotuj sobie pasek papieru, którym wyłożysz brzeg tortownicy – musi on być większy od wysokości formy do pieczenia.
- Zmieszaj ze sobą mąkę ziemniaczaną i pszenną, a później oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę – dodając pod koniec cukier. Następnie dodaj do tego żółtka (pojedynczo) i wymieszaj przy użyciu miksera.
- Dodaj do masy mąkę, powoli ją wsypując. Wymieszaj szpatułką i przenieś do foremki. Piecz przez ok. 45 minut.
- Wyciągnij blachę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Następnie, ściągnij z tortownicy obręcz i przewróć biszkopt.
- Zagotuj składniki do nasączenia biszkopta. Ostudź je, a później ubij śmietanę z serkiem mascarpone oraz cukrem.
- Przetnij biszkopt na równe połówki i nasącz go pędzlami. Jeden z nich posmaruj masą śmietankową, a drugi zostaw do udekorowania całości.
- Przygotuj truskawki, usuwając z nich szypułki oraz przekrawając je na pół. Ułóż na pierwszym biszkopcie połowę truskawek i przykryj je drugim biszkoptem. Całość udekoruj zaś bitą śmietaną i resztą truskawek.
Łatwy tort urodzinowy – proste torty na przyjęcie
Jak zrobić tort urodzinowy z czekolady?
Które dziecko nie lubi czekolady, prawda? Z całą pewnością mały tort czekoladowy będzie więc przepysznym poczęstunkiem dla gości. Oto łatwy w przygotowaniu przepis na tort urodzinowy z czekolady, który w środku skrywa słodką konfiturę wiśniową!
Lista składników na ciasto:
- 1 kostka do pieczenia (200 g)
- 150 g cukru
- 170 g mąki
- 60 g kakao
- 4 łyżki mleka
- 6 jajek
- 1 ½ proszku do pieczenia
Lista składników na krem:
- 50 g kostki do pieczenia
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka żelatyny
Lista dodatków:
- 200 g konfitury wiśniowej
- Utrzyj kostkę do pieczenia (200 g) na puch, stopniowo dodając do niej po jednym jajku.
- Dodaj mąkę, jaką zmieszasz z kakao, mlekiem i proszkiem do pieczenia.
- Wysmaruj dno dwóch tortownic (ok. 22 cm), wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj boki kostką do pieczenia. Podziel ciasto na dwie równe części i włóż do tortownic. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez 20 minut.
- Namocz żelatynę w mleku i zostaw do napęcznienia. Podgrzej w rondlu śmietankę wraz z kostką do pieczenia. Wsyp czekoladę do gorącej wody i całość zmiksuj mikserem. Dodaj żelatynę i znowu wymieszaj. Następnie, odstaw do lodówki.
- Połóż krążek ciasta na dole. Posmaruj go konfiturą wiśniową i nakryj pierwszą połową czekoladowego kremu.
- Nakryj krem drugim biszkoptem, wyłóż kolejną warstwę kremu i przełóż pozostałość kremu do np. szprycy. Z jej pomocą łatwo udekorujesz wiech tortu! Tort czekoladowy to doskonały wybór.
Wskazówki na łatwy torcik
Chcesz, by tort na pewno wyszedł pyszny i udany? Warto więc trzymać się poniższych wskazówek, kiedy będziesz tworzyć dowolny z nich:
- Owoce, jakie chcesz zamieścić na torcie, powinny być podobnej wielkości – zwłaszcza te między biszkoptami. To sprawi, że tort będzie stabilny!
- Najlepiej używać owoców sezonowych i miękkich (np. poziomek, brzoskwinek, truskawek, bananów czy jagód).
- Będziesz łączyć bitą śmietanę z serkiem mascarpone? A więc, zapamiętaj – dodawaj puszyste do gęstego!
- Zobacz, czy dobrze ułożyłeś biszkopty, zanim zostaną nakryte kremem. Później bowiem nie będzie już odwrotu, by to poprawić!
- Kiedy wyłożysz krem, staraj się obcierać go delikatnie papierowym ręcznikiem – wówczas torcik będzie lepiej wyglądał!
- Zawsze lepiej jest przygotować tort o jeden dzień wcześniej. Dlaczego w ten sposób? Otóż, następnego dnia wszystkie składniki się wówczas „przegryzą” i smak wypieków będzie… niepowtarzalny!