Jak zrobić wino domowe krok po kroku? Poradnik praktyczny
Domowa produkcja wina zwiększa się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Alkohole, jakie sami możemy wytworzyć w naszych domach, cieszą się coraz to większym powodzeniem. Przede wszystkim dlatego, że produkcja w domu pozwala dokładnie dobierać proporcje i korzystać z… wyłącznie dobrej jakości składników. Swojskie produkty są sprawdzone i zdrowsze, jak te ze sklepowych półek. Jak zrobić wino dowolnego rodzaju? Podpowiadamy, jak krok po kroku wygląda robienie wina domowym sposobem!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić wino?
Wyrób win domowych – co trzeba mieć?
Aby bezbłędnie móc przygotować nastaw wina, należy zaopatrzyć się wcześniej w odpowiednie narzędzia i elementy. Wśród nich, koniecznie musi znaleźć się:
- balon – czyli baniak na wino z wiśni, wino z porzeczek lub jakiekolwiek inne, jakie tylko przyjdzie do głowy. Musi on mieć wybraną objętość – taką, która uwzględniać będzie ilość owoców, jakie chcesz wykorzystać przy procesie tworzenia wina. Nie może być on ani za mały, ani za duży. Oczywiście, warto wziąć też pod uwagę miejsce, jakie posiadasz na przechowywanie balonu.
- rurka fermentacyjna – musi zostać koniecznie dopasowana do gumowego korka, jaki znajduje się w baniaku.
- sprzęt do wyciskania soku – np. sokowirówka. Przyda się do tworzenia miazgi z owoców, np. kiedy robisz nastaw na wino z jeżyn albo wino z winogron.
- drożdże winiarskie z pożywką.
- cukier i inne produkty spożywcze, jakie mogą znaleźć się w składzie wina.
Podczas przygotowywania wina lub przy przechowywanych owocach, z którymi zastanawiasz się, co zrobić, mogą pojawić się muszki owocówki. Sprawdź ten artykuł z domowymi sposobami na muszki owocówki.
Domowa produkcja wina – jak wygląda?
Wyrób win w domu wcale nie jest aż tak trudnym zadaniem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby swojskie wino z jeżyn bądź wino z wiśni wyszło… przepyszne w smaku! Schemat wyrabiania wina jest w większości przypadków taki sam – niezależnie od tego, jakie owoce będą się w nim znajdować. Jak zatem wygląda nastaw wina? Oto lista kroków, jakie należy wykonać:
- Przygotuj matkę drożdżową. Do jej wyprodukowania potrzebne są drożdże i pożywka. Stwórz matkę drożdżową na około 5 dni przed rozpoczęciem produkcji wina.
- Wymieszaj w butli owoce z wodą. Dodaj do nich matkę drożdżową i zamknij całość gazą.
- Wrzuć owoce do miski i rozgnieć je albo potraktuj sokowirówką. W ten sposób, powstanie moszcz np. na wino z winogron.
- Oddziel powstały sok, a moszcz przelej do balonu fermentacyjnego.
- Dosyp odpowiednią ilość cukru i dolej wodę – najlepiej odmierzyć połowę tego, co ma znaleźć się w winie.
- Wlej zawartość do balonu z rurką fermentacyjną.
- Dodaj do całości drugą połowę cukru i wody, najlepiej po upływie ok. 10 dni.
- Poczekaj, aż wino sfermentuje. Smacznego!
Przepisy na wszelkiego rodzaju domowe wina z różnych owoców i nie tylko, znajdziesz na stronie Fajnyogród.pl, klikając w ten link.
Wino – produkcja w domu
Wino z porzeczek – jak zrobić wino bez drożdży?
Zastanawiasz się, czy drożdże są koniecznością w procesie produkcji wina? Oczywiście, nie zawsze… są koniecznie! Możesz bowiem przygotować wino w zupełnie inny, alternatywny nieco sposób. Bez drożdży możesz nastawić chociażby:
a) wino porzeczkowe:
- 4 kg czarnej porzeczki
- 5 l wody
- 2 kg cukru
- 1 kg rodzynek
- Przed rozpoczęciem produkcji koniecznie oczyść owoce z szypułek. Umyj je i rozgnieć przy użyciu tłuczka.
- Odłóż porzeczkę do osobnego naczynia.
- Powstały moszcz z czarnej porzeczki połącz z rodzynkami.
- Następnie dokładnie zasyp całość cukrem.
- Wlej wodę oraz pozostaw wszystko w chłodnym miejscu na ok. 8 dni. Poczekaj, aż wino sfermentuje.
- Przecedź przez sitko powstałe wino i zlej je do butelek.
- Zostaw tak przygotowane wino w spiżarce przynajmniej na 3 miesiące. Wówczas trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu!
b) wino jeżynowe:
- 10 l jeżyn
- 10 l wody
- 100 g rodzynek
- 5,2 kg cukru
- Zdrowe oraz dojrzałe jeżyny wsyp do butli razem z rodzynkami.
- Zalej całość ciepłą, ale nieprzegotowaną wodą. Rozmieszaj w niej cukier.
- Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Poczekaj do momentu fermentacji.
- Przelej wino przez sito, wyrzuć owoce i wlej ponownie płyn do butli.
- Dolej do całości wodę z cukrem, w proporcjach 2 l wody / 1 kg cukru.
- Odstaw do fermentacji na ok. 6 tygodni
- Rozlej wino do butelek i… delektuj się jego jeżynowym smakiem!
Z odpowiednio zachowanych proporcji i składników, powinieneś uzyskać ok. 28 butelek po 0,7 l wina. A więc, powstanie solidny zapas na… przynajmniej jeden sezon!
Domowa produkcja wina – o czym pamiętać?
Wino w zależności od tego, jakie owoce zdecydujesz się użyć, będzie się od siebie nieco różnić. Zarówno w procesie przygotowania, jak i w… smaku czy zapachu. Pamiętać musisz jednak zawsze o najważniejszych zasadach, które pozwolą uzyskać doskonałej jakości, swojskie wino domowe. A więc:
- Gruszki wybieraj zawsze te najbardziej kwaśne, a następnie je rozdrabniaj (np. za pomocą tłuczka bądź sokowirówki).
- Jabłka koniecznie krój na kawałki i usuwaj z nich gniazda nasienne. Powinieneś je także odpowiednio wcześniej obrać ze skórek.
- Zawsze miażdż zarówno maliny, jak i wiśnie.
- Nigdy nie wrzucaj do wina robaczywych bądź spleśniałych owoców. Tylko w ten sposób wino będzie smaczne oraz aromatyczne. Jeżeli zaniedbasz ten punkt, podczas fermentacji zamiast wybornego alkoholu może wyjść… ocet!