Kawa z cytryną krok po kroku - przepis, właściwości, zastosowanie
Kawę można pić na wiele sposobów. Przyzwyczailiśmy się do kawy czarnej lub z mlekiem, tymczasem coraz modniejsza staje się kawa z cytryną. Zalety tej kawy, zwanej też espresso romano na pewno zachęcają, żeby choć raz jej spróbować. Poniżej przeczytacie jak ją zrobić i kiedy warto ją pić. Wiele faktów i mitów związanych z kawą z cytryną znajdziecie również tutaj.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przepis na kawę z cytryną
Proporcje klasycznej cafe romano
Chociaż w Rzymie nikt o niej nie słyszał, to na świecie jest znana pod „rzymską” nazwą. Przepis na cafe romano jest niezwykle prosty. Warto mieć do jej przygotowania ekspres, przynajmniej przelewowy. Dzięki temu będziecie mogli przygotować prawdziwe włoskie espresso. Do filiżanki dodajemy plasterek cytryny. Alternatywnie można dodać sparzoną skórkę od cytryny.
Oto przepis krok po kroku:
- Zaparz odpowiednią ilość kawy espresso (ta kawa zawsze powinna być świeża, robiona z mielonego ziarna).
- Podaj w filiżance lub filiżankach,jeżeli serwujesz dla większej ilości gości.
- Do filiżanki wrzuć plasterek cytryny i wciśnij kilka kropli soku.
- Możesz podawać z cukrem lub bez. Sok z cytryny nieco łagodzi gorzki smak kawy.
Właściwości espresso romano, to przede wszystkim niezwykłe walory smakowe. Kawa z mlekiem bywa ciężka w smaku. Doskonale nadaje się do picia w zimny dzień, kiedy czekamy na pociąg na dworcu albo podczas jesiennej randki. Natomiast cytryna nadaje kawie orzeźwiającego charakteru, przełamuje gorzki smak kwasem. Taka kawa szybko postawi nas na nogi w upalne popołudnie albo letni poranek.
Jak się okazuje kawa z cytryną jest nie tylko smaczna i orzeźwiająca. Zmieniając nieco proporcje napoju można z niej zrobić zdrowotną bombę. Przyda się podczas leczenia kaca lub wspomagająco w czasie diety odchudzającej.
Zdrowotna kawa z cytryną
O tym dlaczego kawa z cytryną działa na kaca i na odchudzanie napiszemy w dalszej części artykułu. Najpierw powiemy o różnicy proporcji między klasyczną espresso romano, a kawą robioną dla zdrowia. W zależności od tego jak dobierzemy proporcje działanie czarnego napoju nieco się zmienia. Do kawy, która ma ci pomóc stanąć na nogi dobrze jest dodać więcej cytryny. Optymalnie na 200 ml mocnej kawy wciskamy 20 ml cytryny. W zależności od przepisu dodajemy cukier lub łyżkę miodu. Jeżeli chcemy wzmocnić przyswajanie elektrolitów, to warto wsypać do napoju szczyptę soli.
Jeżeli nie masz pod ręką żadnej miarki lub mierzenie czegokolwiek podczas porannego kaca przekracza twoje możliwości, to możesz pilnować proporcji wlewając łyżkę soku z cytryny na 1/3 szklanki lub pełną filiżankę kawy.
Jak widać są pewne istotne różnice między cafe romano, a kawą przeznaczoną do leczenia kaca. Również osoby zainteresowane odchudzającymi właściwościami kawy powinny dodawać do niej więcej cytryny. Łyżka miodu sprawi, że będzie ona łatwiejsza do przełknięcia i doda nam nieco energii.
Właściwości espresso romano
Kawa na kaca
Skąd w ogóle pomysł, że cafe romano może być pomocna na kaca? Wynika to z połączenia dobroczynnego działania kawy i cytryny. Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa pomaga po alkoholowej imprezie. Pozwala odzyskać równowagę, dodaje energii, przyspiesza metabolizm. To jednak nie tylko tym właściwościom kawy zawdzięczamy poprawę samopoczucia.
U wielu osób kawa pomaga zlikwidować ból głowy. Niestety każdy organizm jest inny, żeby mieć pewność musisz to przetestować na sobie. U jednych kawa zmniejsza uciążliwe bóle głowy, zwłaszcza związane ze spadkiem ciśnienia. U innych właśnie je nasila.
Dzięki temu, że poprawia krążenie, kawa może zapobiegać uczuciu marznięcia w rękach i stopach.
Tu warto powiedzieć jaką rolę odgrywa cytryna, bo przecież mówimy o połączeniu tych dwóch składników. Przede wszystkim cytryna szybko oczyszcza organizm ze złogów, neutralizuje kwasy żołądkowe, dostarcza nam witaminy C. Dzięki temu może zmniejszać zgagę, mdłości i przyspieszać oczyszczanie wątroby z alkoholu.
Kawa na odchudzanie
No dobrze, może pomaga na kaca, ale dlaczego kawa z cytryną ma pomagać w odchudzaniu? Istnieje kilka właściwości obu składników, które warto brać pod uwagę. Wiadomo, że zarówno kawa jak i sok z cytryny przyspieszają metabolizm. Pomagają też oczyścić jelita. Cytryna wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, ma poza tym właściwości antyrakowe.
Odpowiednio przygotowana kawa, zwłaszcza espresso i wszelkie pochodne kawy mielonej, zwiększa wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych. Pomaga też spalać kalorie. Czarną kawę lub z dodatkiem mleka roślinnego poleca się podczas niektórych diet odchudzających. Tak samo jak dodawanie soku z cytryny przed posiłkiem jest elementem wielu diet.
Pytanie tylko czy połączenie tych dwóch składników wzmacnia ich działanie. Czy wystarczy poeksperymentować z proporcjami kawy i cytryny? Najlepiej po prostu je przetestować. Na pewno kawa z cytryną nie zaszkodzi na odchudzanie. Dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym i sycącym pomoże nam przynajmniej unikać przekąsek między posiłkami. To chyba też ważne w czasie diety, prawda?
Inne zastosowania cafe romano
Jeśli masz wątpliwości czy kawa z cytryną pomoże ci na odchudzanie, to warto poznać jej inne właściwości. Wychodzi na to, że tak czy inaczej warto ją od czasu do czasu wypić.
Wśród dobroczynnych właściwości kawy i cytryny wymienia się przede wszystkim zmniejszanie ryzyka nowotworów. Pita w odpowiednich proporcjach, prawdziwa kawa działa dobroczynnie niemal na wszystkie organy wewnętrzne. Może zmniejszyć ryzyko raka wątroby, piersi, jelita grubego, prostaty i śluzówki macicy. Jeżeli nie przesadzimy ze słodzeniem i zagryzaniem jej ciastkami, to będzie też wspomagać ochronę przed cukrzycą typu 2.
Nie ma jasności co do wpływu kawy na serce. Z pewnością powinni z niej zrezygnować ludzie mający nadciśnienie. Jednak dla osób z niskim ciśnieniem i słabym pulsem jest zbawienna.
Dodatkowo działa pozytywnie na skórę. Zwłaszcza u osób, które mają problemy z suchą, niedokrwioną cerą.
Cytryna również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zwłaszcza piersi, trzustki, przełyku i żołądka. Wynika to z jej właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających trawienie. Oprócz tego dostarczając witaminy C naszemu organizmowi wspomagamy wytwarzanie kolagenu i zwiększamy odporność.
Kawa z cytryną może więc mieć wiele zastosowań. Z całą pewnością warto jej spróbować przynajmniej dla niezwykłego smaku.