Kiedy pić siemię lniane - rano czy wieczorem? Wyjaśniamy
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, stanowią jeden z najstarszych i najbardziej popularny środek stosowany w medycynie naturalnej. Ze względu na zawartość substancji śluzowych siemię ma bardzo szerokie zastosowanie wewnętrzne lub zewnętrzne, szczególnie przy problemach z układem trawiennym. Na temat, kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem, narosło wiele mitów. Nie każdy wie czy siemię należy pić na czczo czy po posiłku. Doradzamy, na jakie dolegliwości, ile razy dziennie i jak długo pije się siemię lniane. Wyjaśniamy, czy można pić na noc.
Jeśli szukasz więcej przydatnych informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Siemię lniane do picia - właściwości i efekty działania
Co to jest siemię lniane i jakie ma właściwości prozdrowotne
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Ma ono bardzo dużo substancji śluzowych oraz białko o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. Zawiera wiele cennych mikroelementów, na przykład cholinę. Siemię zawiera również bardzo dużo lignanów, czyli fitoestrogenów o właściwościach przeciwutleniających. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera również liczne składniki mineralne i witaminy, jak witaminy z grupy B, witaminę C, E i K.
Powszechnie znane jest stosowanie siemienia do picia na dolegliwości układu pokarmowego. Siemię działa łagodząco na układ pokarmowy. Pomaga zarówno przy biegunkach, jak i przy zaparciach. Poprawia perystaltykę jelit. Szczególnie pomocne jest stosowanie siemienia przy owrzodzeniach, nieżytach i nadkwasocie. Spożywamy je także w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz odchudzania, a także przy profilaktyce nowotworowej.
Przyjmowanie siemienia lnianego jest szczególnie korzystne przy takich dolegliwościach, jak:
- refluks,
- owrzodzenie żołądka,
- zaparcia,
- biegunki,
- wzdęcia,
- kaszel,
- ból gardła,
- cukrzyca,
- osteoporoza,
- nadciśnienie tętnicze.
W jaki sposób przyjmujemy siemię lniane
Siemię lniane dostępne jest na rynku w postaci całych ziaren, siemienia mielonego lub oleju lnianego. Dostępne jest typowe siemię brązowe oraz nieco droższe siemię złociste. Siemię złociste uważane jest za wartościowsze i bardziej bogate w cenne składniki, dlatego też jego cena jest wyższa. Jednak zdania co do właściwości obu rodzajów siemienia są podzielone.
Siemię lniane możemy jeść na surowo. Można je dodawać do sałatek, do musli lub do wypieku domowego chleba. Niektórzy lubią zagryzać siemię lniane jako przekąskę. Nie ma ono zdecydowanego smaku i uważane jest za bezsmakowe. Jeśli lubimy siemię lniane jako posypkę do kanapek lub sałatek, możemy je także podprażyć na patelni, chociaż w ten sposób stracimy część jego właściwości.
Olej lniany słynie ze swoich wartości prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że nie nadaje się on do smażenia, gdyż po podgrzaniu traci swoje właściwości. Warto go dodawać do zup, ale już na talerzu. Doskonale nadaje się do sałatek. Olej lniany spożywa się także w postaci serka lnianego w celach prozdrowotnych. Aby zrobić serek lniany, miksujemy serek biały lub twarożek z olejem przez 5 minut.
Zmielone siemię lniane ma szerokie zastosowanie w kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej, gdyż może z powodzeniem zastąpić jajka w wypiekach. Zmielone siemię mieszamy z wodą, dzięki czemu możemy je użyć, zamiast jajek, do ciasta, do kotletów wegańskich lub pasztetów roślinnych. Warto pamiętać, że mielone siemie traci swoje wartości podczas przechowywania i ulega utlenieniu. Dlatego też najlepiej jest zmielić siemię samodzielnie, bezpośrednio przed użyciem w kuchni. Prócz tego zmielone siemię możemy dodawać do koktajli owocowo warzywnych i napojów, dzięki czemu wzbogacimy je w dodatkowe wartości odżywcze.
W celach prozdrowotnych robimy rodzaj kisielu z siemienia lub siemię do picia. Możemy do tego celu użyć całych ziaren lub siemienia mielonego. Warto pamiętać, że spożywając większe ilości siemienia lub pijąc siemię, należy dostarczyć organizmowi więcej napojów. Siemię lniane ma właściwości pochłaniania wody, dlatego też może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Z siemienia powinny także zrezygnować osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową oraz poważne choroby układu pokarmowego. Sprawdź także ten artykuł z poradami: Jak parzyć siemię lniane? Przygotowanie siemienia krok po kroku.
Przepis na siemię lniane do picia
Przygotowanie siemienia lnianego do picia jest bardzo łatwe i proste. Wystarczy wsypać do szklanki 2 - 3 łyżki ziaren lnu i zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Wodę z siemieniem odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Można również odstawić siemię na całą noc. Innym sposobem jest gotowanie siemienia na małym ogniu przez 10 - 15 minut. W tym przypadku należy kisiel cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Kisiel z siemienia możemy pić po odcedzeniu ziaren lub z ziarnami. Kisiel z siemienia lnianego jest właściwie bez smaku i niektóre osoby mają problem z jego wypiciem. Aby poprawić jego smak, można dodać miód lub sok owocowy.
Jeszcze łatwiej zrobimy siemię do picia z mielonych ziaren. Wystarczy zalać je ciepłą przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach napój staje się kleisty. Oczywiście w celach prozdrowotnych należy zmielić ziarna samodzielnie, tuż przed przygotowaniem napoju.
Kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem, na czczo czy po posiłku
Kiedy, jak długo i ile razy dziennie warto pić siemię lniane
Zastanawiamy się kiedy i jak długo pić siemię lniane. Według badań naukowych, warto spożywać dziennie 1 łyżkę ziaren siemienia lnianego w celu poprawy zdrowia. Nie zaleca się przekraczania 5 łyżek dziennie.
Podczas spożywanie siemienia lnianego należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Poza tym spożywanie siemienia lnianego jest bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Dlatego też nie ma wskazać kiedy, jak długo i ile razy dziennie należy pić kisiel z siemienia. Zależy to od naszych upodobań.
Czy można pić na noc?
Generalnie nie ma znaczenia kiedy pijemy kisiel z siemienia lnianego dla zdrowia. Jednak pory dnia mają znaczenie dla różnych dolegliwości. Dlatego też przy odchudzaniu lub niektórych dolegliwościach układu pokarmowego, warto wiedzieć kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem.
Picie kisielu z siemienia lnianego rano, na czczo jest szczególnie zalecane w przypadku problemów z układem pokarmowym, jak refluks, nadkwasota, wrzody żołądka, zgaga czy bóle żołądka. Wypicie szklanki siemienia rano, na czczo sprzyja odchudzaniu. Siemię ma bardzo dużo błonnika, pęcznieje w żołądku i zapewnia poczucie sytości.
Czy można pić na noc? Otóż tak. Picie siemienia lnianego wieczorem daje poczucie sytości i sprawi, że nie chce nam się jeść wieczorem. Unikamy w ten sposób zjadania obfitej kolacji i podjadania przed snem. Wypicie siemienia lnianego przed snem sprzyja zasypianiu, gdyż siemię zawiera tryptofan, aminokwas wspierający produkcję melatoniny zapewniającej dobry sen. Picie siemienia lnianego wieczorem jest korzystne przy zaparciach i biegunkach. Pijąc siemię lniane, należy pamiętać o dodatkowych napojach, które zapobiegają odwodnieniu organizmu.
W przypadku braku poprawy lub pogorszenia się stanu zdrowia, koniecznie wybierz się jak najszybciej do lekarza! Powyższe porady są tradycyjnymi, domowymi metodami leczenia, a nie popartą badaniami naukowymi wiedzą medyczną. Stosowanie ich nie może być zatem alternatywą dla skorzystania ze standardowych usług medycznych i konsultacji lekarskich!