Pomysł na obiad z kurczakiem - 5 pomysłów na dania z drobiu
Mięso z kurczaka jest tanie i łatwe w obróbce. Szybko się gotuje, smaży i piecze. Dzięki temu zdobyło ogromną popularność jako sposób na szybki i pyszny posiłek, szczególnie jako drugie danie na obiad. Kurczak jest chudy i nietuczący, dlatego pozwala na lekki posiłek dietetyczny. Mięso z kurczaka, szczególnie filet z piersi, jest tak uniwersalne, że umożliwia wykonanie naprawdę ogromnej ilości przepisów. Doradzamy co zrobić z kurczaka na pyszny, lekki i szybki obiad. Podajemy 5 pomysłów na ciekawe i łatwe do zrobienia dania.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł z przepisami kulinarnymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Mięso z kurczaka w sztuce kulinarnej
Dlaczego potrawy z kurczakiem są tak popularne
Mięso z kurczaka stało się jednym z najbardziej popularnych dań na świecie. Swoja popularność zawdzięcza miękkości i łatwości obróbki, dzięki czemu możemy zrobić obiad lub dowolne danie mięsne na prawdę szybko. Mięso drobiowe jest uniwersalne i nadaje się do bardzo wielu potraw, szczególnie na pyszny i prosty obiad.
Kurczak jest hodowlaną i szybko rosnącą odmianą kury domowej. Kura została udomowiona w Indiach lub w Chinach około 4 - 3 tysięcy lat p.n.e. Obecnie gatunek ten nie występuje w przyrodzie w stanie dzikim. Przez wieki kury hodowane były ze względu na jaja, mięso lub jako ptaki ozdobne. Jeszcze w XX wieku kury hodowane były w gospodarstwach rolnych, głównie na jajka. Ich mięso było twarde i wymagało długiego gotowania, dlatego też gotowano zwykle rosół z kury, zaś mięso wykorzystywano do potraw z mięsem mielonym. W XX wieku rozwinęła się przemysłowa hodowla kurczaka na mięso. Produkcja ta pozwala uzyskać tanie mięso, dzięki czemu kurczak stał się niemal podstawą diety w wielu krajach.
Czy potrawy z kurczaka są zdrowe
Kurczaki, szczególnie te hodowane na skalę przemysłową, spotykają się z wielu kontrowersjami. Jeszcze w XX wieku każde gospodarstwo wiejskie hodowało pewną ilość kur i kurczaków, które wolno chodziły żywiąc się zarówno karmą dostarczaną przez człowieka, jak i zebranymi owadami i roślinami.
Obecnie przemysłowo hodowane kurczaki karmione są karmami gotowymi, czyli ich dieta nie jest w pełni naturalna. Kontrowersje narosły wokół problemu podawania kurczakom antybiotyków, karm z hormonami i karm zawierających GMO. Obecnie prawo zabrania producentom dodawania do karm sztucznych stymulatorów wzrostu. Mimo tego cały czas toczy się dyskusja na temat spożywania mięsa kurczaków. Mięso to zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne. Jest niskokaloryczne i odpowiednie dla osób odchudzających się. Lekkostrawne mięso kurczaków o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka jest odpowiednie dla osób chorych i dla dzieci. Najważniejszym zatem sposobem rozwiązania problemu jest zaopatrywanie się w mięso ze sprawdzonych źródeł.
Jakie dania można zrobić z mięsa z kurczaka - pomysł na obiad z kurczakiem
Mięso z kurczaka jest miękkie, smaczne i nie wymaga długiego przygotowania. Nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia lub pieczenia. Właśnie szybkość i łatwość obróbki pozwala na szybki i prosty obiad. Potrawy z kurczaka podajemy zwykle na drugie danie, zaś ilość pomysłów na smaczne dania jest ogromna.
Co można przygotować z kurczaka na drugie danie:
- kotlety - smażone kotlety z piersi z kurczaka, kotlety pożarskie z siekanego mięsa,
- pulpety z mięsa mielonego,
- mięso z kurczaka zapiekane w cieście,
- potrawy z kurczaka duszonego lub pieczonego,
- dania gulaszowe z kurczaka,
- pieczone kurczaki,
- dania jednogarnkowe, potrawki z mięsem,
- zapiekanki z mięsem z kurczaka,
- mięso z kurczaka jako dodatek do sosu do spaghetti,
- kaszotto, risotto, makaron z kawałkami kurczaka i warzywami,
- potrawy typu gyros z kurczaka,
- sałatki z kurczakiem.
Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się filety z kurczaka, które pozwalają na szybkie przyrządzenie dania na obiad. Z filetów robimy przede wszystkim smażone kotlety panierowane. Filet jest bardzo łatwy i szybki do obróbki cieplnej. Nie wymaga oddzielania od kości. Wystarczy go tylko pokroić. Z fileta w formie ugotowanej, upieczonej lub usmażonej robimy dania typu gyros, potrawy typu curry, sałatki, nadzienie do tarty, sosy do spaghetti i wiele innych.
Jest to mięso bardzo uniwersalne. Wystarczy pokroić mięso z kurczaka, najlepiej z filetu, podsmażyć na patelni, dodać warzywa i przyprawy, następnie całość poddusić. Uzyskujemy dzięki temu prosty i szybki sos do makaronu, ryżu lub kaszy na drugie danie.
Dania z kurczaka w kuchni polskiej i światowej
W tradycyjnej kuchni polskiej kurczak nie odgrywał ważnej roli. Kury na wsi hodowało się głównie dla pozyskania jajek. Mięso kur wolno chodzących było twarde i należało je gotować około 3 godzin. Dlatego od święta gotowano rosół z kury, który jadano na obiad niedzielny, zaś w kolejne dni stosowano bulion jako bazę do innych zup. Mięso z rosołu nie jest smaczne, dlatego też wykorzystywano je w postaci zmielonej do potrawek, kotletów, farszy itp.
W XX wieku, kiedy jeszcze przemysł hodowlany nie był tak upowszechniony, rarytasem były pieczone lub duszone udka z kurczaka lub kawałki całego kurczaka. Szczególnie lubianym daniem był cały kurczak duszony w sosie z różnymi dodatkami, na przykład z jabłkami.
Obecnie wraz z upowszechnieniem się taniego mięsa z kurczaka, możemy wykorzystywać go do bardzo różnych dań, także kuchni światowej. Lekki i łatwy w obróbce kurczak pozwala na szybkie wykonanie egzotycznych dań, gdzie mięso z kurczaka może zastąpić niedostępne u nas składniki. Na pomysł na obiad z kurczakiem szczególnie świetnie sprawdzą się dania kuchni Dalekiego Wschodu, kuchni indyjskiej, czy meksykańskiej. Z kuchni indyjskiej możemy zaczerpnąć przepis na kurczaka tandoori lub dania curry. Z kuchni amerykańskiej możemy wykorzystać przepis na pieczonego kurczaka w stylu KFC. Jego chrupiąca panierka jest tajemnicą, lecz można ją naśladować przez pokruszenie płatków kukurydzianych. Kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się do dań kuchni chińskiej, wietnamskiej czy tajskiej.
Dania egzotyczne, należące do kuchni światowej, szczególnie dobrze sprawdzą się na imprezę, na kolację we dwoje, czyli wszędzie tam, gdzie chcemy zrobić dobre wrażenie i zachwycić gości podając coś niezwykłego. Mięso z kurczaka pozwoli na wykonanie takich dań naprawdę szybko i bez trudu.
Mięso z kurczaka sprawdzi się w takich daniach kuchni światowej, jak:
- hiszpańska paella, czyli danie jednogarnkowe z ryżem,
- enchilada, czyli tortilla zapiekana z sosem i kurczakiem znana z kuchni meksykańskiej,
- kurczak gong bao, danie kuchni chińskiej,
- calzone, danie kuchni włoskiej będące rodzajem pizzy zwiniętej w pieróg,
- shoarma, danie kuchni bliskowschodniej z mięsa pokrojonego na paski,
- dania meksykańskie typu tortilla, fajita lub quesadilla.
Pomysł na obiad z kurczakiem - ciekawy, szybki i prosty przepis na potrawy obiadowe z kurczaka
Hiszpańska paella - świetny pomysł na obiad z kurczakiem
Paella jest rodzajem dania jednogarnkowego typu risotto. Jest to lekkie, nietuczące danie rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Kurczak pozwala na wykonanie go naprawdę szybko. Podany przepis wymaga tylko 20 minut na przygotowanie.
Składniki dla 4 osób:
- Ryż do risotto 300 g,
- Bulion warzywny 1000 ml
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt,
- Papryka czerwona 230 g 1 szt,
- Cebula 100 g 1 szt,
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka,
- Wino białe wytrawne 100 ml,
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka,
- Kukurydza konserwowa 170 g 1 mini puszka,
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, szafran.
Podsmaż cebulę na oliwie w dużym garnku. Dodaj pokrojonego kurczaka i krótko obsmaż. Dodawaj kolejno paprykę, kukurydzą, pomidory i krótko obsmażaj. Następnie dodaj wino, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość gotuj do miękkości około 20 minut dolewając bulion.
Shoarma z kurczaka - ciekawy pomysł na szybkie danie
Shoarma, czy szoarma, to danie kuchni bliskowschodniej, które polega na upieczeniu mięsa w marynacie. Pyszny kurczak idealnie nadaje się do tego dania. Szoarmę jadamy zawiniętą w pitę lub tortillę, lub jako mięso do obiadu.
Składniki dla 4 osób:
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g,
- Oliwa z oliwek 30 ml,
- Czosnek 15 g,
- Przyprawy: sól, kminek mielony, curry, gałka muszkatołowa, kmin rzymski.
Z podanych przypraw i oliwy zrób marynatę, w której należy umieścić mięso z kurczaka. Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie piecz mięso przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Upieczone mięso pokrój na paski i podawaj do obiadu lub zawinięte w pitę. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.
Kurczak gong bao - ciekawy przepis rodem z Chin
Pyszny kurczak gong bao pochodzi z kuchni azjatyckiej i jest daniem naprawdę szybkim do zrobienia. Na przygotowanie go wystarczy tylko 20 minut.
Składniki dla 4 osób:
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 średnie sztuki,
- Imbir korzeń 10 g 3 cm kawałek,
- Czosnek 18 g 3 ząbki,
- Cebula dymka 50 g 5 białych części,
- Papryczka chili czerwona świeża 10 g 1 sztuka,
- Orzechy arachidowe (ziemne) 75 g 3 garści,
- Sos sojowy 24 ml 2 łyżki,
- Cukier trzcinowy 3 g 1 łyżeczka,
- Przyprawy: sól, olej sezamowy, pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy.
Zrób marynatę z soli, sosu sojowego, sherry, skrobi kukurydzianej oraz wody. Kurczaka pokrój na kawałki i wymieszaj z marynatą. Osobno zrób sos z cukru, 0,75 łyżeczki skrobi kukurydzianej, sosu sojowego, czarnego octu ryżowego, oleju sezamowego i wody.
Podsmaż posiekane chilli na patelni na oleju arachidowym. Dodaj piersi z kurczaka z marynatą i smaż na dużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz cebulkę dymkę. Smaż dotąd aż mięsa stanie się złote. Na koniec wlej sos.
Ryż po tajsku z kurczakiem - szybkie danie na obiad
Lekkie i pożywne potrawy tajskie cieszą się dużym powodzeniem i są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Przygotowanie tego dania zajmie ci 30 minut.
Składniki dla 4 osób:
- Ryż basmati 200 g,
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g,
- Cebula 200 g,
- Papryka czerwona 280 g,
- Pieczarki 200 g,
- Jajko 4 szt.,
- Olej rzepakowy 20 ml,
- Przyprawy: sos sojowy, papryczka chilli świeża, szczypiorek, czosnek, sos z tamaryndowca.
Na patelni podsmaż cebulkę. Następnie dodaj pozostałe posiekane warzywa i pieczarki i smaż. Do podsmażonych warzyw wbij jajko i zetnij. Dodaj ugotowany ryż, wlej sos sojowy i krótko podsmaż mieszając.
Makaron z kurczakiem - szybkie danie dla zapracowanych
Najprostszym daniem z mięsem z kurczaka jest sos do makaronu, ryżu lub kaszy. Danie to jest łatwe do zrobienia i szybko się gotuje.
Składniki dla 4 osób:
- Makaron z semoliny 250 g pół paczki,
- Suszone pomidory w oleju 120 g 6 szt,
- Papryka czerwona 240 g 1 szt,
- Słonecznik nasiona łuskane 40 g 4 łyżki,
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt,
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki,
- Szpinak 75 g 3 garści,
- Czosnek 15 g 3 ząbki,
- Ser parmezan 40 g 4 łyżki,
- Cebula 100 g 1 szt,
- Przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie.
Podsmaż cebulę na patelni. Dodaj do niej pokrojonego kurczaka i podsmaż 5 minut. Następnie dodaj warzywa i podsmaż aż będą miękkie. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i chili. Wymieszaj z osobno ugotowanym ryżem.