Pomysły na zupę - 5 przepisów na szybką zupę na obiad
W kuchni polskiej zupa stanowi klasyczne pierwsze danie na obiad. Zupa dostarcza organizmowi cenną porcję warzyw i płynów. Zapewnia też szczególnie ważne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zupa jest daniem nie tylko zdrowym, lecz także łatwym do przygotowania, szybkim i prostym. Nowoczesna, ciekawa, smaczna zupa powstaje przez skomponowanie warzyw i przypraw na bazie wywaru na maśle lub olejach roślinnych. Takie zupy są dietetyczne, zdrowe i nietuczące. Przedstawiamy 5 ciekawych przepisów na tradycyjne i nowoczesne zupy. Doradzamy, jak przygotować dobrą zupę, aby była nie tylko smaczna, lecz także zdrowa.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł z przepisami kulinarnymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak ugotować pyszną, domową zupę
Pomysły na zupę w sztuce kulinarnej
Tradycja jadania zup, czyli wodnych wywarów z warzyw z dodatkiem tłuszczu, sięga czasów, kiedy ludzie nabyli możliwość gotowania. Gotowano prawdopodobne przez wrzucanie do dołka wypełnionego skórą gorących kamieni. Przypuszcza się, że pierwsze pomysły na zupę zawdzięczamy neandertalczykom.
Jadanie zup upowszechniło się w Europie szczególnie w czasach renesansu. Zupa zawdzięcza swoją popularność temu, że przepis na dobrą zupę jest prosty i łatwy do wykonania, a przede wszystkim tani. Niegdyś prości ludzie dostarczali sobie witamin i składników odżywczych gotując dobrą zupę na tłuszczu, jak smalec czy słonina, gdyż mięso jadano w niedzielę i to tylko w dobrych czasach.
Przepis na smaczną zupę na obiad w kuchniach świata
Zupy, czy też pokrewne im dania jednogarnkowe, upowszechniły się szczególnie w kuchniach regionów chłodnych, gdzie ludzie potrzebowali ciepłych posiłków, aby się rozgrzać. Potrzebowali też dużo energii, którą dają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i tłuszcz. Jadanie zup upowszechniło się najbardziej w kuchniach azjatyckich, gdzie jada się gęste zupy z dużą ilością ryżu lub makaronu, mięsem i warzywami oraz małą ilością wywaru. Przykładem jest japońska zupa ramen, czyli rodzaj rosołu z pszennym makaronem i mięsem, rybą, pędami bambusa, jajkiem i grzybami shitake. Zupy królują także w kuchniach Azji południowo-wschodniej. W Wietnamie podaje się zupę pho, która jest rodzajem bulionu z makaronem ryżowym i mięsem.
Pożywne zupy jadane na obiad królują także w kuchniach Europy środkowej, w Polsce, na Białorusi, Litwie, czy w Ukrainie. Jada się tu pożywne, gęste i zawiesiste zupy z ziemniakami, kapustą kiszoną i warzywami. Kuchnia białoruska słynie z żurów, kapuśniaków, barszczy czy też chłodników. Na Litwie natomiast popularnym daniem są kapuśniaki i chłodnik litewski. Zaś flagowymi zupami w Ukrainie jest barszcz ukraiński, soljanka i kapuśniak. W Czechach na obiad podaje się takie zupy jak grzybowa, kartoflanka, cebulowa, czy też flaki. Ciekawa zupa podawana jest w Austrii, gdzie wymyślono przepis na rosół z naleśnikami pokrojonymi w paseczki.
Zupa, jako danie rozgrzewające, jest mniej popularna w krajach południowych. W kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej i arabskiej zupy odgrywają mniejszą rolę. Jada się tu zupy z warzyw i soczewicy. Słynne są hiszpańskie zupy gazpacho bez gotowania, które są raczej przecierem ze świeżych warzyw jadanych na zimno.
Czy jedzenie zup jest zdrowe
Obecnie zupy jada się na całym świecie, jako proste i szybkie danie. Czy warto ugotować zupę na obiad? Przepis na zupę obejmuje wywar na mięsie lub na tłuszczu, z dodatkiem warzyw i węglowodanów.
Jadanie zup zapewnia organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K. O ile część witamin rozpuszczalnych w wodzie ulega utracie w procesie gotowania, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie tracą swoich wartości. Zupa umożliwia lepsze wchłanianie się witamin, gdyż gotowanie z dodatkiem tłuszczu rozbija ścianę komórkową warzyw i dodaje lipidy dla witamin.
Zupa dostarcza też organizmowi sporą ilość płynów. Dodatek węglowodanów zapewniają takie dodatki do zup, jak makaron, ryż, kasze czy ziemniaki. Zaś zabielanie zup śmietaną czy jogurtem dostarcza organizmowi wapnia.
Warto jednak pamiętać, że zdrowa i pożywna zupa musi zawierać odpowiednie składniki, przede wszystkim dużo świeżych warzyw. Znacznie zdrowsza jest zupa domowa, ugotowana na bazie świeżych warzyw, niż zupa z puszki lub z torebki. Często ułatwiamy sobie prace kuchenne korzystając z różnego rodzaju kostek rosołowych. Warto dokładnie czytać etykiety, gdyż tego rodzaju bazy do zup często zawierają sztuczne dodatki, konserwanty i glutaminian sodu. Tłuszcz w dobrej, domowej zupie uzyskamy przez dodatek masła lub olejów roślinnych. Pyszna zupa nie musi zawierać glutaminianu sodu, wystarczą odpowiednie przyprawy i dobór warzyw, które nam smakują.
Podstawą zupy jest dodatek tłuszczu, tak aby wykorzystać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Nowoczesne, dietetyczne zupy robimy na maśle lub tłuszczach roślinnych. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie oleje roślinne nadają się do obróbki termicznej. Oleje o niskim punkcie dymienia i niskiej stabilności oksydacyjnej, na przykład olej lniany, należy wlewać do ugotowanej zupy już na talerzu.
Przepis na zupę w kuchni polskiej
Kuchnia polska wpisuje się w tradycję kulinarną Europy Środkowej, gdzie jadało się niegdyś pożywne, sycące i energetyczne zupy na bazie tłuszczu, kiszonek i ziemniaków. Warzywa odgrywają dużą rolę w kuchni polskiej, dlatego też powstała ogromna ilość przepisów na zupy. W Polsce zupy podaje się tradycyjnie na obiad jako pierwsze danie.
W tradycji bardzo ważną rolę odgrywała typowa polska, niedzielna zupa, którą najczęściej był rosół, zupa grzybowa lub zupa rybna. Obecnie tradycja niedzielnych obiadów nieco odchodzi w niepamięć, zaś typowa niedzielna zupa jak rosół czy grzybowa, staje się zupą świąteczną. Do typowych świątecznych zup należy także postny barszcz z uszkami na wigilię Bożego Narodzenia i żurek z jajkiem na Wielkanoc.
Klasyczna, domowa, polska zupa składa się z mięsnego wywaru, najczęściej z wołowiny lub na kościach, z dodatkiem różnych warzyw. Tradycyjnie na niedzielny obiad podawano rosół z makaronem. Gotowano wówczas więcej wywaru na mięsie, który przez cały tydzień wykorzystywano jako bazę do różnego rodzaju zup, jak na przykład zupa pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, krupnik, grochówka czy też kapuśniak.
Tradycyjna i nowoczesna zupa - jak zmieniały się przepisy na dobrą zupę na obiad
Jeszcze w XX wieku, kiedy to większość ludzi ciężko pracowała fizycznie, jadało się ciężkie, zawiesiste i pożywne zupy na bazie mięsnego wywaru. W zależności od zamożności robiło się wywar na mięsie wołowym lub kurczaku lub na kościach.
Ugotowanie tradycyjnego bulionu jako bazy do domowych zup jest zadaniem pracochłonnym, gdyż klasyczny bulion mięsny należy gotować około 8 godzin, zaś bulion warzywny około 2 godziny. Składniki wrzuca się na zimną wodę. Warzywa i mięso z bulionu nie są smaczne. Dlatego też z warzyw z rosołu robiono niegdyś sałatkę jarzynową z majonezem, zaś mięso wykorzystywano do kotletów mielonych lub pierogów z mięsem. Bulion robiono zwykle na niedzielny obiad, kiedy to podawano rosół, zaś w pozostałe dni robiono z bulionu różne zupy warzywne. Zupę podaje się na ciepło. Na koniec gotowania zup warzywnych, z wyjątkiem rosołu, zupę zabiela się śmietaną lub mączną zasmażką.
Z uwagi na coraz większe problemy z nadwagą oraz popularność diety wegetariańskiej, czy też diety opartej o lekkie i nietuczące dania, tradycyjny sposób przyrządzania zup odchodzi w niepamięć. Tradycyjne zupy czasami gotuje się na święta. Jedna na co dzień coraz bardziej popularne są pomysły na zupę, która jest smaczna, lecz szybka, prosta i łatwa do ugotowania.
Szczególnie szybkie i proste są zupy dietetyczne i wegetariańskie, w których smak uzyskuje się dzięki dodatkowi tłuszczów roślinnych i przypraw oraz kombinacji warzyw. Dużą popularnością cieszy się pyszna, szybka i prosta zupa krem, która zwykle zawiera niewiele składników. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.
Najlepsze pomysły na zupę na obiad - szybka i smaczna zupa nowoczesna i tradycyjna
Pyszna zupa brokułowa
Szybkim i łatwym sposobem na smaczny i zdrowy obiad jest zupa brokułowa, bogata w witaminy i błonnik. Czas przygotowania zajmuje zaledwie 15 minut.
Składniki dla 6 osób:
- Marchewka 150 g 3 sztuki,
- Ziemniaki młode 400 g 5 sztuk,
- Bulion warzywny 1500 ml,
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki,
- Koperek 40 g,
- Masło 10 g 1 łyżka,
- Brokuły 800 g 1 duża sztuka,
- Cebula 50 g 1/2 sztuki,
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
W garnku podsmaż cebulę na maśle. Dodaj pozostałe, umyte, obrane i posiekane warzywa i smaż jeszcze 5 minut. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Jeśli lubisz zupę zabielaną, na koniec dodaj śmietanę.
Włoska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa należy do klasyki kuchni polskiej. Zaś przepis na włoską zupę pomidorową zapewni dobrą i lekką zupę, której przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut.
Składniki dla 6 osób:
- Masło 20 g 2 łyżki,
- Cebula 100 g 1 sztuka,
- Czosnek 20 g 2 ząbki,
- Pomidor 2000 g,
- Ocet balsamiczny 20 ml 2 łyżki,
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka,
- Papryczka chili czerwona świeża 50 g 1 sztuka,
- Bazylia świeża 30 g 1 garść,
- Ser parmezan 60 g 1 garść,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona.
Zacznij od podsmażenie cebuli na maśle. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory i przyprawy. Krótko podduś całość. Wlej bulion i gotuj całość około 20 minut. Na koniec dodaj ocet balsamiczny. Przed podaniem zupę zmiksuj. Podawaj posypaną parmezanem i świeżą bazylią.
Indyjska zupa dhal
Dhal to ciekawa indyjska zupa z soczewicą, która zapewni ci sporą ilość błonnika, warzyw i węglowodanów. Przygotowanie zupy zajmuje tylko 20 minut.
Składniki dla 4 osób:
- Soczewica czerwona 200 g,
- Pomidor 667 g,
- Papryka czerwona 160 g,
- Mleczko kokosowe 100 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli, papryka wędzona, imbir mielony, czosnek granulowany, kmin rzymski.
Ugotuj soczewicę. Dodaj do niej pokrojoną paprykę i pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Dodaj przyprawy i gotuj całość około 30 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe.
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Jest to ciekawa zupa z mięsem, łatwa do wykonania, która zapewni szybki i zdrowy obiad. Zupa jest sycąca i pożywna, idealna szczególnie na jesień i zimę, kiedy to potrzebujemy więcej energii.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion drobiowy 500 g,
- Burak 333 g,
- Seler korzeniowy 17 g,
- Ziemniaki późne 200 g,
- Kapusta biała 67 g,
- Fasola konserwowa 160 g,
- Udko kurczaka bez skóry 100 g,
- Marchewka 33 g,
- Śmietanka kremowa 30% 17 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy.
Osobno ugotuj mięso z kurczaka i osobno obrane i umyte warzywa korzenne. W bulionie gotuj przez 20 minut odsączoną i opłukaną fasolę i poszatkowaną białą kapustę. Na koniec dodaj ugotowane warzywa korzenne i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut. Następnie dodaj mięso i zabiel zupę śmietaną.
Domowa zupa dyniowa
Zupy typu krem są nie tylko modne i smaczne, lecz także zdrowe i łatwe do zrobienia. Przygotowanie tej zupy zajmie ci zaledwie 10 minut.
Składniki dla 4 osób:
- Oliwa z oliwek 8 ml,
- Cebula 50 g,
- Por 40 g,
- Czosnek 8 g,
- Dynia 300 g,
- Ziemniaki późne 175 g,
- Bulion warzywny 1000 ml,
- Śmietanka kremowa 36% 63 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone, gałka muszkatołowa.
Por, cebulę i czosnek podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj pokrojone i obrane ziemniaki i dynię. Całość podsmaż krótko. Następnie zalej bulionem i gotuj około 30 minut. Po ostygnięciu zblenduj zupę, zaś przed podaniem zabiel śmietaną.