Jak i czym umyć lodówkę? Najlepsze sposoby na skuteczne wyczyszczenie lodówki
Czyszczenie lodówki jest konieczne nie tylko w czasie rozmrażania. Powinieneś robić to jak najczęściej, ponieważ jest to także sposób na odkażanie i ochronę przed bakteriami. Podpowiadamy, jak umyć lodówkę i jakimi środkami możesz to zrobić.
Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o lodówkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Regularne czyszczenie lodówki
Nową lodówkę trzeba umyć, bo pozbyć się z niej zapachu nowości i kurzu, który zalegał półki. Potem regularnie także trzeba ją czyścić. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii a na produktach rzadziej będzie występowała pleśń. Wszystkie półki i wnętrze lodówki należy umyć co najmniej raz na dwa miesiące, najlepiej jednak robić to częściej. Dotyczy to także lodówek NoFrost – mimo tego, że na ich ściankach nie odkłada się szron, koniecznie trzeba je myć, ponieważ zabrudzenia i bakterie odkładają się w taki sam sposób.
Do mycia lodówki nie musisz jej zupełnie rozmrozić. Wystarczy, że wyciągniesz wszystkie produkty spożywcze i na czas mycia odłączysz chłodziarkę od prądu. Nie powinno to zająć dużo czasu. Jeśli jednak chcesz chronić jedzenie przed zepsuciem, wyłóż wszystkie produkty na dużą miskę i obłóż wkładami chłodzącymi (niektóre lodówki mają je na wyposażeniu, możesz także sięgnąć po wkłady z lodówek turystycznych). Przykryj miskę folią aluminiową, dzięki temu wyciągnięte jedzenie dłużej utrzyma odpowiednią temperaturę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o lodówkach Polar?
Jak umyć lodówkę?
Jak czyścić i jak myć lodówkę? W zasadzie nie ma wielu sposobów na to, jak wyczyścić lodówkę. Pierwszym krokiem zawsze jest wyciągnięcie wszystkich półek i szuflad. Producenci często w najnowszych modelach używają materiałów, które nadają się do mycia w zmywarce. Dlatego mniejsze elementy, plastikowe szuflady i uchwyty na drzwi, a nawet półki w lodówce możesz po prostu wstawić do zmywarki na standardowe mycie.
Jeśli jest to jednak niemożliwe, musisz je umyć po prostu w zlewie. Oczywiście możesz to zrobić zwykłym płynem do mycia naczyń – nawet jeśli chcesz użyć innego środka, najpierw warto te wszystkie elementy umyć jak inne naczynia. Ciepła woda z płynem do mycia naczyń to najlepszy sposób na odtłuszczenie powierzchni. Pamiętaj, by robić to bardzo ostrożnie, aby nie stłuc szklanych półek.
Zarówno już używaną, jak i nową lodówkę trzeba także dokładnie umyć w środku. Wnętrza lodówek myje się zwykłą gąbką lub specjalnie przeznaczona do tego ściereczką. Warto pamiętać także o tym, by delikatnymi ruchami umyć także uszczelkę w drzwiach. Potem możesz już wstawić do lodówki wszystkie półki i szuflady. Pamiętaj jednak, by były wytarte do sucha – pozostała na nich woda może zamarzać lub parować, co nie wpłynie dobrze ani na stan lodówki, ani znajdujących się w niej produktów spożywczych. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z domowymi sposobami.
Czym umyć lodówkę? Domowe sposoby
Jak wyczyścić lodówkę skutecznie? Możesz użyć któregoś z wielu domowych sposobów. Miłośnicy ekologii i domowych rozwiązań samodzielnie tworzą płyny czyszczące, które dobrze odkażają, zabijają pleśń i pozostawiają w lodówce świeży zapach. Możesz je zrobić na przykład na bazie sody oczyszczonej.
Mycie sodą to jeden z najlepszych pomysłów. Ten składnik nadaje się do wszystkich powierzchni – nie dość, że ułatwia odkażanie (ma działanie antybakteryjne) to jest też jednym z najsilniejszych pochłaniaczy nieprzyjemnego zapachu. Wnętrze, półki i szuflady możesz umyć papką – wystarczy wymieszać odrobinę wody z sodą oczyszczoną. Dopasuj proporcje tak, by soda się nie rozpuściła, tylko żeby powstała gęsta papka. Możesz dodać także kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy – dla zapachu i mocniejszego odkażenia.
Nałóż przygotowaną na gąbkę i rozprowadź w lodówce i na wszystkich półkach. Następnie dokładnie spłucz letnią wodą. Możesz także zmieszać ją z płynem do mycia naczyń. Sodę możesz także wysypać na talerzyk i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Świetnie pochłonie wszystkie zapachy.
Czym czyścić lodówkę poza tym? Oczywiście możesz zastosować wodę z octem spirytusowym. To sposób, który lepiej sprawdzi się w trakcie rozmrażania – po jego zastosowaniu musisz zostawić otwarte drzwi lodówki, by dobrze wywietrzał zapach. Wystarczy wymieszać wodę z octem w proporcji 4:1, zwilżyć w mieszaninie ściereczkę i dokładnie umyć wszystkie półki. Można w niej także zanurzyć szuflady i inne wewnętrzne elementy wyposażenia lodówki. Ocet zabija bakterie, odświeża i świetnie nabłyszcza.
Czym czyścić lodówkę – płyn do mycia lodówki
Jeśli nie ufasz domowym sposobom, możesz sięgnąć po jeden z wielu znajdujących się na rynku preparatów przeznaczonych do mycia lodówki. Ich zadaniem jest dokładne usunięcie bakterii, neutralizacja nieprzyjemnego zapachu. Zabijają także pleśń, więc należy pamiętać, by dobrze umyć nimi także szuflady do przechowywania warzyw.
Płyn do mycia lodówki w swojej ofercie mają znani producenci chemii domowej, jak Ludwik czy Cif. Kupisz je w każdym markecie, kosztują maksymalnie 25 zł, a na dodatek wszystkie są wystarczająco skuteczne. Nie musisz sięgać po profesjonalne, dostępne w sieci płyny używane na przykład w restauracjach. W przypadku domowych lodówek zwykłe preparaty sprawdzają się naprawdę dobrze. Pamiętaj jednak, by po zastosowaniu takich środków bardzo dokładnie umyć całą lodówkę wodą. Żywność nie powinna mieć z nimi żadnego kontaktu.