Jak przechowywać czosnek w domu? Oto 5 najlepszych sposobów
Czosnek jest ważną przyprawą w kuchni i często stosowanym domowym lekarstwem. Warto zawsze go mieć pod ręką. Jednak niewłaściwie przechowywany szybko się psuje lub traci część cennych właściwości. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przechowywać czosnek, to zapraszamy do przeczytania naszego poradnika. Postaramy się pokazać jak w łatwy sposób zakonserwować ząbki i całe główki czosnku, a także jak przygotować gotowy czosnek siekany.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Konserwacja czosnku w zalewie
Jednym z łatwych sposobów przechowywania czosnku jest umieszczenie go w odpowiedniej zalewie. Może to być olej, oliwa, wodna solanka lub ocet. Każda z tych form przechowywania jest zarazem nieco inną przyprawą. Oto trzy najlepsze sposoby na przechowywanie czosnku w zalewach:
Czosnek w oleju – wybierz kilka główek czosnku (4-5), pooddzielaj ząbki i obierz każdy z nich. Wrzuć obrany czosnek do garnka z gotującą wodą. Gotuj przez około 2 minuty. W tym czasie możesz wymieszać olej z ziołami prowansalskimi lub innym zestawem ziół (np. dalmatyńskimi). Dobrym dodatkiem do takiego zestawu jest też słodka suszona papryka. Ugotowany czosnek przelej zimną wodą i przełóż do wyparzonych słoików. Zalej przygotowaną mieszanką oleju i ziół. Zakręcone słoiki przenieś w chłodne i ciemne miejsce, trzymaj ustawione do góry dnem. Tak przygotowany czosnek będzie gotowy po miesiącu. To dobry pomysł na przygotowanie jesienią przetworu na zimę.
Przygotowując czosnek w oleju pamiętaj, żeby zachować higienę i koniecznie przegotować go przed zalaniem. Inaczej mogą się wytworzyć trujące toksyny.
Czosnek w oliwie – chociaż można go przygotować podobnie jak ten w oleju, to proponujemy inny sposób. Przechowywanie czosnku w postaci całych ząbków ma swoje złe strony. Po wyjęciu z zalewy trzeba go będzie pokroić. Zamiast tego, można go przygotować od razu w postaci siekanej. Dodatkowo może być gotowy do użytku od razu po zalaniu.
Z kilku główek czosnku (5-6) wydziel poszczególne ząbki, obierz i posiekaj na drobno (najlepiej w rękawiczkach). Ułóż w słoiku. Zalej oliwą powyżej powierzchni czosnku. Tak powstały czosnek w oliwie nadaje się do spożycia przez około miesiąc. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie trzeba czekać aż się zmaceruje. Wadą jest krótszy czas w jakim zachowuje świeżość. Zastanawiasz się do czego poza kuchnią możesz użyć czosnku? Sprawdź ten artykuł o zastosowaniu czosnku na mszyce.
Mrożenie czosnku
Konserwacja warzyw i owoców w niskich temperaturach ma tę zaletę, że nie tracą prawie nic z wartości odżywczej. Poza tym mrożenie czosnku pozwala mu zachować przydatność dużo dłużej niż przechowywanie w oleju czy innej zalewie. Tak utrwalony czosnek będzie dobry nie tylko na zimę, ale i na cały rok. Po prostu zawsze będzie pod ręką.
Jak przechowywać czosnek w zamrażarce?
W folii – folią spożywczą można owinąć albo całe główki czosnku albo przygotować obrany, podzielony na ząbki i dokładnie je zabezpieczyć. Mrożenie czosnku w ten sposób pozwala go dłużej zachować w niemal nienaruszonej postaci.
W oliwie – tak, czosnek można konserwować za pomocą oliwy w zamrażarce. Ząbki należy posiekać albo użyć specjalnej wyciskarki. Drobne fragmenty czosnku najlepiej poukładać łyżeczką w foremkach do kostek lodu. Następnie zalać oliwą i wstawić do zamrażalnika. Taka konserwacja umożliwia nam dostęp do kostek czosnkowych z tłuszczem, bardzo przydatnych i łatwych do użycia w kuchni.
Suszenie czosnku
Piąty, najprostszy sposób na przechowywanie czosnku, to jego ususzenie. Jeżeli ktoś wie, jak przechowywać suszone grzyby, to powinien mieć pojęcie o tym, jak wysuszyć czosnek. Jeżeli wybieramy suszenie czosnku jako metodę konserwacji na zimę, to warto zacząć proces już latem. Warto sprawdzić najpierw, gdzie mamy najbardziej przewiewne i suche miejsce w domu. Jeżeli ktoś ma szopę to ma ułatwione zadanie.
Jeżeli mamy plony z własnego ogrodu, to suszenie czosnku zaczynamy od obcięcia korzeni i splecenia łodyg w warkocze. Tak przygotowane łodygi wraz z główkami najlepiej zawiesić na sznurku pod sufitem, belką stropową lub specjalnie przygotowaną kratką.
Jak przechowywać czosnek, kiedy trochę się podsuszy? Najlepiej spakować do przewiewnego pudełka lub skrzyni i odłożyć w suche miejsce. Warkocz, z którego mamy zamiar korzystać zaraz po wstępnym wysuszeniu, można zawiesić na ścianie lub pod stropem w kuchni. Najlepiej będzie najpierw zużyć te główki, które uległy lekkiemu uszkodzeniu.
Można też ususzyć obrany czosnek. Do tego potrzebujemy pokrojonych w plastry ząbków, blachy, pergaminu i dobrego piecyka. Plastry czosnku układamy na pergaminie i na blasze wkładamy do pieca. Ewentualnie możemy skorzystać z suszarki elektrycznej, jeżeli mamy ją w domu. Temperatura suszenia to optymalnie 60 stopni. Jednak czas suszenia zależy od szeregu czynników. Najlepiej po prostu sprawdzić czy płatki czosnku są już wystarczająco kruche. Wysuszone można dodatkowo zmielić – zyskamy czosnek granulowany – albo skorzystać z samych płatków. Przechowywać w suchym, zamykanym słoiku.
Oprócz wyżej wymienionych sposobów czosnek można konserwować w occie, kisić, zalewać solanką. Sposoby, które podaliśmy są proste do wykonania i pozwalają zachować oryginalny smak przyprawy. Po przygotowaniu są też łatwe w użyciu. Po jednym dniu pracy zapewnią nam łatwo dostępną przyprawę przez wiele miesięcy.