Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby
Lubisz zajadać czosnek? A może dodałeś go do potrawy i z ust zaczęła się wydobywać bardzo nieprzyjemna woń? Niestety, ale zabicie zapachu czosnku wcale nie należy do najłatwiejszych. Zapach czosnku z ust jest wyjątkowo nieprzyjemny, zwłaszcza jeżeli bezpośrednio po spożyciu będziemy wychodzić do ludzi. Czasem woń potrafi pozostać również na dłoniach tuż po przyrządzeniu posiłku w domu. Jak zniwelować zapach czosnku, aby nie odstraszyć od siebie tłumu?
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z różnymi domowymi sposobami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zniwelować zapach czosnku?
Chcę pozbyć się zapachu czosnku!
Warto już na samym początku wspomnieć, że woń czosnku potrafi utrzymywać się na skórze oraz w ustach nawet… 72 godziny. Rozsądnym rozwiązaniem jest zatem jedzenie go wyłącznie w towarzystwie ludzi, z jakimi chce się spędzić dalszą część dnia – dzięki temu nie będziemy czuć się skrępowani. Przykry zapach powoduje allicyna – ludzi organizm zwyczajnie jej nie metabolizuje. Zatem krąży ona po całym ciele, a organizm stara się wydalić ją poprzez skórę i drogi oddechowe. Co zrobić, kiedy tylko kroiłeś czosnek do potrawy i nieprzyjemny zapach został na dłoniach? Jest na to kilka skutecznych sposobów:
- pocieranie rąk łyżką (najlepiej ze stali nierdzewnej)
- oczyszczanie rąk kawą mieloną,
- wytarcie dłoni mieszanką soku z cytryny wraz z solą – oczywiście musisz wcześniej upewnić się, że na rękach nie masz żadnych ran,
- mydełko neutralizujące.
Jak zneutralizować zapach czosnku z buzi?
Zapach czosnku z ust – zresztą podobnie, jak zapach cebuli – to wyjątkowo krępująca i nieprzyjemna sprawa. Musisz więc koniecznie zaczerpnąć wiedzy o tym, co neutralizuje przykrą woń – zwłaszcza jeżeli będziesz w sytuacji, kiedy bezpośrednio po spożyciu czosnku musisz wyjść z domu… do ludzi:
- natka pietruszki – jeżeli dodasz ją posiekaną do kanapki albo przyrządzanego dania, to zapach czosnku po jego zjedzeniu nie będzie już tak mocny.
- wywar z miodu i soku z cytryny – wystarczy szklanka, żeby zniwelować nieprzyjemny zapach.
- goździki – mówi się, że to jeden z najstarszych sposobów na nieprzyjemny zapach czosnku z ust bądź zapach cebuli. Jeżeli chcesz pozbyć się woni, przeżuj goździki zaraz po zjedzeniu czosnkowo-cebulowej potrawy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zapachu stęchlizny w domu?
- guma do żucia – jeżeli zastanawiasz się, jak zniwelować zapach czosnku w tani i prosty sposób, to jest nim właśnie… guma. Najlepiej o smaku miętowym, cytrynowym bądź truskawkom.
Co zabija zapach czosnku?
Jak zneutralizować zapach czosnku?
Wiedza o tym, co neutralizuje przykrą woń czosnku, okazuje się bardzo przydatna w wielu niespodziewanych sytuacjach. Oprócz wyżej wymienionych sposobów istnieją także inne, sprawdzone rozwiązania:
- napar z lipy – posiada właściwości napotne, a więc dzięki niemu na pewno pozbędziesz się przykrego zapachu z ust. Natomiast wszystkie substancje za ową nieprzyjemną woń odpowiadające wydalone zostaną poprzez… pory skóry. Najlepiej będzie wypić herbatkę ziołową tuż przed wieczorną kąpielą, żeby toksyny lepiej wyparowały. W tym celu zalej wrzątkiem 3 łyżeczki kwiatów i parz je ok. 10 minut. Możesz kupić także gotową herbatkę (np. Fix Lipa firmy Herbapol, cena ok. 6 zł ).
- woda z Amolem (płyn na przeziębienie, cena ok. 14 zł / 100 ml) – zanim połkniesz roztwór, przetrzymaj go chwilę w ustach.
- obróbka termiczna – warto pamiętać, że dzięki niej znacznie złagodzić możesz zapach czosnku. Zamiast na surowo czy w occie lepiej będzie zjeść go pieczonego, gotowanego lub smażonego.
- jabłka – doskonale neutralizują zapach surowego czosnku, ponieważ zawierają enzym hamujący nieładnie pachnące związki siarki.
- „przeżuwacze” – oprócz natki pietruszki czy goździków żuć możesz również liście selera, estragonu, mięty, lubczyku bądź ziarna jałowca.
- czosnek kiszony – jeżeli uwielbiasz czosnek na surowo, spróbuj przestawić się na jego… kiszoną wersję. Będzie on równie pyszny, jednak delikatniejszy w smaku oraz zdecydowanie lepszy w zapachu. Bez problemu przygotujesz go w zaciszu domowej kuchni! Wystarczy tylko kilka prostych kroków:
- Obierz ząbki z twardej powłoki, a następnie umieść w szklanym słoiku (najlepiej, żeby był on w typie „twist”).
- Zalej obrany czosnek zimną wodą z kiszonych ogórków.
- Zakręć słój tak mocno, jak potrafisz. Umieść następnie słoik w ciemnym miejscu.
- Przełóż po miesiącu czosnek do niewielkich szklanych słojów, zalewając je następnie świeżym roztworem z ogórków kiszonych. Dodaj do całości odrobinę soku z cytryny.
- Zakręć słoiki i umieść je w lodówce.
W ten sposób przygotowany kiszony czosnek możesz trzymać kilka miesięcy – będzie równie pyszny, jednak już nie tak nieprzyjemny w zapachu! Sprawdź także ten artykuł ze sposobami na śmierdzące buty.
Pamiętaj, że…
Oprócz powyższych sposobów możesz też pokusić się o inny – np. zniwelowanie zapachu czosnku poprzez wypicie… kieliszka czerwonego wina! Co zabija zapach czosnku równie dobrze? Otóż, jest to znane wszystkim mleko! Jego skład neutralizuje bowiem zapach, jak wydobywa się z ust przez spożycie czosnku. Najlepiej wypić mleko pełnotłuste – działa ono bowiem zdecydowanie silniej, jak np. mleko chude. Warto więc wypić szklankę białego napoju w trakcie oraz tuż po spożyciu „czosnkowej potrawy”!