Która strona folii aluminiowej powinna być używana w kuchni? Wyjaśniamy
Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Popularne sreberko do pieczenia najczęściej używane jest do owijania mięsa do pieczenia w piekarniku, aby było bardziej soczyste. Nie każdy jednak wie, jaka strona folii aluminiowej do tego służy. Nie wszyscy wiedzą, że obie strony folii aluminiowej mają różne zastosowanie. Doradzamy, jak używać folii aluminiowej w kuchni. Wyjaśniamy, która strona folii aluminiowej służy do pieczenia, a która do innych zastosowań.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak używać folii aluminiowej
Do czego służy popularne sreberko do pieczenia
Złotko kuchenne ma tak szerokie zastosowanie, że nie wyobrażamy sobie kuchni bez niego. Początkowo złotko stosowano do owijania słodyczy i czekolady. Natomiast szerokie zastosowanie w kuchni, głównie do pieczenia, rozpoczęło się w latach 60-tych XX wieku.
Jak używać folii aluminiowej w kuchni? Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła i wody. Dlatego też idealnie nadaje się do owijania żywności, tak aby pozostała jak najdłużej świeża. Żywność zapakowana w złotko dłużej zachowuje smak i aromat i nie przechodzi zapachami z lodówki. Folia aluminiowa znalazła główne zastosowanie do pieczenia w piekarniku. Mięso czy ryby owinięte w złotko, nie wysychają, dzięki czemu potrawa jest soczysta i miękka.
Stosując folię aluminiową należy jednak pamiętać o pewnych środkach ostrożności, aby nie uaktywniły się środki chemiczne. Czego nie wolno robić z folią aluminiową:
- folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej,
- folii aluminiowej nie używamy do przykrywania metalowych misek i naczyń.
Folia aluminiowa może zostać wykorzystana także w pracach domowych. Sprawdź ten artykuł o czyszczeniu srebra z użyciem folii aluminiowej.
Jak owijać folią aluminiową - która strona folii aluminiowej do czego służy
Folia aluminiowa ma dwie strony: błyszczącą i matową. Wbrew pozorom nie jest to tylko kwestia ozdobna. Jednak wiele osób o tym nie wie i nie zastanawia się, która strona folii aluminiowej do czego służy. Tymczasem obie strony folii aluminiowej mają znaczenie. Błyszcząca strona folii nie przepuszcza ciepła (odbija je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (pochłania je).
Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do tego, aby utrzymywać temperaturę. Dlatego też jeśli owijamy mięso czy drób do pieczenia w piekarniku, owijamy potrawę błyszczącą stroną do środka. Błyszczącą stronę folii aluminiowej stosujemy do wewnątrz również wtedy, gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, na przykład przed podaniem gościom.
Matowa strona folii aluminiowej stosowana jest wtedy, gdy chcemy, aby żywność jak najdłużej pozostała świeża. Wędliny, mięso czy kanapki przechowywane w lodówce, powinny być tak zawinięte, aby matowa strona folii aluminiowej była od środka, a błyszcząca na zewnątrz. Jeśli w upalne dni zabieramy ze sobą kanapki, należy je tak zawinąć, aby matowa strona folii aluminiowej była do wewnątrz. Dzięki temu potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje, gdyż strona błyszcząca na zewnątrz będzie odbijać ciepło. Dzięki takiemu zastosowaniu potrawa nie zaparzy się.
Sreberko do pieczenia - jak stosować w kuchni i nie tylko
Większość osób wie, jak używać folii aluminiowej do pieczenia. Lecz nie każdy wie, jaka strona folii zatrzymuje ciepło, a która przepuszcza. Potrawy do pieczenia w piekarniku zawijamy tak, aby strona błyszcząca była do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Matowa strona folii aluminiowej przepuści temperaturę, a błyszcząca zatrzyma ją wewnątrz. Dzięki temu potrawa upiecze się szybciej.
Do pieczenia w piekarniku błyszczącą stronę folii należy wysmarować tłuszczem, na przykład przy pomocy pędzelka do tłuszczu, a następnie owinąć nią mięso, ryby czy też ziemniaki do pieczenia. Pieczenie w folii aluminiowej ma wiele zalet. Potrawa piecze się bez dodatku wody, jakby we własnym sosie. Dzięki temu potrawa piecze się krócej i nie uciekają z niej składniki odżywcze, jak na przykład witaminy.
Do pieczenia w folii aluminiowej nadaje się praktycznie wszystko, jak drób, mięso, ryby, krewetki, owoce i warzywa. Do pieczenia w folii najlepiej wybierać mięso chude, zaś warzywa najlepiej piec w całości lub w dużych kawałkach ze skórką.
Folia aluminiowa przyda się w domu także do innych prac niż gotowanie:
- podczas malowania i remontu można owinąć folią drobne elementy, na przykład klamki, aby nie zostały zachlapane farbą.
- tackę malarską można wyłożyć folią aluminiową, dzięki czemu będzie można ją ponownie użyć. Po zakończeniu malowania odrywamy i wyrzucamy folię, zaś tacka nadaje się do ponownego użycia.
- jeśli położymy folię aluminiową na desce do prasowania, pod pokrowcem deski, prasowanie będzie szybsze i bardziej efektywne, gdyż folia będzie odbijała ciepło, a prasowane ubrania będą się nagrzewały również od spodu.
- folia aluminiowa zwinięta w kulkę nie powoduje zarysowań, dlatego też idealnie nadaje się do czyszczenia przypalonych garnków, piekarnika, czajnika gazowego czy też naczyń żaroodpornych. Na zewnątrz można użyć folii aluminiowej do czyszczenia z rdzy, na przykład ogrodzeń, parkanów, barierek czy roweru.
- folia aluminiowa świetnie nadaje się do czyszczenia srebra.
- aby naostrzyć nożyczki wystarczy założyć folię na nożyczki i kilkakrotnie ją naciąć.
Warto wiedzieć, jaka strona folii aluminiowej najlepiej nadaje się do poszczególnych zastosowań, tak aby w pełni wykorzystać jest właściwości kuchenne.